TMT334 Hayvancılıkta Mekanizasyon

4 AKTS - 2-1 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TMT334
Ad Hayvancılıkta Mekanizasyon
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. SAİT MUHARREM SAY


Dersin Amacı

Bu dersin amacı, hayvansal üretimde kullanılan makine ve sistemlerin (Kaba ve karma yem eldesinde kullanılan makine ve sistemler, süt sağım sistemleri, barınak temizleme sistemleri, hayvan sulukları, yemleme ve yem dağıtma sistemleri civciv üretiminde kullanılan kuluçka ve ana makinelerin) yapısal ve işlevsel özellikleri hakkında bilgiler edinmektir.

Dersin İçeriği

Kaba yem eldesinde kullanılan alet-makineler (Ot biçme makineleri, ot ezme makineleri, ot tırmıkları, ot taşıma arabaları, balya makineleri, balya toplama ve taşıma makineleri, silaj makineleri, silo doldurma ve boşaltma sistemleri), Karma yem üretimi ve bu amaçla kullanılan sistemler (Depolama, dozajlama, kırma öğütme, karıştırma, peletleme, ambalajlama ve ulaştırma sistemleri), Barınak temizleme (gübre küreme) sistemleri, Süt sağım sistemleri ve sağım salonları, Yem dağıtma ve sulama sistemleri, Kuluçka makineleri.

Dersin Ön Koşulu

yokl

Kaynaklar

Ders notları

Notlar

İlgili ders notları ve kitaplar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ot biçme makineleri, ot ezme makineleri, ot tırmıkları, balya makineleri, balya toplama ve taşıma makineleri, silaj makineleri, silaj taşıma araçları, silo doldurma ve boşaltma sistemlerinin yapısal ve işlevsel özelliklerini öğrenir
ÖÇ02 Süt sağım makinelerinin yapısal ve işlevsel özellikleri ile sağım salonlarını öğrenir.
ÖÇ03 Hayvan barınaklarında biriken gübrelerin kürenmesinde kullanılan sistemleri öğrenir.
ÖÇ04 Yem dağıtım sistemleri, hayvan sulukları ve kuluçka makinelerinin yapısal ve işlevsel özelliklerini öğrenir.
ÖÇ05 Karma yem üretim fabrikalarında kullanılan depolama, kırma-öğütme, karıştırma, peletleme ve ambalajlama düzenlerinin yapısal ve işlevsel özelliklerini öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme bilgisi kazanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanlarındaki problemleri tanımlama, formüle etme ve çözme bilgisi, bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama bilgisine sahiptir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik alanıyla ilgili karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında bir başka değişle eldeki imkanlar ve söz konusu alanın mevcut durumu dikkate alınarak belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama bilgisi ve bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama bilgisi kazanır.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern araçları geliştirme, seçme, kullanma ve bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi kazanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği alanında karşılaşılan karmaşık problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, alan çalışması, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi kazanır.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız olarak yürütür, danışmanlık, denetim ve bilirkişilik yapar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi kazanır. 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanında etkin rapor yazma ve yazılı olan raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılabilir talimat alma ve verme yetkinliği kazanır.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenilemeye karşı olumlu tutum kazanır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara/gelişmelere duyarlıdır ve bu gelişmeleri izler, projeler hazırlar, çözüm önerileri üretir ve paylaşır.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B1 düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mühendislik alanıyla ilgili proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi kazanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık kazanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvansal üretimde mekanizasyonun tanımı, önemi ve bu kapsamda incelenen konular hakkında genel bilgiler. Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Kaba yem eldesinde mekanizasyon (Ot biçme makineleri, ot ezme makineleri, namlu hasat makinelerinin yapısal ve işlevsel özellikleri). 1 Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Kaba yem eldesinde ekanizasyon (Ot tırmıkları, balya makineleri, balya toplama ve taşıma makinelerinin yapısal ve işlevsel özellikleri). Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 UGULAMA (Kaba yem eldesinde kullanılan ve ilk iki hafta içerisinde anlatılan makinelerle atölye ve arazi koşullarında uygulamalar). Önceki konuları tekrarlama. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
5 Kaba yem eldesinde mekanizasyon (Silaj makineleri, silo doldurma ve boşaltma düzenlerinin yapısal ve işlevsel özellikleri). 1 Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Kaba yem eldesinde mekanizasyon (Silaj makineleri, silo doldurma ve boşaltma düzenlerinin yapısal ve işlevsel özellikleri). Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 UGULAMA (Silaj makinelerinden atölye ve işletmemizde bulunanlarla atölye ve arazi koşullarında uygulamalar). Önceki konuları tekrarlama. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınav Önerilen kitaplardan konular hakkında bilgi edinme. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Karma yem üretim tekniği (Karma yem üretim fabrikalarında kullanılan depolama, kırma-öğütme, karıştırma, peletleme ve ambalajlama düzenlerinin yapısal ve işlevsel özellikleri). Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Karma yem üretim tekniği (Karma yem üretim fabrikalarında kullanılan ulaştırma düzenleri). Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 UYGULAMA (Bölgedeki bir karma yem üretim fabrikasına gidilerek fabrikadaki işlemler hakkında bilgi edinme). Önceki konuları tekrarlama. Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri
12 Süt sağım makinelerinin yapısal ve işlevsel özellikleri, sağım salonları. Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 UYGULAMA (Üniversitemiz araştırma-uygulama çiftliğindeki inek sağım sistemini ziyaret ederek sağımın izlenmesi). Önceki konuları tekrarlama. Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Gösterip Yaptırma
14 Barınak temizleme düzenleri (Hayvan barınaklarında biriken gübre ve altlığın temizlenmesinde kullanılan sistemlerin yapısal ve işlevsel özellikleri). Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Yem dağıtım sistemleri, hayvan sulukları ve kuluçka makinelerinin yapısal ve işlevsel özellikleri. Önerilen kitaplardan konu hakkında bilgi edinme. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kitaplardan konular hakkında bilgi edinme. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kitaplardan konular hakkında bilgi edinme. Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 111
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,44
AKTS 4 AKTS