KON227 Konaklama İşletmeleri Yönetimi

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 3. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod KON227
Ad Konaklama İşletmeleri Yönetimi
Yarıyıl 3. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi DİĞDEM ESKİYÖRÜK


Dersin Amacı

Dersin genel amacı, konaklama işletmelerinin yönetimi ve işleyişi konusunda iş yaşamında kullanılacak yönetim becerileri kazandırmaktır

Dersin İçeriği

Turizm endüstrisi ve turizm işletmeleri, otel işletmeleri ve kuruluş yeri seçimi, otel işletmelerinde yönetim fonksiyonları, otel işletmelerinde odalar bölümü, yiyecek içecek hizmetleri bölümü, satın alma bölümü, pazarlama bölümü, muhasebe bölümü, otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi, bilgi teknolojileri, otel işletmelerinde halkla ilişkiler, inovasyon, teknik servis ve güvenlik, otel işletmelerinde eğlence hizmetleri bölümü

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yok

Kaynaklar

Otel İşletmeciliği, Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayını, Erzurum, 2019

Notlar

Ders notları ve ders sunumu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Turizm endüstrisi ve turizm işletmelerini tanımlar
ÖÇ02 Konaklama işletmeciliği alanındaki temel sorunlara çözüm önerileri belirtir.
ÖÇ03 Yöneticinin sahip olması gereken yönetsel yetenekleri değerlendirir.
ÖÇ04 Otel işletmelerinde yönetim fonksiyonlarını açıklar
ÖÇ05 Otel işletmelerindeki departmanları ve işleyişi açıklar
ÖÇ06 Otel işletmelerinde kullanılan bilgi teknolojilerini belirtir.
ÖÇ07 Otel işletmelerinde kullanılan inovasyon uygulamalarına örnekler verir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmeciliğin temel kavramları ile işletme yönetiminin stratejik, taktik ve operasyonel boyutlarını açıklar. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İş alanını kapsayan temel hukuki, toplumsal ve ahlaki kuralları ve ilgili mevzuatı açıklar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Konaklama işletmeleri yönetiminin planlama, örgütleme, yürütme, koordinasyon ve kontrol işlevlerini kavrar. 5
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sayısal ve istatistiki bilgileri araştırma, düşünme, analiz etme, sebep-sonuç ilişkilerini kurma, karar verme ve strateji kurmada kullanabilir. 3
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili yenilik ve değişimleri takip ederek becerilerini günceller. 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alana yönelik proje ve işleri kalite süreçleri çerçevesinde yürütebilir, bağımsız ve bir ekip ile uyum içinde çalışabilme becerilerini geliştirir. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda, diğer ülkelerdeki, yabancı kaynaklardaki iyi örnekleri de incelemek suretiyle, sorumluluk alarak çözüm üretir. 5
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Bir turizm işletmesinin belli bir alanında uzmanlaşmış olmakla birlikte işletmenin diğer bölümlerine destek olmaya ve ani gelişen durumlara uyum sağlamaya yönelik becerilerini geliştirir. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Farklı özellikteki ve yabancı dillerdeki kaynaklardan bilgi elde edebilir, toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçe ve yabancı dillerde yazılı ve sözlü olarak doğru ve etkili iletişim kurabilir, alanla ilgili bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sağlık, güvenlik, kalite ve risk değerlendirmesi yapar; yasalar, meslek şartları, etik, temel kişi hak ve hürriyeti, özel hayatın gizliliği, sosyal sorumluluk ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alarak çalışır. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki esnek talep koşullarına bağlı konjonktürel dalgalanma ile baş edebilecek düzeyde ulusal ve uluslararası dış çevresel ve sektörel şartları takip eder, bir turizm işletmesini iç ve dış çevresi ile analiz edecek araçları kullanır, bulguları değerlendirir ve karar verir. 5
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Otel işletmelerinde kullanılan bilgi sistemlerini tanır, alanı ile ilgili temel bilgi teknolojileri ve yazılımlarını kullanır. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizm işletmeciliği alanındaki yerli ve yabancı kavramları, fikirleri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirir. 5
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Turizmin sosyo-ekonomik yapısını ve bu yapı kapsamında ülke ve dünya açısından önemini kavrar ve turizm ve hizmet sektörünün diğer alanlarında kurulacak yeni bir işletmenin yatırım aşamasıyla ilgili tasarımı yönlendirir. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Turizm Endüstrisi ve Turizm İşletmeleri İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Otel işletmelerinin tanımı, sınıflandırılması ve kuruluş yeri seçimi İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Otel işletmelerinde yönetim fonksiyonları İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Otel işletmelerinde odalar bölümü İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Otel işletmelerinde yiyecek içecek hizmetleri bölümü İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Otel işletmelerinde satın alma, teslim alma ve depolama işlemleri İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Otel işletmelerinde pazarlama İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ders kitabındaki ilgili ünitelerin tekrar edilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Otel işletmelerinde muhasebe bölümü İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Otel işletmelerinde insan kaynakları yönetimi İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Otel işletmelerinde bilgi teknolojileri İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Otel işletmelerinde halkla ilişkiler İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Otel işletmelerinde inovasyon İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Otel işletmelerinde teknik servis ve güvenlik İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Otel işletmelerinde eğlence hizmetleri bölümü İlgili konu hakkında bilgi edinme Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Final Sınavları Ders kitabındaki ilgili ünitelerin tekrar edilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final Sınavları Ders kitabındaki ilgili ünitelerin tekrar edilmesi Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 113
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,52
AKTS 5 AKTS