SUF206 Su Kalitesi ve Kontrolü

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF206
Ad Su Kalitesi ve Kontrolü
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATMA ÇEVİK


Dersin Amacı

Suyun önemini, fizikokimyasal ve biyokimyasal özelliklerini irdeleme, su kalitesini etkileyen çevresel faktörleri degerlendirme, kirlilik kaynaklarini ve genel olarak aritma yöntemlerini kavrama, su ürünleri sektöründe su kalitesinin önemini anlama ve ilgili analizleri yapmaktir

Dersin İçeriği

Suyun özellikleri, su çesitlerinin bilesimi, hidrolojik döngü, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar, dogal sularin fiziksel ve kimyasal özellikleri, kirlilik kaynaklari, besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliligi, Termal Kirlilik, Organik madde kirliligi, Kati madde kirliligi, Petrol ve yag kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri, Tarimsal ilaçlar ve gübre kirliligi, Deterjan kirliligi ve etkileri, Agir metal kirliligi ve etkileri, mikrobiyal kirlilik, Su kirliligini aritma metotlari; fiziksel, kimyasal ve biyolojik aritma, Su Çerçeve Direktifi, suyun fiziko-kimyasal analizleri (Çözünmüs oksijen, karbondioksit-bikarbonat-karbonat, klorür esdegeri, aktif klor, organik madde, askida kati madde, amonyum, fosfat, kadmiyum)

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Boyd, C.,Tucker, C., 1998. Pond Aquaculture Water Quality Management. Published in Springer Egemen, Ö., 2011. Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Basımevi. Uslu, O., Türkman, A., 1992. Su Kirliliği ve Kontrolü, Çevre Müsteşarlığı Yayını, Ankara Egemen, Ö., 2006. Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:14 Yanık T., Çiltaş, A., Aras, M., 2001. Balık Yetiştiriciliğinde Su Kalitesine Giriş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:225 Göksu, M.Z.L., 2015, SU KİRLİLİĞİ, Akademisyen Kitapevi, ISBN-978-605-9942-01-0, Ankara, 200 s. Çevik, F., 2011. Su Kalitesi ve Kontrolü Ders Notları ve power point sunu

Notlar

İnternet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Suyun fiziko-kimyasal yapısı ve önemli özelliklerini bilir.
ÖÇ02 Doğal ve insan müdahalesi sonucunda su kalitesinin nasıl etkilendiğini kavrar.
ÖÇ03 Su kalite kriterlerini tanımlar ve sınıflandırır.
ÖÇ04 Kirlilik kaynaklarını kavrar ve arıtımları ile ilgili yorum yapar.
ÖÇ05 Su kalitesindeki değişimlerin ekosistem üzerine etkilerini kavrar.
ÖÇ06 Su kalite kriterleri ile ilgili olarak ölçüm ve analiz yapar.
ÖÇ07 Doğal kaynakları korumada kaynak kontrolü bilincine sahip olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 2
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 4
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giris, Suyun önemi, ülkemizin ve dünyanin su potansiyeli, Su molekülünün özellikleri Su kalitesi laboratuvarinda kullanilan alet ve malzemeler Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
2 Hidrolojik çevrim ve çevrim sirasinda su kalitesindeki degisim, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar Su analizlerinde kullanilan konsantrasyon birimleri Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama
3 Dogal sularin fiziksel ve kimyasal özellikleri, Ölçüm cihazlari (oksijenmetre, pHmetre vb.) ve kalibrasyonu, bakimi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma
4 Dogal sularin fiziksel ve kimyasal özellikleri Askida kati madde analizi, seki diski ölçümü Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar
5 Kirlilik kaynaklari, siniflandirilmalari Oksijen, Çözünmüs oksijen analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar
6 Besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliligi pH, Karbondioksit, karbonat, bikarbonat analizleri Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
7 Termal Kirlilik, Organik madde kirliligi Toplam sertlik analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Suda çözünmüs tuzlar, elektriki iletkenlik, Agir metal kirliligi ve etkileri, Tuzluluk analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
10 Petrol ve yag kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri Organik madde analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
11 Tarimsal ilaçlar ve gübre kirliligi Spektrofotometrenin prensibi ve standart çözelti hazirlama Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
12 Kati madde kirliligi, Deterjan kirliligi ve etkileri, mikrobiyal kirlilik Nitrit analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
13 Su kirliligini aritma metotlari; fiziksel, kimyasal ve biyolojik aritma Fosfat analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
14 Yetistiricilikte su kalite kriterleri Aktif klor analizi Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar
15 Su çerçeve direktifi, Su kalite kontrolünde kriter ve standartlar Laboratuvar sınavı Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS