SUF418 Su Ürünleri Soğuk Depolama Teknolojisi

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 8. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF418
Ad Su Ürünleri Soğuk Depolama Teknolojisi
Yarıyıl 8. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT


Dersin Amacı

Ham madde veya islenmis ürünlerin depolanmasinda kullanilacak soguk muhafaza yöntemleri, sistem seçimi, ürün kalitesinin belirlenmesi ve korunmasi için uygulanacak ilkeleri ögretmek

Dersin İçeriği

Sogutma yöntemleri, soguk depolar, dondurucu bir sistemin planlanmasi,donma zamani-bilinmesi gerekenler,sistem seçimi, dondurma sürecinde fiziksel ve kimyasal degisimler ve su ürünlerinin çözdürülmesi konularini kapsar

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Soğutma ve Dondurma Teknolojisi ile ilgili kitap, derleme ve araştırma makaleleri

Notlar

internet kaynakları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünlerinin soğuk muhafazasını sağlar
ÖÇ02 Amaca uygun yöntemi belirleyip uygular
ÖÇ03 Soğuk veya dondurulmuş üründe karşılaşılabilecek sorunları tanımlar
ÖÇ04 Karşılaşılabilecek sorunlara önlem alır
ÖÇ05 Dondurulmuş ürünlerin kalite değişimlerini belirler
ÖÇ06 Dondurulmuş su ürünlerinin çözdürülme yöntemlerini bilir ve uygular


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Farkli sicakliklarda gida korunumunun mikroorganizmalara etkisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
2 Su ürünlerinde kullanilan sogutma yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
3 Buz tipleri, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
4 Hizli sogutma Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
5 Soguk depolar, soguk depolarda ve su ürünleri isletmelerinde kullanilan dezenfektanlar Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
6 Dondurarak depolama Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
7 Donma süresi, etkileyen faktörler ve hesaplamalari Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
8 Ara sinav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Donma zamaninin ölçülmesi, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Dondurulmus ürünlerdeki degisimler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 Kriojenik sogutma sistemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12 Mekanik sogutma sistemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Sistem seçimi ve planlanmasi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Su ürünlerinin çözdürülmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
15 Farklı sıcaklıklarda depolamanın su ürünleri kalitesi üzerine etkileri öğrenci sunumları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
16 Final sınavı Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS