AIS425 Sinematografi

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod AIS425
Ad Sinematografi
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Kıvanç TÜRKGELDİ


Dersin Amacı

Sinematografik araçların kullanımına yönelik teknik bilgi ve beceriyi kazandırmak. Görsel düşünmenin ve hareketle ifade etmenin yöntemlerini kavramak ve tartışmak.

Dersin İçeriği

Sinematografik araçların kullanımı ve teknik özellikleri. Görüntü kaydetme araçlarının çalışma mantığını anlamak. Görüntüyü oluşturan teknik süreci anlamak. Sinemada kullanılan araçların kullanım amaçlarını öğrenmek ve bunları ihtiyaca göre doğru bir şekilde belirlemeye yarayacak teknik bilgiyi kazandırmak.

Dersin Ön Koşulu

Ön koşul bulunmamaktadır

Kaynaklar

Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul Canikligil, İlker (2014) Dijital Video ile Sinema, Alfa Yayınları, İstanbul, Sinemada Renk, Levent Öztürk, A'dan Z'ye Dijital Sinematografi

Notlar

Ders notları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Çekim, sahne ve sekans gibi sinematografik kavramları tanımlar.
ÖÇ02 Filmlerin biçimsel özelliklerinin anlam yaratmaya nasıl katkıda bulunduğunu tartışır
ÖÇ03 Çekim ölçeklerini ve kamera hareketlerini tanır.
ÖÇ04 Klasik ve çağdaş kurgu arasındaki farklılıkları değerlendirir
ÖÇ05 Renk, ses ve aydınlatmanın sinemada nasıl anlam yarattığını değerlendirir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Radyo, televizyon ve sinema alanında uygulanan araştırma yöntem ve teknikleriyle diğer kaynaklarda desteklenen ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İletişim alanına dair bilgiye sahiptir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Görsel ve işitsel yayıncılığa ilişkin program yapım ve yönetim ile ilgili bilgiye sahiptir. 2
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sinema, televizyon ve radyo sektöründe kullanılabilecek çeşitli türlerde senaryo yazma, program hazırlama konusunda beceri kazanır.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Radyo, televizyon ve sinema alanında eleştirel düşünme ve yorumlama becerisi kazanır.
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sosyal bilimlerin farklı alanlarını kendi uzmanlık alanına uyarlayarak araştırma yapar.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Görsel ve işitsel alana ilişkin her tür içeriği tasarımdan, kurgu yapım ve yayın aşamasına kadar sonuçlandırma becerisi kazanır. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanına ilişkin sanat, estetik, hukuk ve genel kültür bilgileri arasında bağlantı kurar. 2
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yayın ve yapım teknolojilerini kullanma becerisine sahiptir. 5
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanında hem bireysel hem de takım halinde çalışır. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Ulusal ve uluslararası düzeyde toplumsal sorunları takip ederek mesleki çalışmalarına uyarlar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İletişim teknolojilerini kullanma, değişimleri izleme ve kendini sürekli geliştirme yetkinliği kazanır. 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanındaki çeşitli sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklere katılır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Disiplinlerarası bakış açısıyla alanındaki uygulamalarda kendisinden beklenen çalışmaları bir ekip üyesi olarak yürütebilir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir. 3
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kazandığı bilimsel formasyonla görsel ve işitsel içerikler üretir. 5
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Bir filmi, bir senaryoyu ya da bir televizyon programını teknik, estetik ve ideolojik açıdan çözümleyebilir. 1
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki uygulamalarında etik ilkelere bağlı, önyargılardan uzak, ayrımcılığa karşıdır.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Sosyal, kültürel hakların evrenselliğini destekler, sosyal adalet bilinci kazanır, kültürel mirasa sahip çıkar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Kalite yönetim süreçleri ve iş sağlığı/güvenliğine uygun olarak stüdyo, set gibi çalışma ortamlarını hazırlar. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Tanışma: Giriş, Yöntem Ön hazırlık bulunmamaktadır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sinematografi Nedir? Sinematograf Ne yapar? Biçim ve İçerik İlişkisi Bağlamında Sinematografın Üzerine Düşen Nedir? Sinematografi Aygıtları Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul (s.1-11) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Kameralar: Filmli Kameralar ve Dijital Kameralar. Kameranın Temel Birimleri: Lens, Sensör, Kayıtçı, Vizör Canikligil, İlker (2014) Dijital Video ile Sinema, Alfa Yayınları, İstanbul (s.16-63) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 Sensörler: Sensör nedir? Sensörün Çalışma Sistemi ile Film Arasındaki Farklar Nelerdir? Foto Diode Nedir? CCD ve CMOS Teknolojisi Nedir? Çözünürlük Nedir? Sensör Ebatları ve Görüntüye Etkisi. Crop Factor Canikligil, İlker (2014) Dijital Video ile Sinema, Alfa Yayınları, İstanbul (s.16-63) Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım, Gösteri
5 Görüntü Formatları: 4:3,16:9, 1:2.33 Sensörden Renk Nasıl Elde Edilir? Debayering Nedir? Sinematografinin Temel Öğeleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Tartışma
6 Bit Depth ve Chroma Subsampling Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul (s.147-180) ve (s.335-340) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Tartışma
7 FPS (Frames Per Second). Neye Göre Kaç FPS Çekmeliyiz? Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul (s.147-180) Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Anlatım
8 Ara Sınav Ön hazırlık bulunmamaktadır Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Shutter Speed: Shutter Speed, FPS ve Hertz İlişkisi. Rolling Shutter ve Global Shutter. Jelo Effect Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul (s.147-180) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap
10 Dinamik Aralık Nedir? Dinamik Aralık Avantajı Sağlayan Yöntemler: LOG ve RAW. Lineer ve Logaritmik farkını anlamak. Film Teknolojisinde LOG. Gama Düzeltmesi, Rec709 ve Rec2020. Görüntü Sıkıştırma Yöntemleri: Coding Decoding Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul (s.181-208) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Gösteri, Anlatım, Soru-Cevap
11 Videoscopelar: Videoscope Nedir? Histogram, Waveform Monitor, False Color, Vectorscope, Diğer Yardımcı Aygıtlar: Zebra, Focus Peak İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Online konu anlatımı ve tartışma. Konu ile ilgili soruların cevaplanması. İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
12 Videoscopelar: Videoscope Nedir? RGB Waveform, RGB Parade İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Online konu anlatımı ve tartışma. Konu ile ilgili soruların cevaplanması. Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul (s.129-146) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Soru-Cevap
13 Aydınlatma Yöntemleri, Aydınlatma Çeşitleri. Işığın Gücü, Işığın Rengi, Işığın Dağılımı. Işık ve Lens İlişkisi. Doğru Lens Seçimini Yapmak Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul (s.129-146) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
14 Yardımcı Ekipmanlar: Difüzyon Panelleri, Barndoor, Frenchflag, Filtreler, Işık Ayakları Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul (s.129-146) İzleme/Dinleme: Haftanın başlığı ile ilgili paylaşılan görsel-işitsel dosyalar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Soru-Cevap
15 Sinematografik Anlatım Araçları: Tripodlar, Steadicamlar, Stabilizörler, Crane, Dolly, Gimbal, Drone Brown, Blain (2014) Sinematografi: Kuram ve Uygulama, Dördüncü Baskı Hil Yayınları, İstanbul (s.209-226) Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Anlatım, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları - 1 There is no preliminary preparation Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları - 2 Ön hazırlık bulunmamaktadır Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 114
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,56
AKTS 5 AKTS