GM661 Aroma Maddeleri Analiz Yöntemleri

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM661
Ad Aroma Maddeleri Analiz Yöntemleri
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERKAN SELLİ


Dersin Amacı

Aroma maddeleri gıdalarda kaliteyi ve yüketici tercihini etkileyen önemli kalite parametrelerinden birisidir. Gıdalarda aroma karakterizasyonunun başarısı, temelde aroma maddelerinin gıda matriksinden izolasyonunda kullanılan ekstraksiyon yöntemine bağlıdır. Bu yüzden ekstraksiyon yöntemi çalışılan ürünün özelliklerini yansıtan yani temsili (representatif) aromatik ekstrak veren yöntem olmalıdır. Bu yüzden bu dersin amacını ayrıntılı bir şekilde aroma analiz teknikleri anlatmak oluşturmaktadır.

Dersin İçeriği

Gıdalarda Aroma Maddeleri, Aroma Maddeleri Analizlerine Giriş, Aroma Maddeleri Analizlerinde Kullanılan Ekstraksiyon Teknikleri, Aromatik Ektraktların Temsili Testlerle Güvenilirliliğin Saptanması, Gc ve GC-MS Analizleri, Aroma Maddelerinin Miktarlarının Saptanması, GC-MS-Olfaktometrik Analizler

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Ray Marsili, Techniques for Analyzing Food Aroma, 2019.

Notlar

Ders notları ve sunular


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıdalarda aroma maddeleri hakkında genel bilgiye sahip olur.
ÖÇ02 Aroma maddeleri ekstraksiyon yöntemlerini (sıvı-sıvı, katı faz, katı faz mikroekstraksiyon, buhar distilasyonu gibi) ayrıntılı bir şekilde öğrenir.
ÖÇ03 Aromatik ekstraktarı duyusal olarak temsili testlerle değerlendirebilir.
ÖÇ04 Aroma analizleri için GC ve GC-MS kullanmayı bilir.
ÖÇ05 Aroma maddelerinin miktarlarını hassas bir şekilde hesaplayabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve derinleştirir. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlar ve yeni bilgi üretir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütür. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapar.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir ve öğrenmesini yönlendirir.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarır.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanır.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gıdalarda Aroma Maddeleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
2 Gıdalarda Aroma Maddeleri Analizlerine Giriş Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
3 Aroma Maddeleri Ektraksiyon Teknikleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
4 Sıvı-sıvı ektraksiyon, Katı faz ekstraksiyon, Katı faz mikro ekstraksiyon tekniği Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
5 Mikrodalga ile ekstraksiyon, dinamik ve statik tepe boşluğu ekstraksiyon teknikleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
6 Buharlı damıtma ekstraksiyon, Reçine ekstraksiyon, Purge ve trap ekstraksiyon Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
7 Çözgen yardımıyla flavor evaporasyonu ve döner bar sorptif ekstraksiyon Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Aroma Maddeleri Ekstraksiyon Yönteminin Temsili Testlerle Kontrolü Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
10 Temsili Test Teknikleri - Benzerlik testi - Yoğunluk testi - Tanımlayıcı test Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Proje Temelli Öğrenme
11 Aroma Madderi Analizleri için GC ve GC-MS Cihazllarının kullanımı Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
12 Aroma Maddeleri GC-MS de Tanımlama Yöntemleri - Standart madde kullanımı - MS kütüphanesi - Kovats indeks verileri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
13 Aroma maddeleri miktarının hesaplanması Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
14 Aroma-Aktif bileşikler ve olfaktometri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
15 Aroma Aktif bileşikleri belirleme yöntemleri Ders notu Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Deney / Laboratuvar
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS