G236 Genel Mikrobiyoloji

5 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G236
Ad Genel Mikrobiyoloji
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Uygulamalı Ders
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ZERRİN ERGİNKAYA


Dersin Amacı

Mikrobiyolojinin ilgi alanları, mikroorganizmaların canlılar arasındaki yeri, mikroorganizmaların sınıflandırılması, mikroorganizmaların doğadaki yayılışı ve fonksiyonları, mikroorganizmaların genel özellikleri, gelişim özeliklerinin yanı sıra metabolizma ve mikroorganizmaların kontrolü ile ilgili bilgilerin, teorik ve uygulamalı olarak lisans öğrencilerine aktarılması.

Dersin İçeriği

Mikrobiyolojinin ilgi alanları, mikroorganizmaların canlılar arasındaki yeri, mikroorganizmaların sınıflandırılması, mikroorganizmaların doğadaki yayılışı ve fonksiyonları, mikroorganizmaların genel özellikleri, prokaryotik ve ökaryotik hücre farklılıkları, mikroorganizmaların çoğalması, çoğalmayı etkileyen faktörler, besiyerleri ve sterilizasyon, mayalar, küfler, algler, protozoalar ve virüsler, bakteriyofajlar, mikrobiyel genetik yapı, mikroorganizma metabolizması, metabolizma ürünleri ve mikroorganizmaların sekonder metabolitleri ve biyofilmdeki önemi özelliklede EPS (eksopolisakkarit) ,antibiyotik, mikotoksin, vitamin gibi sekonder metabolitleri öğrenir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Doyle, M. P., Diez-Gonzalez, F., Hill, C. (Eds.). (2020). Food microbiology: fundamentals and frontiers. John Wiley Sons.

Notlar

ders notları ve slaytlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Mikrobiyolojinin bilim dallarını, mikroorganizmaların sınıflandırılması, Prokaryotik ve ökaryotik hücreler arasındaki farkları öğrenir.
ÖÇ02 Mikrobiyoloji laboratuvarında bulanan alet ve ekipmanları , boyalar ve boyama yöntemlerini öğrenir
ÖÇ03 Mikroorganizmaların gelişimi, Gelişmeye etki eden faktörler, mikroorganizmalar arası ilişkileri öğrenir
ÖÇ04 Metabolizma ve enerji değişimlerinin temel mekanizmalarını öğrenir
ÖÇ05 Sekonder metabolitlerin üretimini öğrenir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Dersin kapsamı ile ilgili bilgilendirme ve kaynak kitap tanıtımı kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Mikrobiyolojinin bilim dalları,Tarihçe, Canlıların sınıflandırılması, Mikroorganizmaların doğada yayılışları, Mikroorganizmaların sınıflandırılması kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 Prokaryotikler ve Ökaryotiklerarası farklar, bakterilerin hücre yapısı ve Uygulama: Laboratuvar tanıtımı kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Deney / Laboratuvar
4 Endospor ve diğer yapılar, kimyasal yapı, mikroorganizma pigmentleri, prokaryotik sistematiği Uygulama: Boyalar ve boyama yöntemleri kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Deney / Laboratuvar
5 Ökaryotikler ve Hücre yapıları ve morfoloji, Ökaryotik sistematiği, Alg, protozoa v.s kısa bilgi Uygulama: Küf ve maya hücre yapıları kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Deney / Laboratuvar
6 Mikroorganizmaların Gelişimi; Gelişme eğrisi, çoğalma ve bölünmede senkronizasyon, Gelişmeye etki eden faktörler, mikroorganizmalar arası ilişkiler kaynak tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
7 Beslenme şekillerine göre mikroorganizmaların sınıflandırılması, besin istekleri, Besiyeri ve özellikleri Uygulama: Besiyerlerinin tanıtımı ve hazırlanması kaynak taraması, laboratuvar hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Deney / Laboratuvar
8 Ara Sınav İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Virüsler İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
10 Bakteriyofajlar İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Deney / Laboratuvar
11 Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları (mikroorganizmaların karbonhidrat metabolizması) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 karbonhidrat metabolizması İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Metabolizma ve Enerji Değişimlerinin Temel Mekanizmaları (Mikroorganizmaların protein ve lipid metabolizması) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Sekonder metabolitlerin üretimi (EPS, mikotoksin, antibiyotik ve vitaminler) İlgili ders notu ve kitaplar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları İlgili ders notu ve kitaplar Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 3 3
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 125
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,00
AKTS 5 AKTS