G246 Gıda ve Beslenme

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod G246
Ad Gıda ve Beslenme
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SERKAN SELLİ


Dersin Amacı

Dersin amacı öğrencileri yeterli ve dengeli beslenme, özel durumlarda beslenme (gebelik ve emzirme dönemi), çocukluk ve ergenlik dönemlerinde beslenme, düzenli ve dengeli beslenme ile hastalıklardan korunma ilişkisi, beslenme ve sağlık arasındaki ilişkiler, çeşitli hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisinin önemi ve uygulamaları konularında bilgilendirmektir.

Dersin İçeriği

Beslenmeye Giriş, Beslenme ve sağlık, Organik Besin Öğeleri, Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Enerji Harcanmasının Saptanması Ve Bireylerin Enerji Gereksinimlerinin Hesaplanması, Elektrolit Mineraller, Vitaminler, Gebelikte Ve Emziklilikte Beslenme, Bebek, Çocuk Beslenmesi, Özel Durumlarda Beslenme

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

Beslenme, Ayşe Baysal.

Notlar

Ders notları ve sunuları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Beslenme ve sağlık kavramlarını tanımlar.
ÖÇ02 Beslenmenin ekonomik durum, yaş, cinsiyet, aktivite, çevre, sosyal yaşam, genetik ve fiziksel özelliklerle ilişkisini açıklar.
ÖÇ03 Yeterli ve dengeli beslenme kavramlarını tanımlar.
ÖÇ04 Yetersiz ve dengesiz beslenmenin getirdiği sağlık sorunlarını açıklar.
ÖÇ05 Toplumda görülen beslenme sorunları nedenlerini açıklar.
ÖÇ06 Toplumda görülen beslenme sorunlarını bilir.
ÖÇ07 Toplumda görülen beslenme sorunlarına yönelik çözüm önerileri getirir.
ÖÇ08 Makro ve mikro besin öğelerini (karbonhidrat, lipit, protein, vitamin ve mineraller, posa, su) tanımlar.
ÖÇ09 Gıdaların enerji ve besin öğeleri içeriklerini hesaplar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 BESLENMENİN ÖNEMİ; BESLENME, SAĞLIK İLİŞKİSİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
2 KARBONHİDRATLAR Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
3 YAĞLAR Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
4 PROTEİNLER Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 BESİNLERİN ENERJİ DEĞERİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
6 ENERJİ HARCANMASININ SAPTANMASI VE BİREYLERİN ENERJİ GEREKSİNİMLERİNİN HESAPLANMASI Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
7 SUYUN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 ELEKTROLİT MİNERALLER(SODYUM, POTASYUM, KLOR) VE KALSİYUM, FOSFOR Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
10 MAGNEZYUM, DEMİR, BAKIR, İYOT, FLORİD, ÇİNKO, MANGANEZ, KROM, MOLİBDEN Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
11 A, D, E, K VİTAMİNLERİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
12 TİAMİN, RİBOFLAVİN, NİASİN, ,VİTAMİN B6, FOLİK ASİT, VİTAMİN B12, PANTOTENİK ASİT, BİOTİN Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 GEBELİKTE VE EMZİKLİLİKTE BESLENME Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
14 BEBEK,ÇOCUK BESLENMESİ Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
15 ÖZEL DURUMLARDA BESLENME Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS