GM330 Yatırım Proje Hazırlama ve Değerlendirme

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod GM330
Ad Yatırım Proje Hazırlama ve Değerlendirme
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HAYDAR ŞENGÜL


Dersin Amacı

Gıda sanayi ile ilgili karmaşık ve büyük ölçekli olmayan yatırım projelerini hazırlama, hazırlanmış projelerin yapılabilirliğini sorgulama, belli başlı değerlendirme ölçütleri yardımıyla alternatif yatırım kararları arasında seçim yapma ve proje sürecini yönetme becerisi kazandırmak

Dersin İçeriği

Yatırım ve proje kavramları, proje hazırlama ve değerlendirmenin gerekliliği, Yatırım konusunun belirlenmesi ve proje kararı, ön yapılabilirlik (fizibilite) çalışması, Piyasa araştırması, Kuruluş yeri ve kapasite seçimi, Projenin teknik analizi, Projenin gelir ve giderleri, Projenin nakit akış tabloları, Projenin mali ve ekonomik değerlendirilmesi, Projenin Net Bugünkü Değerinin, Fayda/Masraf oranının ve İç Karlılık Oranının hesaplanması

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Halil Sarıaslan Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Turhan Kitabevi Ankara.

Notlar

Oğuz Yurdakul, Proje Hazırlama ve Değerlendirme, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 147, Adana.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Büyük ölçekli ve karmaşık olmayan gıda sektörü yatırım projelerini hazırlayabilir
ÖÇ02 Yatırımın kuruluş yeri ve kapasite seçimini, pazar araştırmasıyla ilintisini kurarak yapabilir.
ÖÇ03 Teknik ve ekonomik disiplinlerarası ekip çalışması deneyimi kazanır.
ÖÇ04 Projeyi değerlendirmede başvurulacak karar ölçütlerini (Fayda/Masraf oranı, Net Bugünkü Değer, İç Karlılık Oranı) hesaplayabilir.
ÖÇ05 Yatırımın yapılabilirliği kararını ve projeler arasında seçimi, nesnel ölçütlere başvurarak yapabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve Gıda Mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık Mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği ve teknolojisi alanlarındaki karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliğinde karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi (Gıda Mühendisliği) ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; Gıda Mühendisliği alanında etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; Gıda Mühendisliği alanında bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, Gıda Mühendisliği alanında mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği alanında proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Gıda Mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın Gıda Mühendisliği alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; Gıda Mühendisliği çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yatırım ve proje kavramları, proje hazırlama ve değerlendirmenin gerekliliği Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Yatırım konusunun belirlenmesi ve proje kararı, ön yapılabilirlik (fizibilite) çalışması Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Pazar araştırması Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Kuruluş yeri ve kapasite seçimi Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Projenin teknik analizi Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Projenin giderlerinin hesaplanması Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Proje maliyetinin hesaplanması (devam) Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Toplam proje gelirleri Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Projenin finansmanı Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Projenin net akış tablolarının hazırlanması Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Paranın zaman değerini ve projenin ekonomik ömrünü gözetmeyen değerlendirme ölçütleri Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Paranın zaman değerini ve projenin ekonomik ömrünü gözeten değerlendirme ölçütleri Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Paranın zaman değeri, iskonto ve bileşik faiz Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 Projenin net bugünkü değeri, fayda/maliyet oranı, iç karlılık oranlarının hesaplanması-Yarıyıl Sonu Sınav Okuma, Kaynak Tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav, Ödev
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Değerlendirme Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS