EEE433 Power Electronics I

5 AKTS - 3-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 4 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod EEE433
Ad Power Electronics I
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 4 Yerel Kredi
Eğitim Dil İngilizce
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. MEHMET UĞRAŞ CUMA


Dersin Amacı

Öğrencilere güç elektroniği yarı iletken elemanlarını ve karakteristiklerini tanıtmak, güç elektroniği uygulamalarını kavratmak ve temel güç elektroniği sistemlerinin PSCAD/EMTDC simulasyon programında modellenmesini göstermektir.

Dersin İçeriği

Güç elektroniği sistemleri ve uygulamaları. Güç elektroniği yarıiletken elemanları ve karakteristikleri. Güç elektroniği yarıiletken elemanlarının koruma yöntemleri. Güç elektroniği yarıiletken elemanlarının soğutma sistemlerinin analizi ve dizaynı. Doğrultucu devreleri. PSCAD/EMTDC simülasyon progamıyla modelleme.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

M. H. Rashid, Power Electronics Handbook

Notlar

Ders Notları, Ders Sunumları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Güç elektroniği yarıiletken elemanlarını ve karakteristiklerini tanır
ÖÇ02 Güç elektroniği yarıiletken elemanlarının koruma devrelerini (snubber) tasarlar
ÖÇ03 Güç elektroniği elemanlarının termal modellemesini gerçekleştirir
ÖÇ04 Güç elektroniği elemanlarının soğutma sistemlerinin tasarımını ve analizini yapar
ÖÇ05 Tek faz ve üç faz doğrultucu devrelerini tasarlama ve analizlerini yapar
ÖÇ06 PSCAD/EMTDC simülasyon programıyla temel doğrultucu devrelerinin simülasyonunu gerçekleştirir
ÖÇ07 Güç elektroniği sistemleri ve uygulama alanlarını tanır


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. 4
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini ve programlama bilgilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi. 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. 3
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. 4
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Elektrik-Elektronik mühendisliği bilgilerini mesleğe özgü alet ve cihazlar üzerinde uygulayabilme 3
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İçinde yaşadığı toplumun, dünyanın ve çağın, bilimsel, sosyal, tarihi, ekonomik ve politik olguları hakkında farkındalık 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Güç Elektroniğine Giriş - Güç elektroniği sistemleri: Amaçları ve Uygulamaları Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Güç Elektroniği Yarıiletken Elemanları ve Karakteristikleri Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Tristörler - Karakteristileri, Açma ve Kapama Yöntemleri Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Tristörler - Komutasyon Yöntemleri Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Güç Elektroniği Yarıiletken Elemanlarının Koruması - di/dt, dv/dt Koruması Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Güç Elektroniği Yarıiletken Elemanlarının Koruması - Snubber Devreleri ve Dizaynı Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Güç Elektroniği Yarıiletkenlerinin Soğutma Sistemlerinin Analizi ve Dizaynı - Güç Elektroniği Elemanlarındaki Güç Kayıpları, Güç elektroniğ Elemanlarının Durgun ve Anlık Durumlardaki Termal Modellenmesi Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Arasınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Güç Elektroniği Yarıiletkenlerinin Soğutma Sistemlerinin Analizi ve Dizaynı - Güç Elektroniği Elemanlarının Soğutma Sistemlerinin Analizi ve Tasarımı Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 PSCAD/EMTDC Simülasyon Programına Giriş PSCAD Manual Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Doğrultcu Devreleri - Tek Fazlı Yarım Dalga Doğrultucu Devreleri, Çalışma Prensipleri, Akım ve Gerilim Dalga Formları ve Dizayn Faktörleri Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Doğrultucu Devreleri - Tek Fazlı Köprü ve Üç Fazlı Yarım Dalga Doğrultucu Devreleri, Çalışma Prensipleri, Akım ve Gerilim Dalga Formları ve Dizayn Faktörleri Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Doğrultucu Devreleri - Üç Fazlı Köprü ve 12 Pals Doğrultucu Devreleri, Çalışma Prensipleri Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Doğrultucu Devreleri - Akım ve Gerilim Dalga Formları ve Dizayn Faktörleri Konuyla ilgili ders notları ve kaynaklar Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Doğrultucu Devreleri - PSCAD/EMTDC Simülasyon Programıyla Doğrultucu Devrelerinin Simülasyonu PSCAD örnekleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 15 15
Toplam İş Yükü (Saat) 118
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,72
AKTS 5 AKTS