BT047 Balık Sağlığı Yönetimi

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT047
Ad Balık Sağlığı Yönetimi
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi FATMAGÜN AYDIN


Dersin Amacı

Günümüzde balık sağlığı yönetiminde kullanılan biyoteknolojik yöntemlerin öğrenilmesi ve uygulamaya yönelik yapılanları incelemeyi amaçlamaktadır.

Dersin İçeriği

Biyoteknolojik tekniklerin balık sağlığı yönetimi alanındaki uygulama alanları

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Ders planındaki konularla bağlantılı güncel makaleler Gilda D. Lio-Po Yasuo Inui. 2010. Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Sağlık Yönetimi.

Notlar

Merrifield D. ve Ringø E., 2014. Su Ürünleri Beslenmesi: Bağırsak Sağlığı, Probiyotikler ve Prebiyotikler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balık sağlığı yönetiminde kullanılan biyoteknolojik yaklaşımlar ve gelişmeleri bilir.
ÖÇ02 Balık sağlığı yönetiminde kullanılan biyoteknolojik uygulamaları öğrenir.
ÖÇ03 Balık yetiştiriciliğinde kullanılan mikrobiyal ürünleri bilir.
ÖÇ04 Doğal ve su ürünleri ekosistemlerinde mikroorganizmaların rolü hakkında bilgi sahibi olunur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 4
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 3
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir. 3
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar. 3
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 3
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünleri yetiştiriciliğinde kullanılan biyoteknolojik uygulamalar ve sürdürülebilir su ürünleri yetiştiriciliğinin önemi Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Balık sağlığı yönetiminde kullanılan biyoteknolojik yaklaşımlar ve gelişmeler Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Mikroorganizmalar kullanılarak su ürünleri yetiştiriciliğinde su kalitesini ve balık sağlığını izleme ve geliştirme yöntemleri Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Balık yetiştiriciliğinde patojen ve çevreye karşı konakçının direncinin arttırılması ile ilgili yapılan uygulamalar Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 Balıklarda kullanılan aşılar ve uygulama yöntemleri Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 Aşı geliştirme yeni yaklaşımlar Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Balık sağlığını geliştirmek için probiyotiklerin mevcut ve potansiyel uygulamaları Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
9 Su ürünleri yetiştiriciliği için potansiyel probiyotiklerin belirlenmesi Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Balık yetiştiriciliğinde kullanılan mikrobiyal ürünlerin kullanımı ve balık sağlığı açısından önemi Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Biyoflok teknolojisinin önemi ve uygulanması Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Mavi biyoteknolojinin önemi ve balık sağlığı ile ilgili uygulama alanları Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Balıklarda bağırsak mikrobiyotasının belirlenmesi Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Bakterilerden Genomik DNA izolasyonu Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 PCR tekniğinin kullanımı ve uygulanması, elektroforez yöntemleri Konu ile ilgili kitap ve makaleler Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS