BT031 Ilıman İklim Meyvelerinde Zararlı Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkların Tanılanması

6 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BT031
Ad Ilıman İklim Meyvelerinde Zararlı Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkların Tanılanması
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Yüksek Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi GÖKMEN KOÇ


Dersin Amacı

Ilıman İklim Meyvelerinde Zararlı Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkların; Zarar Şekilleri, Mücadele, Tanı Yöntemlerinin öğretilmesi

Dersin İçeriği

Ilıman İklim Meyvelerinde Virüs ve Virüs Benzeri Etmen Kökenli Hastalıklar, Zarar Şekilleri, Mücadele, Tanı Yöntemleri

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

A. Hadidi and M. Barba, 2018.Sert ve Yumuşak Çekirdekli Meyvelerin Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları, ISBN:978-0-89054-501-0

Notlar

SERT ÇEKİRDEKLİ MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİ, Tarım Gündem Dergisi, Nobel Akademik Yayıncılık Tic. Ltd. Şti., Sertifika No: 40340; ISBN: 978-605-033-047-2 Mehetre, G.T.; Leo, V.V.; Singh, G.; Sorokan, A.; Maksimov, I.; Yadav, M.K.; Upadhyaya, K.; Hashem, A.; Alsaleh, A.N.; Dawoud, T.M.; et al. Current Developments and Challenges in Plant Viral Diagnostics: A Systematic Review. Viruses 2021, 13, 412. https://doi.org/10.3390/v13030 412


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ilıman İklim Meyve Bitkileri alanında sorun olan virüs ve virüs benzeri hastalıklarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. Ayrıca genel Bitki Virolojisi öğrenir.
ÖÇ02 Bu ürün grubunda Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanır
ÖÇ03 Kültür ve yabani ılıman iklim meyve kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer.
ÖÇ04 Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme ve uygulayabilme becerisi kazanma
ÖÇ05 Tanı yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar
ÖÇ06 Alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçerek kullanır
ÖÇ07 Gerekli teknolojileri kullanarak alanıyla ilgili bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar
ÖÇ08 Virolojik kökenli etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir
ÖÇ09 Ilıman İklim Meyve bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. konularını öğrenir
ÖÇ10 Genelde Bitki virolojisi, özelde de Moleküler BitkiVirolojisi alanında yeterli altyapıya sahip olur
ÖÇ11 Kiraz-Vişne Virüs ve Virüs benzeri hastalıklarının biyolojik, seroloik, moleküler tanılarına ek olarak mücadelesini kavramıştır.
ÖÇ12 Kayısı-Şeftali-Nektarin Virüs ve Virüs benzeri hastalıklarının biyolojik, seroloik, moleküler tanılarına ek olarak mücadelesini kavramıştır.
ÖÇ13 Elma-Armut-Ayva Virüs ve Virüs benzeri hastalıklarının biyolojik, seroloik, moleküler tanılarına ek olarak mücadelesini kavramıştır.
ÖÇ14 Sert Kabuklu Meyve Virüs ve Virüs benzeri hastalıklarının biyolojik, seroloik, moleküler tanılarına ek olarak mücadelesini kavramıştır.
ÖÇ15 Üzümsü Meyve hastalıklarının biyolojik, seroloik, moleküler tanılarına ek olarak mücadelesini kavramıştır.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, aynı veya farklı bir alanda bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir, derinleştirir ve istatistik metotları kullanarak analiz eder ve yorumlar.
PÖÇ02 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanının ilişkili olduğu disiplinler arası etkileşimi teşhis eder, araştırma yöntemlerini kullanarak çözer. 5
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanında edindiği bilgileri farklı disiplin alanlarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlar ve yeni bilgiler oluşturur. 2
PÖÇ04 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni stratejik yaklaşımlar geliştirir ve sorumluluk alarak çözüm üretir.
PÖÇ05 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. 3
PÖÇ06 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunlarını çözmek ve araştırma yöntemlerini kullanarak gerekli düzeyde iletişim kurar.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Biyoteknoloji alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme yetisini kazanır 4
PÖÇ08 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Alanı ile ilgili karşılaşılan sorunların çözümünde stratejik karar verme süreçlerini kullanarak işlevsel etkileşim kurar.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Biyoteknolojik ürün elde edilirken dikkat edilmesi gereken etik kuralları bilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Uzman kişiler ile alanındaki konuların tartışılmasında özgün görüşlerini savunur ve alanındaki yetkinliğini gösteren etkili bir iletişim kurar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Ilıman İklim Meyveleri Tarımı ve Bitki Koruma İlişkileri Genel giriş,ders notları ve genel konulardan bahsedilmesi, sonraki hafta ders konusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma
2 Sert Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Kiraz, Vişne)-Semptomolojik Tanı Ilıman İklim Meyveleri Tarımı ve Bitki Koruma İlişkileri tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
3 Sert Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Kayısı, Erik)-Semptomolojik Tanı Sert Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Kiraz, Vişne)-Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma
4 Sert Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Şeftali, Nektarin)- Semptomolojik Tanı Sert Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Kayısı, Erik)-Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma
5 Sert Kabuklu Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Ceviz, Badem)-Semptomolojik Tanı Sert Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Şeftali, Nektarin)- Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
6 Sert Kabuklu Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Fındık, Kestane, Antepfıstığı)-Semptomolojik Tanı Sert Kabuklu Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Ceviz, Badem)-Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
7 Üzümsü Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Böğürtlen-Frambuaz-Ahududu) -Semptomolojik Tanı Sert Kabuklu Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Fındık, Kestane, Antepfıstığı)-Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
8 Ara Sınav Ara Sınav Düzeni, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Problem Çözme
9 Üzümsü Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Çilek-Bağ) -Semptomolojik Tanı Üzümsü Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Böğürtlen-Frambuaz-Ahududu) -Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
10 Minör Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Kara yemiş, Kızılcık, Yaban Mersini) -Semptomolojik Tanı Üzümsü Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Çilek-Bağ) -Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
11 Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Elma, Armut)-Semptomolojik Tanı Minör Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Kara yemiş, Kızılcık, Yaban Mersini) -Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
12 Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Ayva)-Semptomolojik Tanı Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Elma, Armut)-Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
13 Immunoloji, Seroloji, ELISA Yumuşak Çekirdekli Meyvelerde Virüs ve Virüs Benzeri Hastalıkları (Ayva)-Semptomolojik Tanı tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
14 Moleküler Teknikler; PCR türevleri ve RFLP, Hibridizasyon, Immunoloji, Seroloji, ELISA tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
15 DizilemeTeknikleri (Sekanslama) ve yorumlaması (Filogenetik Ağaç) Moleküler Teknikler; PCR türevleri ve RFLP, Hibridizasyon, tekrarı, sonraki hafta derskonusunun bildirilmesi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları FinalSınav Düzeni Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları FinalSınav Düzeni Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 28 28
Toplam İş Yükü (Saat) 154
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,16
AKTS 6 AKTS