TM008 Traktör-Alet-Makina Mekaniği

6 AKTS - 3-1 Süre (T+U)- . Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TM008
Ad Traktör-Alet-Makina Mekaniği
Yarıyıl . Yarıyıl
Süre (T+U) 3-1 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisansüstü Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Arş.Gör.Dr. ÇAĞDAŞ CİVELEK


Dersin Amacı

Bu dersin amacı, öğrencilerin traktörlerde güç aktarımı, traktör-alet ikilisinin eşleşmesi ve performansı, traktif etkinlik, lastik ve zemin ilişkileri ile bunlara ilişkin matematiksel hesaplamalar hakkında bilgi sahibi olmalarıdır.

Dersin İçeriği

Bu derste, traktörler mekaniği, traktör hız, tork ve güç analizleri, traktörün sert ve toprak zemindeki teorik ve deneysel performans analizleri, traktör-alet eşleştirilmesi, bağlantı şekli ve stabilitesi ve lastik zemin ilişkileri konularını anlatılmaktadır.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan

Notlar

The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Traktörlerde güç ve tork ilişkilerini açıklar, güç ölçümünün nasıl gerçekleştirildiğini açıklar.
ÖÇ02 Traktörlerde traksiyon kavramını bilir, OECD ve Nebraska traktör test raporlarını değerlendirir.
ÖÇ03 Traktör-zemin ilişkilerini bilir ve bunlara ilişkin hesaplamaları yapar.
ÖÇ04 Traktör-alet ikilisinin eşleşmesine ilişkin hesapları ve uygun traktör gücü seçimini yapar.
ÖÇ05 Traktörün ağırlık merkezinin bulunmasına ilişkin hesapları yapar.
ÖÇ06 Traktörün düz ve eğimli zeminlerdeki statiğine ilişkin hesapları yapar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mühendislik çözümlerinin evrensel ve toplumsal bağlamda etkilerini anlama ve doğru bir biçimde yorumlama bilgisi kazanır.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lisans derecesi yeterliliklerine dayalı bir alanda, bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yeterliliklerine sahip olur. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilmek ve bu bilgileri bilimsel ve toplumsal sorumluluk ile uygulayabilir.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi alanı ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümler.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uzmanlık alanı ile ilgili bir problemin kurgulanmasından başlayarak, yeni çözüm teorileri geliştirir 4
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde stratejik karar verme süreçleri ile işlevsel etkileşim kurarak liderlik yapabilir.
PÖÇ07 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Çalışma gruplarının stratejik performanslarını değerlendirir ve gelişmesine katkıda bulunabilir.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Akademik ve profesyonel bağlamda teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri tanıtarak, bilgi toplumu olma sürecine katkıda bulunur.
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki faaliyet ve projelerdeki öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilir, sorumluluk alır ve çözüm üretebilir.
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Tarım makinaları ve teknolojileri ile ilgili ulusal ve uluslararası yasa ve yönetmelikleri tanır ve Alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Çalışmaların sonuçları, o alandaki veya dışındaki gruplara sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak en az bir yabancı dil kullanarak gerek yurt içi gerekse yurt dışında aktarabilir.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlara yönelik hareket eder


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 1. Traktörlerde fonksiyonel gereksinimler, güç kavramı, güç ölçümü, yakıt ölçümü ve enerji dengesi The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 2. Traktör test raporları ve değerlendirilmesi The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 3. Traktör mekaniği, ideal koşul ve kayıp durumlarında performans analizleri ve verimlilik The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 4. Traksiyon ve traksiyona ilişkin temel kavramlar The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 5. Sert zemin koşullarında motor ve çeki gücü performansının belirlenmesi The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Problem Çözme
6 6. Toprak koşullarında traktif performans ve yuvarlanma direncinin teorik ve deneysel olarak belirlenmesi The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Problem Çözme
7 7. Toprak koşullarında traktif kuvvet, çeki kuvveti ve çeki gücünün teorik olarak belirlenmesi The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Problem Çözme
8 Ara Sınavlar Ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 9. Toprak koşullarında teorik traktif kuvvet, traktif performans ve yuvarlanma direncinin ampirik belirlenmesi The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Problem Çözme
10 10. Traktif performans modelleme ve traktör çeki performansı The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Problem Çözme
11 11. Traktör-alet bağlantıları ve alet çekme The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 12. Traktör şasi mekaniği ve ağırlık transferi The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Problem Çözme
13 13. Traktör-alet eşleştirilmesi ve performansı The Mechanics of Tractor Implement. R. H. Macmillan Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Problem Çözme
14 14. Problem çözümü Örnek problem çözümü Öğretim Yöntemleri:
Problem Çözme
15 15. Problem çözümü Örnek problem çözümü Öğretim Yöntemleri:
Problem Çözme
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ders notları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 144
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,76
AKTS 6 AKTS