DPT230 İşletme Yönetimi 2

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod DPT230
Ad İşletme Yönetimi 2
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Ön Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Bilgisayar İşletmeni SERHAT ERCAN


Dersin Amacı

İşletme yönetiminin ana konularına giriş mahiyetinde olmak üzere; yönetim, üretim, pazarlama, tedarik, finans, insan kaynakları ve halkla ilişkiler gibi, üst sınıflarda öğretilecek dersleri destekleyecek temel bilgilerin öğretilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

İşletmenin işlevleri; yönetim, üretim, tedarik, pazarlama, finans, insan kaynakları, halkla ilişkiler, araştırma geliştirme, işletme yönetiminde karar süreçleri.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Esra Nemli Çalışkan, İşletme Yönetimi, İstanbul Üniversitesi Açık Ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, 281 Sayfa

Notlar

Ders notu


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İşletme yönetimi ile ilgili temel kavramları tanımlayabilirler.
ÖÇ02 Örgütsel davranış teorilerini (motivasyon, liderlik, grup, çatışma, iletişim) açıklayabilirler.
ÖÇ03 Örgütsel davranış teorilerini örnek olaylar aracılığı ile uygulayabilirler.
ÖÇ04 Örgütsel davranış teorilerini kullanarak örnek olay verilerini planlayabilirler.
ÖÇ05 Örgütsel davranış teorilerini özetleyebilirler.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan ağız-diş temel yapısını ve fonksiyonunu açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ağız bölgesine yapılan protetik ve ortodontik uygulamaların temel özelliklerini listeler.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dezenfeksiyon, sterilizasyon ve hijyen ile ilgili temel bilgileri tanımlar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Estetik fonasyon ve fonksiyonla ilgili özellikleri tanımlar.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvarda kullanılan araç ve gereçleri tanır.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Alana özgü maddeler bilgisini tanımlar.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dişe takılacak restorasyonların nasıl hazırlanacağını açıklar.
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Yapılacak restorasyonun laboratuvar aşamalarını listeler.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel düzeydeki bilgi ve becerilerini kullanarak hastaya takılacak restorasyonu hazırlar.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kullanılan alet, malzeme ve maddeleri kullanım yerine göre sıralar.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Diş hekimi tarafından alınan ölçülerden model hazırlar.
PÖÇ12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hazırlanan modeler üzerinde; sabit ve hareketli bölümlü protezlerin şekillendirilmesini ve estetik görünüm vererek ağızda kullanılmaya uygun hale getirilmesini sağlar.
PÖÇ13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Obturatör, splint vs gibi apareyleri hazırlar.
PÖÇ14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Diş hekiminin uyguladığı tedavi süreci boyunca planladığı hareketli ortodontik apareyleri hazırlar.
PÖÇ15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kullandığı aletlerin bakımını ve basit onarımını yapar.
PÖÇ16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kullanılan aletlerin kalibrasyon ve bakımlarını düzenli yaptırır ve en verimli şekilde çalışmalarını sağlar.
PÖÇ17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Laboratuvar eksiklerini belirler ve gerekli olan malzemeler için istekte bulunur.
PÖÇ18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirme bilincine sahip olur.
PÖÇ19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olarak meslektaşları ve hekimlerle sağlıklı iletişim kurar, en az bir yabancı dili alanındaki gelişmeleri izleyebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek yeterlikte kullanır. 2
PÖÇ20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çalışma ortamında sağlık ve iş güvenliğine ilişkin önlemleri alır, mesleki teknolojik gelişmeleri izler.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Yönetim: Yönetimin tanımı ve anlamı, yönetim fonksiyonları, yönetim kademeleri, yönetici becerileri, iyi bir yöneticinin özellikleri. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Planlama; tanımı ve anlamı, plan çeşitleri, yararları ve sakıncaları, planlama sürecinin aşamaları, iyi bir planda bulunması gereken özellikler. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Örgütleme; tanımı, aşamaları, örgüt yapıları, organizasyon teorileri, örgüt yapısı ve bölümlere ayırma, matris ve şebeke organizasyonlar, organizasyon sorunları. Yöneltme (yürütme); tanımı, anlamı ve kapsamı, iyi bir talimatın özellikleri, liderlik tipleri X, Y ve Z teorileri. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Eşgüdüm (koordinasyon); tanımı, anlamı ve içeriği. Denetim (kontrol); tanımı, anlamı ve denetim süreci.Yönetim ve karar verme, toplam kalite yönetimi, yönetimle ilgili yeni kavramlar; süreç yenileme, kıyaslama, öğrenen örgütler, temel yetenekler, dış kaynaklardan yararlanma. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Üretim; yeri ve önemi, üretim miktarı, gelir-maliyet-kar ilişkileri, başabaş noktası, üretim sistemlerinin sınıflandırılması, üretim teknolojisindeki son gelişmeler; otomasyon, bilgisayar tasarımları ve üretimi. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Üretim planlaması ve denetimi, stok yönetimi, üretim sürecinin geliştirilmesi; hareket ve zaman etütleri, kalite kontrolü. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 Tedarik (Satın alma); örgüt içindeki yeri, iç örgütlenmesi, işlevleri, özellikleri tedarik yöneticisinin görev tanımı. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Pazarlama; kavram ve önemi, pazarlama işlevleri ve pazarlama karması, pazarlama araştırması, pazar ve tüketiciler. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Pazar bölümlendirme ve hedef pazar seçimi, mamul planlama, fiyatlandırma, tutundurma, dağıtım, uluslararası pazarlama. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Finans; tanımı ve kapsamı, fonların sağlanması, fok kullanımı, finansal planlama, finansal analiz, finansal teknikler. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 İnsan Kaynakları; anlamı ve önemi, insan kaynakları yönetimi, planlanması, iş gören bulma ve seçme, iş gören eğitimi, performans değerlendirme, kariyer planlama, ücret yönetimi, çalışma ilişkileri, iş gören sağlığı ve güvenliği. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Halkla İlişkiler; anlamı ve önemi, amaçları, temel ilkeleri, halkla ilişkiler süreci, halkla ilişkiler türleri, araç ve modelleri. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Araştırma-Geliştirme; Ar-Ge'nin tanımı, araştırma çeşitleri, endüstride ar-ge çalışmaları, Türkiye'de ve gelişmiş ülkelerde bilim ve teknolojideki gelişmeler. İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 İşletme Yönetiminde Karar ve Karar Süreçleri; başlıca karar şekilleri, karar sürecinin aşamaları İlgili konunun okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS