IHS352 Günümüz Fıkıh Problemleri

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod IHS352
Ad Günümüz Fıkıh Problemleri
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Belirsiz
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. MUSTAFA HAYTA


Dersin Amacı

Karşılaşılan güncel fıkıh problemlerini tanıtmak ve bunu çözme becerisi kazandırmak

Dersin İçeriği

Tıbbi, iktisadi ve sosyal çağdaş problemlerin İslam fıkhı açısından hükümlerini gerekçeleriyle beraber kavramak

Dersin Ön Koşulu

ön koşul bulunmamaktadır.

Kaynaklar

Soner Duman, Günümüz Fıkıh Problemleri, Beka Yayınları

Notlar

Enver Osman Kaan, Günümüz Fıkıh Meseleleri, Marmara İlahiyat Yayınlar Nihat Dalgın, Gündemdeki Tartışmalı Dini Konular, Ensar Yayınları Hacı Mehmet Günay, Günümüz Fıkıh Problemleri, AOF Yayınları Ali KAYA, Güncel Tartışmalı Dini Konular Hamdi Döndüren, Kur’an ve Sünnete Göre Güncel Fıkhî Problemler, İstanbul 2011. Yunus Vehbi Yavuz, Çağdaş Fıkıh Problemleri, İstanbul 2008. Mehmet Şener, Günümüz Fıkıh Problemleri İzmir 2003. Mevdudî, Modern çağda İslamî Meseleler Konya 1971.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Borsa ve hisse senetleri, elektronik ticaret ve kredi kartlarına dair güncel fıkhî problemleri ve faiz, enflasyon gibi diğer ticarî hayatla ilgili güncel fıkhî problemleri bilir ve çözümlerini açıklar.
ÖÇ02 İslam'ın taharet, namaz, oruç ve zekat, hac gibi ibadet hayatı ile ilgili güncel fıkhî problemleri bilir ve çözümlerini açıklar.
ÖÇ03 İslam'ın nikah, boşanma, velayet, nafaka, süt anneliği, kürtaj vb. aile hayatı ile ilgili güncel fıkhî problemlerin farkında olur ve çözümlerini delilleriyle beraber açıklar açıklar.
ÖÇ04 Güncel bazı tıbbi,iktisadi ve sosyal problemleri kavrar ve bu meselelere İslam hukuku perspektifinden çözümler üretir.
ÖÇ05 Güncel fıkhi problemlerle ilgili temel bilgileri, kavramları ve bu problemler haklarındaki kanaatleri tanır, güncel fıkhî problemleri çözmede izlenecek yöntemleri öğrenir.
ÖÇ06 Tartışmalı dini problemlere nasıl yaklaşılacağını ve bunlarla ilgili araştırma yöntem ve teknikleri öğrenir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İslam Dini´´nin temel kavramları, kaynakları, esasları, değerleri ve felsefesini tanımlar. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Din olgusunun, insan ve toplum yapısının oluşmasına, değişmesine ve gelişmesine etkilerini açıklar. 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İslam Tarih ve Medeniyetinin oluşum ve gelişim süreçlerini açıklar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Müslüman toplumların sosyo-kültürel, dinî, siyasî ve iktisadî yapısını tanımlar. 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel dini metinleri okur, açıklar ve yorumlar. 1
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak doğru dini bilgiye ulaşır, elde edilen bilgiyi değerlendirir ve kullanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Günümüz ihtiyaçları çerçevesinde temel dinî problemleri tespit eder ve çözüm üretir. 4
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İslam tarihi, kültürü, sanat ve edebiyatı alanında bilgi ve beceri kazanır.
PÖÇ09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bilimsel ve felsefî alanda elde edilen birikimleri ilahiyat alanına taşır.
PÖÇ10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İslami ilimler tarihinde ortaya konan bilimsel birikim ve tarihi tecrübeyi tasnif eder ve sorgular.
PÖÇ11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Dini değerlerin toplumda birleştirici, bütünleştirici, uzlaştırıcı rolüne uygun tutum ve davranışları destekler. 2
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İtikat, ibadet, ahlak ve muamelât açısından İslam dinini doğru olarak açıklar. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Din, bilim, sanat, felsefe ve ahlakın birbirlerini tamamlayan unsurlar olduğunu ve birlikte düşünülmesi gerektiğini ayırt eder.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği İnanca ve kutsallık atfedilen değerlere saygı gösterir, bir arada yaşama kültürünü destekler.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Pratik din hizmetleri, din eğitimi ve öğretimi alanlarında görev yapar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Fıkhî problemlerin çözümünde izlenecek metodoloji Hayreddi̇n Karaman, "FIKIH", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/fikih#1 Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme
2 Kıyas-taklit, telfik, belli bir mezhebe bağlı kalma zorunluluğu Asim Cüneyd Köksal, İbrahi̇m Kâfi̇ Dönmez, "USÛL-i FIKIH", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/usul-i-fikih Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma
3 Taharet ve namaza ilişkin meseleler M. Kâmi̇l Yaşaroğlu, "NAMAZ", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/namaz Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Anlatım
4 Zekata ilişkin meseleler Mehmet Erkal, "ZEKÂT", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/zekat#1 Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Anlatım
5 Oruca ilişkin meseleler İbrahi̇m Kâfi̇ Dönmez, "ORUÇ", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/oruc#2-islamda-oruc Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Hacca ilişkin meseleler Abdülkeri̇m Özaydin, "HAC", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/hac#2-islamda-hac Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
7 Kurbana ilişkin meseleler Ali̇ Bardakoğlu, "KURBAN", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/kurban#2-islamda-kurban Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Anlatım, Soru-Cevap
8 Ara Sınavlar Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav
9 Malî-ticarî konulara ilişkin meseleler Hayreddi̇n Karaman, "AKİD", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/akid Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Tartışma, Anlatım
10 Aile hayatına ilişkin meseleler Fahretti̇n Atar, "NİKÂH", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/nikah Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
11 Helaller ve haramlar Sali̇m Öğüt, "EF‘ÂL-i MÜKELLEFÎN", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/efal-i-mukellefin Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Tıpla İlgili çağdaş uygulamalar "TIBB-ı NEBEVÎ", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/tibb-i-nebevi Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
13 Belirli gün ve gecelerin dindeki yeri Nebi̇ Bozkurt, "KANDİL", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/kandil--gece Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
14 Günümüz eğlence ve sanatların hükümleri Nebi̇ Bozkurt, "EĞLENCE", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/eglence Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
15 Müslüman ve gayrimüslim ilişkileri Ahmet Özel, "GAYRİ MÜSLİM", TDV İslâm Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/gayri-muslim Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Sözlü Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS