Mobilya ve Dekorasyon

Ön Lisans Programı - Kozan Meslek Yüksekokulu


Temel Bilgiler

Ülkemiz mobilya endüstrisinde ihtiyaç duyulan mühendis ile işçi arasında iş akışını sağlayan, konusu ile ilgili temel kavramları ve fiziksel ilkeleri kavramış; mesleğinde projelendirme ve üretim yapabilecek yeterliliğe sahip, kendi alanında gelişmeleri yakından izleyebilen, mesleğinin gerektirdiği yazılım ve donanımları kullanabilen, çevre bilinci, gelişmiş ve meslek etiği konusunda sorumluluk sahibi olan, kalite güvence dahil iş hazırlama, tasarım, montaj ve bakım onarım birimlerinde görev alabilecek, sektörün ihtiyaç duyduğu malzeme türlerini bilen ve teknolojileri kullanabilen bireysel çalışmanın yanında grup çalışmasına yatkın nitelikli teknik elemanlar yetiştirmektir.

Programın Süresi ve Kredisi

2 Yıl - 120 AKTS

Özellik ve Tanım

Bu programda iki yıllık ön lisans düzeyinde teorik ve uygulamalı eğitim verilmektedir. Mobilya ve Dekorasyonda ahşap malzemeyle birlikte pek çok malzemeyi uyum içinde kullanabilen, mobilya endüstrisinde kullanılan ağaç işleme makinelerini, mobilya yapımında kullanılan malzeme ve aksesuarları tanıyan, kalite kontrolünü sağlayan; mobilya, iç mekân tasarım ve üretimlerini yapabilen ve pazarlayan ; mesleğinde yeterlik ve etik sorumluluk kazanmış; sürekli gelişmeyi bir yaşam biçimi olarak algılayan teknik elemanları yetiştirmek.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Erasmus Koordinatörü

Staj Koordinatörü

Oryantasyon Sorumlusu

Amaç

Ahşap ve ahşaptan elde edilen malzemelerle birlikte, teknolojik yapı malzemelerini kullanarak, yaşam alanlarını özelliklerine göre şekillendiren mobilyanın tasarımı, üretimi, pazarlanması ve mekan içerisinde ergonomik kullanımı sağlayacak dekorasyonun yapılabilmesi için sektöre ait işletmelere, ihtiyaçları olan yetişmiş ara eleman iş gücünü sağlamaktır.

Hedef

Mobilya endüstrisinde işletmelerin varlıklarını sürdürebilmeleri büyüme ve dış pazarlara açılmaları ile mümkündür. Ülkemiz mobilya endüstrisinde ihtiyaç duyulan mühendis ile işçi arasında iş akışını sağlayan, konusu ile ilgili temel kavramları ve fiziksel ilkeleri kavramış vasıflı iş gücü düşüktür. Bu nedenle ülkemizde faaliyet gösteren işletmelerin bilinçlendirilmesi ve sektöre uzman personel kazandırılması Mobilya ve Dekorasyon Programının temel hedefidir.

Kayıt Kabul Koşulları

ÖSYM sınavı ve meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olan öğrenciler, programa kayıt yapabilmektedir.

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

ÖN LİSANS

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Ön Lisans

Kazanılan Derecenin Kuralları

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Mezunların sınavsız olarak Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi 3.sınıfına geçiş yapma hakları vardır. Ek olarak DGS sınavında başarılı oldukları takdirde de örgün öğretimde ilgili lisans programına devam etme imkanları bulunmaktadır.

Staj

Yaz Stajı 30 işgünü olarak yapılmaktadır; Mobilya ve Dekorasyonla ilgili kamu, özel kurum ve kuruluşlarda, İç mimarlık ve mühendislik bürolarında, mühendis ve teknisyenlerin kontrolünde kabiliyetlerine ve kişisel becerilerine bağlı olarak mobilya fabrikalarında, işyerlerinde mobilya üretim ve planlama, mobilya kalite kontrol, mobilya tasarım ve ürün geliştirme, pazarlama, CNC makine operatörü ve yardımcısı vb. gibi yerlerde yapılmaktadır.

Uygulamalı Ders

Bu programda uygulamalı ders bulunmamaktadır.

İş Yeri Eğitimi

yok

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

yok

İstihdam Olanakları

Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri olarak mezun olan öğrencilerimiz kamu, özel kurum ve kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilirler. Mezun olan öğrencilerimiz kabiliyetlerine ve kişisel becerilerine bağlı olarak kendi işyerlerini kurabilecekleri gibi mobilya üretim ve planlama sorumlusu, mobilya kalite kontrol elemanı, mobilya teknik ressam elemanı, tasarım ve ürün geliştirme elemanı, CNC makine operatörü ve yardımcısı gibi sorumlulukları da üstlenebilirler teknik eleman olarak önemli bir rol oynamaktadırlar. Mobilya ve Dekorasyon Teknikeri olarak mezun olan öğrencilerimiz kamu, özel kurum ve kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışabilirler. Mezun olan öğrencilerimiz kabiliyetlerine ve kişisel becerilerine bağlı olarak kendi işyerlerini kurabilecekleri gibi mobilya üretim ve planlama sorumlusu, mobilya kalite kontrol elemanı, mobilya teknik ressam elemanı, tasarım ve ürün geliştirme elemanı, CNC makine operatörü ve yardımcısı gibi sorumlulukları da üstlenebilirler teknik eleman olarak önemli bir rol oynamaktadırlar."