Information
Code | SHS132 |
Name | Environmental Health |
Term | 2022-2023 Academic Year |
Semester | 2. Semester |
Duration (T+A) | 2-0 (T-A) (17 Week) |
ECTS | 3 ECTS |
National Credit | 2 National Credit |
Teaching Language | Türkçe |
Level | Ön Lisans Dersi |
Type | Normal |
Mode of study | Yüz Yüze Öğretim |
Catalog Information Coordinator | Doç. Dr. Burak METE |
Course Instructor |
1 |
Course Goal / Objective
At the end of spring semester students will gain knowledge about the basic issues of environmental health services and environmental health work in disaster.
Course Content
Environmental health work in disaster with basic environmental health studies.
Course Precondition
Yok
Resources
"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"
Notes
"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"
Course Learning Outcomes
Order | Course Learning Outcomes |
---|---|
LO01 | Definitions of environment and preventive medicine, control of drinking and potable water, food control, waste control, vector control, residential health, control of air pollution, noise control, industrial hygiene, environmental health work in disaster |
LO02 | Explains drinking and using water control |
LO03 | Explain the control of food |
LO04 | Explain the control of the waste |
LO05 | Explain the control of vectors |
LO06 | Explosion of air pollution control |
LO07 | Explain the noise control |
LO08 | Describes industrial hygiene |
LO09 | Sorts of environmental health studies in disasters |
Relation with Program Learning Outcome
Order | Type | Program Learning Outcomes | Level |
---|---|---|---|
PLO01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Explains the basis of human normal structure and function | |
PLO02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | List the basic characteristics of diseases | |
PLO03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Explains the basic information about characteristics of microorganisms and parasites and the diseases that they cause. | 3 |
PLO04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Defines disinfection, sterilization and hygiene. | |
PLO05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Lists measurement methods. | |
PLO06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Recognizes laboratory tools and materials | |
PLO07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Plans the procedures to be carried out at preanalytical, analytical and postanalytical phases of the measurements by using detailed information of these stages | 4 |
PLO08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Properly receive and accepts biological materials taken from the patient | |
PLO09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Properly stores and preserves the samples, taken from the patients. | |
PLO10 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Prepares materials for analysis. | |
PLO11 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Analyzes the patient's samples. | |
PLO12 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Checks the material analysis results and deliver them to laboratory expert | |
PLO13 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Performs the calibration and maintenance of laboratory equipments, have them to be calibrated and maintained and monitored by authorized persons as needed, so that they work most efficiently | 5 |
PLO14 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Determines inaduquaciesis in the laboratory | |
PLO15 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Knows the critical values and provides coordination by reporting the results to the clinician in the most appropriate and fast manner. | |
PLO16 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | They critically evaluate the knowledges that they learned, after graduation. | |
PLO17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Having professional and ethical responsibility, they communicate well with colleagues, patients and physicians. | |
PLO18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Uses at least one foreign language to follow developments in his field and to communicate with colleagues adequately. | |
PLO19 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Take measures related to health and work safety in the working environment | |
PLO20 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Monitors and uses professional technological developments |
Week Plan
Week | Topic | Preparation | Methods |
---|---|---|---|
1 | Definitions of environment and preventive medicine | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Control of drinking and potable water-I | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Control of drinking and potable water-II | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Food control | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Waste control-I | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
6 | Waste control-II | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Vector control | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
8 | Mid-Term Exam | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
9 | Midterm exam | Question preparation and printing | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
10 | Control of air pollution-I | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Control of air pollution-II | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Noise control | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Industrial hygiene | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
14 | Environmental health work in disaster-I | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Environmental health work in disaster-II | Reviewing the lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
16 | Term Exams | Question preparation and printing | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Term Exams 2 | Question preparation and printing | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Student Workload - ECTS
Works | Number | Time (Hour) | Workload (Hour) |
---|---|---|---|
Course Related Works | |||
Class Time (Exam weeks are excluded) | 14 | 2 | 28 |
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) | 14 | 2 | 28 |
Assesment Related Works | |||
Homeworks, Projects, Others | 0 | 0 | 0 |
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) | 1 | 6 | 6 |
Final Exam | 1 | 16 | 16 |
Total Workload (Hour) | 78 | ||
Total Workload / 25 (h) | 3,12 | ||
ECTS | 3 ECTS |