SHS132 Environmental Health

3 ECTS - 2-0 Duration (T+A)- 2. Semester- 2 National Credit

Information

Code SHS132
Name Environmental Health
Term 2022-2023 Academic Year
Semester 2. Semester
Duration (T+A) 2-0 (T-A) (17 Week)
ECTS 3 ECTS
National Credit 2 National Credit
Teaching Language Türkçe
Level Ön Lisans Dersi
Type Normal
Mode of study Yüz Yüze Öğretim
Catalog Information Coordinator Doç. Dr. Burak METE
Course Instructor
1


Course Goal / Objective

At the end of spring semester students will gain knowledge about the basic issues of environmental health services and environmental health work in disaster.

Course Content

Environmental health work in disaster with basic environmental health studies.

Course Precondition

Yok

Resources

"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"

Notes

"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"


Course Learning Outcomes

Order Course Learning Outcomes
LO01 Definitions of environment and preventive medicine, control of drinking and potable water, food control, waste control, vector control, residential health, control of air pollution, noise control, industrial hygiene, environmental health work in disaster
LO02 Explains drinking and using water control
LO03 Explain the control of food
LO04 Explain the control of the waste
LO05 Explain the control of vectors
LO06 Explosion of air pollution control
LO07 Explain the noise control
LO08 Describes industrial hygiene
LO09 Sorts of environmental health studies in disasters


Relation with Program Learning Outcome

Order Type Program Learning Outcomes Level
PLO01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Explains the basis of human normal structure and function
PLO02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal List the basic characteristics of diseases
PLO03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Explains the basic information about characteristics of microorganisms and parasites and the diseases that they cause. 3
PLO04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Defines disinfection, sterilization and hygiene.
PLO05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lists measurement methods.
PLO06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Recognizes laboratory tools and materials
PLO07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Plans the procedures to be carried out at preanalytical, analytical and postanalytical phases of the measurements by using detailed information of these stages 4
PLO08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Properly receive and accepts biological materials taken from the patient
PLO09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Properly stores and preserves the samples, taken from the patients.
PLO10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Prepares materials for analysis.
PLO11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Analyzes the patient's samples.
PLO12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Checks the material analysis results and deliver them to laboratory expert
PLO13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Performs the calibration and maintenance of laboratory equipments, have them to be calibrated and maintained and monitored by authorized persons as needed, so that they work most efficiently 5
PLO14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Determines inaduquaciesis in the laboratory
PLO15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Knows the critical values and provides coordination by reporting the results to the clinician in the most appropriate and fast manner.
PLO16 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı They critically evaluate the knowledges that they learned, after graduation.
PLO17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Having professional and ethical responsibility, they communicate well with colleagues, patients and physicians.
PLO18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Uses at least one foreign language to follow developments in his field and to communicate with colleagues adequately.
PLO19 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Take measures related to health and work safety in the working environment
PLO20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Monitors and uses professional technological developments


Week Plan

Week Topic Preparation Methods
1 Definitions of environment and preventive medicine Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Control of drinking and potable water-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Control of drinking and potable water-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Food control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Waste control-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Waste control-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Vector control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Mid-Term Exam Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Midterm exam Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
10 Control of air pollution-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Control of air pollution-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Noise control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Industrial hygiene Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Environmental health work in disaster-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Environmental health work in disaster-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Term Exams Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Term Exams 2 Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Student Workload - ECTS

Works Number Time (Hour) Workload (Hour)
Course Related Works
Class Time (Exam weeks are excluded) 14 2 28
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) 14 2 28
Assesment Related Works
Homeworks, Projects, Others 0 0 0
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) 1 6 6
Final Exam 1 16 16
Total Workload (Hour) 78
Total Workload / 25 (h) 3,12
ECTS 3 ECTS

Update Time: 09.12.2022 03:46