Information
Code | BP204 |
Name | Mushroom Growing |
Term | 2022-2023 Academic Year |
Semester | 4. Semester |
Duration (T+A) | 2-1 (T-A) (17 Week) |
ECTS | 4 ECTS |
National Credit | 2.5 National Credit |
Teaching Language | Türkçe |
Level | Ön Lisans Dersi |
Type | Uygulamalı Ders |
Mode of study | Yüz Yüze Öğretim |
Catalog Information Coordinator | Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK |
Course Instructor |
Öğr. Gör.Dr. CANSU DÖLEK
(A Group)
(Ins. in Charge)
|
Course Goal / Objective
Mantarın morfolojik ve biyolojik özelliklerinin tanıtılması ve farklı mantar türleri hakkında yorum yapmak amaçlanmıştır. Mantarın insan sağlığı açısından önemi anlatılır, mantar yetiştiriciliği dünyadaki ve Türkiye'deki son durumu ile kültür mantarı yetiştiriciliği hakkında örnekler verilir.
Course Content
Mushroom concepts and different types of mushrooms are defined. The importance of the mushroom in Turkey and the world and its cultivation techniques are discussed.
Course Precondition
None
Resources
Personal Lecture Notes
Notes
https://samsun.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/mantar_yetistiriciligi.pdf
Course Learning Outcomes
Order | Course Learning Outcomes |
---|---|
LO01 | Explain the morphology and ecological characteristics of the mushrooms. |
LO02 | Applies compost preparation of mushrooms |
LO03 | Discuss mushroom growing systems |
LO04 | Distinguish between poisonous and non-poisonous mushrooms |
LO05 | It creates the conditions necessary for breeding conditions and plant establishment. |
LO06 | Explain the structure of the mushroom plant and the necessary equipment |
LO07 | They give examples of the differences between fungi found in nature and cultivated. |
LO08 | They produce solutions for diseases and pests encountered in mushroom cultivation. |
Relation with Program Learning Outcome
Order | Type | Program Learning Outcomes | Level |
---|---|---|---|
PLO01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Explains the theoretical and basic knowledge required for agricultural production. | 4 |
PLO02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Discusses processes such as seed formation, production techniques, marketing and harvesting of different plant species. | 4 |
PLO03 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | It gives examples about the ecological demands of different field and vegetable crops and their cultivation methods and breeding methods. | |
PLO04 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Performs agricultural production and obtaining seeds, quality analyzes related to them. | |
PLO05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Develops the ability to apply breeding methods in different plants. | |
PLO06 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Analyzes and interprets the data obtained | |
PLO07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Recognizes diseases and pests in plants and seeds and describes their control. | 4 |
PLO08 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Determines the necessary methods and techniques by using the theoretical and applied knowledge gained. | |
PLO09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Coordinates plans and projects related to her field, takes responsibility individually and as a team | |
PLO10 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Explains the knowledge and skills acquired in the field | |
PLO11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Inquiry and have the competence to researchers | |
PLO12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Learn to think analytically | |
PLO13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Knowing the written and verbal communication rules and communicating effectively | |
PLO14 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Basic level have the ability to use English | |
PLO15 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Becomes competent to access information using computer and internet technologies | |
PLO16 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | To have legal control over certified seed seed production | |
PLO17 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Develops adequate awareness of environmental protection, occupational safety and health. | |
PLO18 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Having the ability to plan, project, implement and manage the seed production areas in consideration of technical, technological and economical aspects |
Week Plan
Week | Topic | Preparation | Methods |
---|---|---|---|
1 | The importance of mushrooms in terms of definition, characteristics and human health | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Botanical features of mushroom | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
3 | Morphological characteristics of mushroom | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | General situation of mushroom farming in the world and in Turkey | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Tartışma |
5 | Introduction of different types of mushrooms | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
6 | Factors necessary for mushrooms growth | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Compost preparation | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
8 | Mid-Term Exam | written examination | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Compost pasteurization | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
10 | Period of pre-development of micas and micas | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
11 | Preparation of cover soil | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
12 | Harvest and maintenance procedures | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Sample mushroom production operation plan | Personal Lecture Notes | Öğretim Yöntemleri: Gösteri |
14 | Student presentations (Group 1) | Student presentations | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
15 | Student presentations (Group 2) | Student presentations | Öğretim Yöntemleri: Bireysel Çalışma |
16 | Term Exams | written examination | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Term Exams | written examination | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Student Workload - ECTS
Works | Number | Time (Hour) | Workload (Hour) |
---|---|---|---|
Course Related Works | |||
Class Time (Exam weeks are excluded) | 14 | 3 | 42 |
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) | 14 | 3 | 42 |
Assesment Related Works | |||
Homeworks, Projects, Others | 1 | 2 | 2 |
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) | 1 | 7 | 7 |
Final Exam | 1 | 18 | 18 |
Total Workload (Hour) | 111 | ||
Total Workload / 25 (h) | 4,44 | ||
ECTS | 4 ECTS |