SHS132 Environmental Health

3 ECTS - 2-0 Duration (T+A)- 2. Semester- 2 National Credit

Information

Code SHS132
Name Environmental Health
Semester 2. Semester
Duration (T+A) 2-0 (T-A) (17 Week)
ECTS 3 ECTS
National Credit 2 National Credit
Teaching Language Türkçe
Level Ön Lisans Dersi
Type Normal
Mode of study Yüz Yüze Öğretim
Catalog Information Coordinator Doç. Dr. Burak METE


Course Goal

At the end of spring semester students will gain knowledge about the basic issues of environmental health services and environmental health work in disaster.

Course Content

Environmental health work in disaster with basic environmental health studies.

Course Precondition

None

Resources

"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"

Notes

"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008


Course Learning Outcomes

Order Course Learning Outcomes
LO01 Definitions of environment and preventive medicine, control of drinking and potable water, food control, waste control, vector control, residential health, control of air pollution, noise control, industrial hygiene, environmental health work in disaster
LO02 Explains drinking and using water control
LO03 Explain the control of food
LO04 Explain the control of the waste
LO05 Explain the control of vectors
LO06 Explosion of air pollution control
LO07 Explain the noise control
LO08 Describes industrial hygiene
LO09 Sorts of environmental health studies in disasters


Relation with Program Learning Outcome

Order Type Program Learning Outcomes Level
PLO01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Explains the basic structure and function of human mouth-teeth.
PLO02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lists the basic features of applications to the mouth region.
PLO03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Describe basic information about disinfection, sterilization and hygiene 5
PLO04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Recognize the tools and equipment used in the clinic.
PLO05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Uses information about tool maintenance and protection
PLO06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Counts the preparation steps of the unit before the examination and treatment of the patient.
PLO07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Applies four-handed the work rules.
PLO08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Prepares the study area by using basic knowledge and skills related to the applications.
PLO09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal It provides sterilization and disinfection of used tools. 5
PLO10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal It will follow the patient's appointment.
PLO11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Prepares the work area and patient before application.
PLO12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal It assists the dentist in a way that allows the dentist to perform four-handed work.
PLO13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Prepare the materials used during dental treatments. It makes disinfection and sterilization of the instruments used.
PLO14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Patient fills appointment, follow-up and laboratory forms. Controls materials relating to the patient and transmit them to the laboratory expert
PLO15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal It is a periodic calibration and maintenance of instruments used and provides the most efficient way to work.
PLO16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal It determines the shortcomings of clinical and requests for materials required.
PLO17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Provides the most appropriate and fast coordination between patient and physician when necessary.
PLO18 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı After graduation, he / she critically evaluates the information he / she learned with his / her own knowledge.
PLO19 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Professional and colleagues as having ethical responsibility, communicates with healthy patients and physicians will use the qualification to follow developments in the field and at least one foreign language to communicate with colleagues.
PLO20 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Take measures relating to health and safety in the work environment. Follows the technological developments.


Week Plan

Week Topic Preparation Methods
1 Definitions of environment and preventive medicine Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Control of drinking and potable water-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Control of drinking and potable water-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Food control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Waste control-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Waste control-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Vector control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Mid-Term Exam Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Midterm exam Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
10 Control of air pollution-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Control of air pollution-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Noise control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Industrial hygiene Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Environmental health work in disaster-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Environmental health work in disaster-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Term Exams Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Term Exams Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Student Workload - ECTS

Works Number Time (Hour) Workload (Hour)
Course Related Works
Class Time (Exam weeks are excluded) 14 2 28
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) 14 2 28
Assesment Related Works
Homeworks, Projects, Others 0 0 0
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) 1 6 6
Final Exam 1 16 16
Total Workload (Hour) 78
Total Workload / 25 (h) 3,12
ECTS 3 ECTS