SHS132 Environmental Health

3 ECTS - 2-0 Duration (T+A)- 2. Semester- 2 National Credit

Information

Code SHS132
Name Environmental Health
Semester 2. Semester
Duration (T+A) 2-0 (T-A) (17 Week)
ECTS 3 ECTS
National Credit 2 National Credit
Teaching Language Türkçe
Level Ön Lisans Dersi
Type Normal
Mode of study Yüz Yüze Öğretim
Catalog Information Coordinator Doç. Dr. Burak METE


Course Goal

At the end of spring semester students will gain knowledge about the basic issues of environmental health services and environmental health work in disaster.

Course Content

Environmental health work in disaster with basic environmental health studies.

Course Precondition

Yok

Resources

"1)Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.<br>"

Notes

Umumi Hıfzıssıhha Kanunu-1930<br>2)Güler Ç. Su Kalitesi. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:43 Ankara, 1997.<br>3)Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği(SKKY)-2004<br>4)İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik-2005<br>5)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2008<br>6)SKKY Numune Alma ve Analiz Metotları Tebliği-2009<br>7)SKKY Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik-2013<br>8)T.C. Başbakanlık Gıda ile ilgili Yönetmelik ve Kanunlar.<br>9)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğünün Görevleri<br>10)Tarım ve Köy işleri Bakanlığı, Tarım ve Köy işleri Bakanlığının Görevleri<br>11)Güler Ç, Çobanoğlu Z. İnsan ve Hayvan atıkları, Sıvı atıklar, T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:28 Ankara, 1994.<br>12)Güler Ç, Çobanoğlu Z.Vektör, Kemirici ve Başıboş Hayvanların Kontrolü. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ. Temel Kay.D.No:31 Ankara, 1994.<br>13)T.C.Çevre Bakanlığı. Çevre Notları. Ankara, Mart-1998.<br>14)Güler Ç, Çobanoğlu Z. Afetlerde Çevre Sağlığı Önlemleri. T.C.Sağ.Bak.Çev.Sağ.Temel Kay.D.No:39 Ankara, 1997.<br>15)Maxcy-Rosenau-Last. Public Healt & Preventive Medicine. U.S.A.2008.


Course Learning Outcomes

Order Course Learning Outcomes
LO01 Definitions of environment and preventive medicine, control of drinking and potable water, food control, waste control, vector control, residential health, control of air pollution, noise control, industrial hygiene, environmental health work in disaster
LO02 Explains drinking and using water control
LO03 Explain the control of food
LO04 Explain the control of the waste
LO05 Explain the control of vectors
LO06 Explosion of air pollution control
LO07 Explain the noise control
LO08 Describes industrial hygiene
LO09 Sorts of environmental health studies in disasters


Relation with Program Learning Outcome

Order Type Program Learning Outcomes Level
PLO01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Distinguish the anatomical and physiological structure of people and explain the relationship between organ systems and anesthesia applications.
PLO02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Define basic hemodynamic parameters in the body during anesthesia application and fluid replacement, blood and blood products transfusion.
PLO03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Recognizes the principles of cardiopulmonary resuscitation, intensive care and most common diseases in reanimation.
PLO04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Explains basic information about disinfection, sterilization and hygiene.
PLO05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal List the steps related to the operating mechanism and care of the anesthesia device.
PLO06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Counts the names of monitoring methods.
PLO07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Recognize the monitoring parameters of a patient during and after anesthesia and explain the complications.
PLO08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Plans drugs and materials to be used before, during and after anesthesia in accordance with clinical protocols.
PLO09 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Lists the steps of anesthesia method to be applied.
PLO10 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Implements the rules of sterilization, disinfection and hygiene.
PLO11 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Prepares the patients as desired in the anesthesia outpatient clinic.
PLO12 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Applies basic monitoring methods, prepares advanced monitoring equipments.
PLO13 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Anesthesia method to be applied according to the steps, as requested by the physician and the patient prepares and implements.
PLO14 Bilgi - Kuramsal, Olgusal It performs the calibration and maintenance of the anesthesia devices regularly and ensures that they work in the most efficient way.
PLO15 Bilgi - Kuramsal, Olgusal During general and regional anesthesia application and follow-up of the patient alone, the anesthesia depth and vital parameters are continuously monitored and recorded at desired intervals.
PLO16 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Recognize the complications of anesthetic drugs and quickly informs the physician.
PLO17 Bilgi - Kuramsal, Olgusal After graduation, the student will have the ability to critically evaluate the information he has learned with his knowledge.
PLO18 Bilgi - Kuramsal, Olgusal To be able to communicate effectively with patients and health workers with professional and ethical responsibility.
PLO19 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Use at least one foreign language to follow developments in the field.
PLO20 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Takes measures related to health and safety in the work environment and makes the first intervention when necessary. 4


Week Plan

Week Topic Preparation Methods
1 Definitions of environment and preventive medicine Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Control of drinking and potable water-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Control of drinking and potable water-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Food control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Waste control-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Waste control-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Vector control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Mid-Term Exam Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
9 Midterm exam Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
10 Control of air pollution-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Control of air pollution-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Noise control Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Industrial hygiene Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 Environmental health work in disaster-I Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Environmental health work in disaster-II Reviewing the lecture notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Term Exams Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Term Exams Question preparation and printing Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Student Workload - ECTS

Works Number Time (Hour) Workload (Hour)
Course Related Works
Class Time (Exam weeks are excluded) 14 2 28
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) 14 2 28
Assesment Related Works
Homeworks, Projects, Others 0 0 0
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) 1 6 6
Final Exam 1 16 16
Total Workload (Hour) 78
Total Workload / 25 (h) 3,12
ECTS 3 ECTS