Information
Code | MVU240 |
Name | Business-II |
Term | 2023-2024 Academic Year |
Semester | 4. Semester |
Duration (T+A) | 3-0 (T-A) (17 Week) |
ECTS | 3 ECTS |
National Credit | 3 National Credit |
Teaching Language | Türkçe |
Level | Ön Lisans Dersi |
Type | Normal |
Mode of study | Yüz Yüze Öğretim |
Catalog Information Coordinator | Öğr. Gör. FİLİZ YÜCEL |
Course Instructor |
Öğr. Gör. FİLİZ YÜCEL
(A Group)
(Ins. in Charge)
Öğr. Gör. FİLİZ YÜCEL (B Group) (Ins. in Charge) |
Course Goal / Objective
The general aim of this course is to provide basic knowledge, skills and attitudes necessary for the functions of the business.
Course Content
The business's management function, accounting function, financial management function, production function, sales function, public relations function, human resources management function and R&D function
Course Precondition
None
Resources
Filiz YÜCEL, İşletme Yönetimi II, Ders Notu, Çukurova Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu Yayınları, Adana, 2022.
Notes
Çetin Bektaş, İşletme Yönetimi II, Beta Yayınları, 2018.
Course Learning Outcomes
Order | Course Learning Outcomes |
---|---|
LO01 | Explain the functions of the business. |
LO02 | Explains the management function, practices teamwork and problem solving. |
LO03 | Explains the accounting function |
LO04 | Explains the R&D and innovation functions of the enterprise. Explains the subject of lifelong learning. |
LO05 | Explains the marketing function. |
LO06 | Explains the production function and quality processes. |
LO07 | Explain the public relations function. |
LO08 | Explain the human resource management function and career management. |
LO09 | Explain the financial management function. |
Relation with Program Learning Outcome
Order | Type | Program Learning Outcomes | Level |
---|---|---|---|
PLO01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Students have the skill of adopting gained information related to the business and management in decision making, practicing and behaviors. | 5 |
PLO02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Students have basic knowledge in the field of accounting and taxation. | 3 |
PLO03 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Students have the skill of analysing, commending and evaluating the information related to the field of accounting and taxation. | 3 |
PLO04 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Students fulfill the tasks assigned and have the skill of managing the full procedures. | 4 |
PLO05 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Students have the skill of recognizing ang solving the problems related to the field of accounting and taxation. | 5 |
PLO06 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Students take responsibility as a team member when an expected case occurs in practice. | 5 |
PLO07 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Students behave according to the organizational, behavioral and social ethics. | 3 |
PLO08 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Students show that they realize the need of constant learning. | 5 |
PLO09 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Students have the skill of understanding and implementing the vocational laws and regulations. | |
PLO10 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Students explain the ideas and suggestion in written and oral forms | 5 |
PLO11 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Students use information and communication technologies and the vocational software programs | |
PLO12 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Students have the vocational self-confidence | 4 |
PLO13 | Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik | Students are conscious about the universality of social rights, social justice, quality, cultural values, environmental protection and labor safety. | 4 |
PLO14 | Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik | Have a level of foreign language knowledge to follow the innovations in the field. |
Week Plan
Week | Topic | Preparation | Methods |
---|---|---|---|
1 | Business functions | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Management | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
3 | Marketing management | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Public relations | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
5 | Teamwork | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması |
6 | Problem solving | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Problem Çözme |
7 | Production mamagement | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Mid-Term Exam | Reviewing lecture notes | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Quality processes | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
10 | Production planning | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
11 | Corporate communications | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Financial management | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
13 | Accounting | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Human resources management | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Rol Oynama |
15 | R&D, innovation and lifelong learning | Reviewing lecture notes | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
16 | Term Exams | Reviewing lecture notes | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Term Exams | Reviewing lecture notes | Ölçme Yöntemleri: Ödev |
Student Workload - ECTS
Works | Number | Time (Hour) | Workload (Hour) |
---|---|---|---|
Course Related Works | |||
Class Time (Exam weeks are excluded) | 14 | 3 | 42 |
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) | 14 | 2 | 28 |
Assesment Related Works | |||
Homeworks, Projects, Others | 1 | 5 | 5 |
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) | 1 | 5 | 5 |
Final Exam | 1 | 7 | 7 |
Total Workload (Hour) | 87 | ||
Total Workload / 25 (h) | 3,48 | ||
ECTS | 3 ECTS |