MG57720 Busıness Management

6 ECTS - 3-0 Duration (T+A)- . Semester- 3 National Credit

Information

Code MG57720
Name Busıness Management
Semester . Semester
Duration (T+A) 3-0 (T-A) (17 Week)
ECTS 6 ECTS
National Credit 3 National Credit
Teaching Language Türkçe
Level Yüksek Lisans Dersi
Type Normal
Mode of study Yüz Yüze Öğretim
Catalog Information Coordinator Dr. Öğr. Üyesi MUSA ŞANAL


Course Goal

This course aims to provide basic concepts of business science and help improving fundamentals regarding business functions.

Course Content

Basic Concepts of Business and Economics, Business Types and Foundation of Business, Business Ethics and Social Responsibility, International Business, Management, Organization, Human Resource Management, Employee-Employer Job Relations, Production and Basic Concepts of Production, Production Management

Course Precondition

none

Resources

Çağdaş İşletmecilik, Boone / Kurtz, Nobe

Notes

İşletme Yöneticiliği, Tamer Koçel, Beta


Course Learning Outcomes

Order Course Learning Outcomes
LO01 Define basic concepts of business and economics
LO02 Define business types and also designate differecences among them and finally designate business foundation methods
LO03 Define imporatance of business ethics in businesses and explain social responsibilities of businesses
LO04 Define concepts of International Business Explain management and Organization approaches
LO05 Explain human resource management, employee-employer job relation
LO06 Explain basic concepts of Production management


Relation with Program Learning Outcome

Order Type Program Learning Outcomes Level
PLO01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Describe management and organization concepts and explain their relationships. 3
PLO02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Define contemproary concepts and models in the field of management and organizations. 4
PLO03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Analyze current management problems through utilizing the theories and models in the field of management and organizations
PLO04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Interpret recent research results in the field of management and organizations. 4
PLO05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Determine the appropriate methods for solving the managerial and organizational problems in business. 5
PLO06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Apply the fundamental steps of the management process.
PLO07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Use organizational analysis methods and models effectively. 3
PLO08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Develop and implement projects in the field of management.
PLO09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Keep update with the current developments with in the field with the awareness that the research and learning process continues throughout life. 4
PLO10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Generate new information from the data obtained in accordance with the academic priciples and rules, and interpret them effectively. 4
PLO11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Associate the knowledge gained in the field of management and organizations with the knowledge in different fields.
PLO12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Synthesize and effectively present the information obtained from the academic sources of the field. 5
PLO13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Adhering to scientific research ethics in all studies 5


Week Plan

Week Topic Preparation Methods
1 Basic Concepts of Business and Economics Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 3-30) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
2 Business types and Foundation of Business Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 31-41) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
3 Business types and Foundation of Business-2 Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 42-68) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
4 Business Ethics and Social Responsibility Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 69-84) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
5 International Business Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 85-102) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
6 Management Approaches Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 105-114) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
7 Management Approaches-2 Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 115-125) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
8 Mid-Term Exam Studying for exam Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Organization Approaches Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 127-136) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
10 Organization Approaches-2 Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 137-146) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
11 Human Resource Management Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 147-168) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
12 Employee-Employer Job Relations Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 169-192) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
13 Production and Basic İnformations of Production Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 193-210) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
14 Production Management Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (p. 211-248) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay
15 Project presentations Review for the exams Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
16 Term Exams Studying for exam Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Term Exams Studying for exam Ölçme Yöntemleri:
Ödev


Student Workload - ECTS

Works Number Time (Hour) Workload (Hour)
Course Related Works
Class Time (Exam weeks are excluded) 14 3 42
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) 14 5 70
Assesment Related Works
Homeworks, Projects, Others 0 0 0
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) 1 15 15
Final Exam 1 30 30
Total Workload (Hour) 157
Total Workload / 25 (h) 6,28
ECTS 6 ECTS