BP204 Mushroom Growing

4 ECTS - 2-1 Duration (T+A)- 4. Semester- 2.5 National Credit

Information

Code BP204
Name Mushroom Growing
Semester 4. Semester
Duration (T+A) 2-1 (T-A) (17 Week)
ECTS 4 ECTS
National Credit 2.5 National Credit
Teaching Language Türkçe
Level Ön Lisans Dersi
Type Uygulamalı Ders
Mode of study Yüz Yüze Öğretim
Catalog Information Coordinator Öğr. Gör.Dr. CANSU GENCER


Course Goal

Mantarın morfolojik ve biyolojik özelliklerinin tanıtılması ve farklı mantar türleri hakkında yorum yapmak amaçlanmıştır. Mantarın insan sağlığı açısından önemi anlatılır, mantar yetiştiriciliği dünyadaki ve Türkiye'deki son durumu ile kültür mantarı yetiştiriciliği hakkında örnekler verilir.

Course Content

Mushroom concepts and different types of mushrooms are defined. The importance of the mushroom in Turkey and the world and its cultivation techniques are discussed.

Course Precondition

None

Resources

Personal Lecture Notes

Notes

https://samsun.tarimorman.gov.tr/Belgeler/Yayinlar/Kitaplarimiz/mantar_yetistiriciligi.pdf


Course Learning Outcomes

Order Course Learning Outcomes
LO01 Explain the morphology and ecological characteristics of the mushrooms.
LO02 Applies compost preparation of mushrooms
LO03 Discuss mushroom growing systems
LO04 Distinguish between poisonous and non-poisonous mushrooms
LO05 It creates the conditions necessary for breeding conditions and plant establishment.
LO06 Explain the structure of the mushroom plant and the necessary equipment
LO07 They give examples of the differences between fungi found in nature and cultivated.
LO08 They produce solutions for diseases and pests encountered in mushroom cultivation.


Relation with Program Learning Outcome

Order Type Program Learning Outcomes Level
PLO01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Explains the theoretical and basic knowledge required for agricultural production. 4
PLO02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Discusses processes such as seed formation, production techniques, marketing and harvesting of different plant species. 4
PLO03 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği It gives examples about the ecological demands of different field and vegetable crops and their cultivation methods and breeding methods.
PLO04 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Performs agricultural production and obtaining seeds, quality analyzes related to them.
PLO05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Develops the ability to apply breeding methods in different plants.
PLO06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Analyzes and interprets the data obtained
PLO07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Recognizes diseases and pests in plants and seeds and describes their control. 4
PLO08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Determines the necessary methods and techniques by using the theoretical and applied knowledge gained.
PLO09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Coordinates plans and projects related to her field, takes responsibility individually and as a team
PLO10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Explains the knowledge and skills acquired in the field
PLO11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Inquiry and have the competence to researchers
PLO12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Learn to think analytically
PLO13 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Knowing the written and verbal communication rules and communicating effectively
PLO14 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Basic level have the ability to use English
PLO15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Becomes competent to access information using computer and internet technologies
PLO16 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği To have legal control over certified seed seed production
PLO17 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Develops adequate awareness of environmental protection, occupational safety and health.
PLO18 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Having the ability to plan, project, implement and manage the seed production areas in consideration of technical, technological and economical aspects


Week Plan

Week Topic Preparation Methods
1 The importance of mushrooms in terms of definition, characteristics and human health Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Botanical features of mushroom Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
3 Morphological characteristics of mushroom Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 General situation of mushroom farming in the world and in Turkey Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
5 Introduction of different types of mushrooms Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
6 Factors necessary for mushrooms growth Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Compost preparation Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
8 Mid-Term Exam written examination Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Compost pasteurization Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
10 Period of pre-development of micas and micas Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
11 Preparation of cover soil Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
12 Harvest and maintenance procedures Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Sample mushroom production operation plan Personal Lecture Notes Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
14 Student presentations (Group 1) Student presentations Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
15 Student presentations (Group 2) Student presentations Öğretim Yöntemleri:
Bireysel Çalışma
16 Term Exams written examination Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Term Exams written examination Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Student Workload - ECTS

Works Number Time (Hour) Workload (Hour)
Course Related Works
Class Time (Exam weeks are excluded) 14 3 42
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) 14 3 42
Assesment Related Works
Homeworks, Projects, Others 1 2 2
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) 1 7 7
Final Exam 1 18 18
Total Workload (Hour) 111
Total Workload / 25 (h) 4,44
ECTS 4 ECTS