Information
Code | LTP101 |
Name | General Biology |
Term | 2024-2025 Academic Year |
Semester | 1. Semester |
Duration (T+A) | 2-2 (T-A) (17 Week) |
ECTS | 4 ECTS |
National Credit | 3 National Credit |
Teaching Language | Türkçe |
Level | Ön Lisans Dersi |
Type | Normal |
Mode of study | Yüz Yüze Öğretim |
Catalog Information Coordinator | Prof. Dr. GÜLÜZAR ATLI |
Course Instructor |
Prof. Dr. GÜLÜZAR ATLI
(A Group)
(Ins. in Charge)
|
Course Goal / Objective
To observe the organisms with their habitats and get information about their relations
Course Content
Introduction to biology, history. Subbranches of the biology, investigating and observing the biolgical systems, cytology, cell components and cell division, histology, classification of the organisms, structure and functions of the animals and macromolecules, ecology, animal feeding, chemical warnings, systems, prokaryotes, cell metabolism, body defense systems are described.
Course Precondition
none
Resources
Campbell Biology (Robert B. Jackson, Jane B. Reece)
Notes
Lehninger Principles of Biochemistry (David L. Nelson, Michael Cox)
Course Learning Outcomes
Order | Course Learning Outcomes |
---|---|
LO01 | To learn about the basic consepts of the biology |
LO02 | It is informed about the observing the biological mechanisms |
LO03 | It is informed about the cell and cell mechanisms |
LO04 | It is informed about the basic concepts of the classification of the organisms |
LO05 | It is informed about the animal structure and function and metabolic events |
Relation with Program Learning Outcome
Order | Type | Program Learning Outcomes | Level |
---|---|---|---|
PLO01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Explains the basic concepts in Biology, Chemistry and Laboratory Techniques | 5 |
PLO02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uses the basic concepts of laboratory in biological and chemical analysis | 5 |
PLO03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Explains the methods and techniques in the analysis of laboratory techniques | 4 |
PLO04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Has the knowledge and skills to evaluate the results and methods related to the field | |
PLO05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Makes analyzes in the field of laboratory techniques | |
PLO06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uses laboratory technologies related to the field. | 4 |
PLO07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Obtains the results of analyses and interpret the data. | 5 |
PLO08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Uses appropriate methods for critical thinking in laboratory studies and solves problems by identifying problems. | 4 |
PLO09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Has ability to carry out studies related to the field and solve the problems individually or as a team member. | 5 |
PLO10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Has the consciousness of lifelong learning. | 4 |
PLO11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Uses information technologies effectively in storing and transferring the data obtained about the field. | |
PLO12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Uses language of English to be able to follow developments in professional field | |
PLO13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Communicates and shares with people and institutions related to laboratory studies results and problems. | |
PLO14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Has sufficient information about laboratory safety | 5 |
PLO15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Acts in accordance with democracy, human rights, social, scientific and professional ethical values. | 5 |
Week Plan
Week | Topic | Preparation | Methods |
---|---|---|---|
1 | Basic concepts of the biology, the history and scope of biology | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
2 | Citology and cell components | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
3 | Cell division | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
4 | Classification and chemistry of living organisms | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
5 | Animal structure and function | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
6 | Animal circulatory system | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
7 | Metabolism | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
8 | Mid-Term Exam | Preparing questions | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Animal nutrition | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
10 | Animal reproduction | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
11 | Chemical warnings in animals | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Digestions in animals | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
13 | Excretion in animals | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
14 | Defense of the body | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
15 | Prokaryotes | The preparation of slideshow | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
16 | Term Exams | Preparing questions | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Term Exams | Preparing questions | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Student Workload - ECTS
Works | Number | Time (Hour) | Workload (Hour) |
---|---|---|---|
Course Related Works | |||
Class Time (Exam weeks are excluded) | 14 | 4 | 56 |
Out of Class Study (Preliminary Work, Practice) | 14 | 2 | 28 |
Assesment Related Works | |||
Homeworks, Projects, Others | 0 | 0 | 0 |
Mid-term Exams (Written, Oral, etc.) | 1 | 8 | 8 |
Final Exam | 1 | 16 | 16 |
Total Workload (Hour) | 108 | ||
Total Workload / 25 (h) | 4,32 | ||
ECTS | 4 ECTS |