Halk Sağlığı

Doktora Programı - Sağlık Bilimleri Enstitüsü


Temel Bilgiler

1972 yılında Atatürk Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulmuş olan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi (ÇÜTF), toplam 22.000 dekar arazi üzerine kurulu olan Çukurova Üniversitesi Balcalı Kampusunda hizmet vermektedir. Fakültemizde yönetim ve eğitim-öğretim birimleri yanında, değişik bilim dallarında çeşitli araştırmalara olanak sağlayan laboratuvarlar, 1200 yatak kapasitesi ile başta Çukurova yöresi olmak üzere Güney, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun bölgesine üst düzeyde sağlık ve eğitim hizmeti veren hastane kompleksi yer almaktadır. Halk Sağlığı Doktora programı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nda bölümün öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Öğretim üyelerinin üçü halk sağlığı uzmanı, ikisi halk sağlığı bilim doktorudur. Program teorik ve uygulamalı şekilde yürütülmektedir. Anabilim Dalı'nda çevre sağlığı, temel laboratuvar hizmetlerinin eğitiminde uygulamalı eğitime olanak sağlayan laboratuvar mevcuttur. Halk Sağlığı Doktora programı; sağlık alanında halk sağlığına temel oluşturacak bir alanda lisans diplomasına sahip öğrencilere halk sağlığı temel nosyonları kazandırılarak, Dünya ve ülkemizin sağlık sorunlarını saptayıp analiz edebilecek bilgiye sahip, 1.basamak düzeyinde hizmetin esaslarını bilen, olanaklar ölçüsünde uygulamalarla bu bilgisini beceriye taşıyan halk sağlığı bilim uzmanları yetiştirmeyi amaçlayan ve bilim doktoru programlarını alabilecek düzeye getiren bir programıdır.

Programın Süresi ve Kredisi

4 Yıl - 240 AKTS

Özellik ve Tanım

Halk Sağlığı Doktora programı; temel halk sağlığı, çocuk ve adolesan sağlığı, kadın ve ana sağlığı ile aile planlaması, sağlık insan gücü ve sağlık yönetimi, epidemiyoloji, çevre sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği, bağışıklama ve bulaşıcı hastalıklar gibi halk sağlığının temel konularında bilgi ve uygulama becerisi sunmayı amaçlayan bir eğitim programı içerir.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

Prof. Dr. FERDİ TANIR

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Prof. Dr. HAKAN DEMİRHİNDİ

Erasmus Koordinatörü

Prof. Dr. HAKAN DEMİRHİNDİ

Staj Koordinatörü

Prof. Dr. HAKAN DEMİRHİNDİ

Oryantasyon Sorumlusu

Prof. Dr. HAKAN DEMİRHİNDİ

Amaç

Halk Sağlığı Doktora programı; toplumun sağlık sorunlarını bilimsel yöntem ve epidemiyolojik teknikleri kullanarak , toplumun sosyal özelliklerini de algılayarak tanımlama, saptanan sorunlara sağlığın geliştirilmesi ve sağlık eğitimi stratejilerini kullanarak müdahale edebilme bilgi, beceri ve tutumunu kazandırmayı amaçlar.

Hedef

Halk Sağlığı Doktora programı; araştırıcılık, danışmanlık ve yöneticilik görevlerinde; koruyucu ve iyileştirici sağlık hizmetlerinin sunumunda, salgınların incelenmesinde, halkın sağlık eğitiminde ve halk sağlığı laboratuvarının işletilmesinde görev alan bilim doktorları yetiştirmeyi hedefler.

Kayıt Kabul Koşulları

Doktora Programlara Giriş-Kabul Koşullarına ek olarak halk sağlığı alanında bilim doktoru olacak temel bilgiyi kazandırmış sağlık alanında bir Yüksek Lisans derecesine sahip olmak

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

Halk Sağlığı Bilim Doktoru (Public Health Doctor of Science (PhD)

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Doktora

Kazanılan Derecenin Kuralları

Genel kurallar geçerlidir.

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Programı başarı ile bitiren öğrenciler Halk Sağlığı akademik kadroları için başvuru yapabilirler.

Staj

Mevcut değildir.

Uygulamalı Ders

Uygulama Halk Sağlığı Anabilim Dalı'ndaki laboratuvarda gerçekleşir.

İş Yeri Eğitimi

Mevcut değildir. T.C.Sağlık Bakanlığına bağlı birimlerde rotasyon yapılabilir.

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

Öğrenciler eğitimlerinin bir kısmını Erasmus+ Öğrenci değişim olanakları kapsamında yurtdışında gerçekleştirip AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kapsamında akademik olarak tanınmaktadır.

İstihdam Olanakları

Programı başarı ile bitiren öğrenciler Halk Sağlığı ve/veya ilişkili bir alanda bilim uzmanı olarak hizmet sunabilir.
Güncelleme Zamanı: 17.02.2025 09:39