Tıbbi ve Aromatik Bitkiler

Ön Lisans Programı - Karaisalı Meslek Yüksekokulu


Temel Bilgiler

Karaisalı Meslek Yüksekokulu Adana'ya ve Çukurova Üniversitesi Yerleşkesine 50 km uzaklıktaki Karaisalı ilçesinde 1995 yılında kurulmuştur. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı eğitimine 2009-2010 Eğitim-Öğretim yılında başlamıştır. Programın temel amacı; öğrencileri tıbbi ve aromatik bitkileri yetiştirme konusunda güncel bilgi ile donatmak ve bu bilgileri uygulamaya aktarma yeteneği kazandırmaktır. Programda tarım sektörü için ihtiyaç duyulan, iş sağlığı ve güvenliği talimatlarını uygulayan, çevre kurallarına duyarlı insan kaynağı yetiştirilmektir.

Programın Süresi ve Kredisi

2 Yıl - 120 AKTS

Özellik ve Tanım

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı, öğrencilerine verdiği ön lisans dersleri ile teorik bilgi üretimi yanında, uygulamaya yönelik üretim çalışmaları yapmayı görev edinmiştir. Özellikle, bölgenin iklim ve toprak koşullarında yetiştirilebilecek tıbbi ve aromatik bitkiler ve bu bitkilerin yetiştirme teknikleri konusunda uygulamalı araştırmalar yapılması ana hedefleri arasındadır. Uygulama ve eğitimi bütünleştiren bir ortam içerisinde, hayat boyu öğrenme ve hizmet verme konularında özgün meslek anlayışı geliştirerek, genelde tarım özelde Tıbbi ve Aromatik bitkileri yetiştiriciliği alanında, topluma hizmet edecek sorumlu ve çevreye duyarlı, aldığı eğitimini alanında pratik olarak kullanabilen ve uygulayabilen, 21. yüzyılın gereksinimlerine cevap verebilecek bilgi, donanım, yetenek ve beceriye sahip, iyi eğitimli ziraat teknikeri yetiştirilmesidir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programında okutulan mesleki dersler mevcut kadrolu öğretim elemanları tarafından yürütülmektedir.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Öğr. Gör.Dr. EBRU KARNEZ

Erasmus Koordinatörü

Prof. Dr. NAİME ZÜLAL ELEKCİOĞLU

Staj Koordinatörü

Öğr. Gör.Dr. HAKAN KAVUR

Oryantasyon Sorumlusu

Öğr. Gör.Dr. HAKAN KAVUR

Amaç

Bu programın amacı, ülkemiz tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğinde hızla gelişmekte olan teknolojik uygulamaları kullanabilecek ara eleman yetiştirmektir. Gıda, ilaç ve kozmetik alanında dünyada ve ülkemizde sentetik ürünler yerine bitkisel kaynaklı doğal ürünlerin kullanılmasına olan ilgi son yıllarda büyük artış göstermiştir. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler programı ilaç, gıda ve kozmetik endüstrisinde ekonomik değeri artan bu bitkilerin biyolojik ve ekolojik özellikleri, gen kaynaklarının korunması, kullanım alanları, doğadan toplanması, kültüre alınması ve korunması, işlemesi, kullanım yöntemleri, pazarlanması kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, kalite kontrolleri konusunda bilgileri disiplinlerarası ve akademik bir anlayış içerisinde alarak temel bilgi düzeyine sahip yardımcı teknik personelin yetiştirilmesini amaçlamaktadır. Bitkisel ilaç hammaddesi, parfüm, boya ve baharat olarak kullanılan bitkilerin doğal kaynaklarının da korunmasının ön plana çıkmaya başladığı günümüzde, geleneksel bilgilere dayalı uygulamalar yerine bu konuda akademik eğitim almış teknik elemanların yetişmesini sağlamaktır.

Hedef

Programın hedefi, tıbbi ve aromatik bitkiler alanında teknolojik gelişmeleri takip ederek çağın gereksinimlerine uygun bir eğitim altyapısı sağlamak ve eğitim öğretim faaliyetlerimizi alanda ihtiyaç duyulan konuları temel alarak yürütmek, bu konuda yenilikleri uygulayabilen, toplumun sorunlarına çözüm üretebilen, ulusal ve uluslararası düzeyde önder bir eğitim sağlamak ve bu sayede yüksek niteliklere sahip olan Ziraat Teknikerlerinin yetiştirilmesidir.

Kayıt Kabul Koşulları

Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

Programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Tarım Teknikeri ünvanını alırlar.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Ön Lisans

Kazanılan Derecenin Kuralları

Bu programdan mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak ve tüm derslerden başarılı olmak gereklidir.

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Bu programda ön lisans eğitimini başarıyla tamamlayan öğrenciler 'Dikey Geçiş Sınavı'na girerek Ziraat Fakültelerinin çeşitli bölümlerinde Fen- Edebiyat Fakültelerinin Kimya Bölümlerinde lisans eğitimlerine devam edebilirler.

Staj

30 iş günü. Öğrenciler Üniversitelerin Ziraat Fakülteleri Tarla Bitkileri Bölümleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı merkez ve taşra teşkilatları, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, belediyelerin park ve bahçeler birimleri gibi kamu kurumları yanında, özellikle tıbbi ve aromatik bitki üretimi yapılan şirketlerde ve seralarda staj yapabilir.

Uygulamalı Ders

Meslek Yüksekokulu araştırma uygulama alanında ve seralarda tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştiriciliği, bakımı, üretimi, çoğaltımı, hasadı yapılmaktadır.

İş Yeri Eğitimi

Programımızda iş yeri eğitimi bulunmamaktadır.

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Programı öğrencileri; yurt dışındaki veya yurt içindeki diğer yükseköğretim kurumları arasında yapılmış anlaşma ve protokollere uygun olarak, ilgili diğer yükseköğretim kurumlarında bir veya iki yarıyıl öğrenim görebilir. Bu öğrencilerde geçmiş tüm öğrenim faaliyetlerini başarmış olma şartı aranır. Öğrencilerin söz konusu yükseköğretim kurumlarında devam edecekleri ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetlerin; öğrencinin kendi öğretim programındaki ders, uygulama, staj ve benzeri faaliyetlere eşdeğerliği, danışmanın ve ilgili bölüm başkanlığının/program danışmanının önerisiyle ilgili yönetim kurulu kararıyla önceden belirlenir. Değişim Programları amaçları ve işleyişleri bakımından farklılıklar göstermektedir.

İstihdam Olanakları

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler önlisans programından mezun olan öğrenciler; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı merkez ve taşra teşkilatları, Tarımsal Araştırma Enstitüleri, belediyelerin park ve bahçeler birimleri gibi kamu kurumları yanında, özellikle tıbbi ve aromatik bitki üretimi ve pazarlaması yapılan şirketlerde ve seralarda çalışma imkânına sahiptirler.
Güncelleme Zamanı: 30.12.2024 02:17