Tarımsal Yapılar ve Sulama

Lisans Programı - Ziraat Fakültesi


Temel Bilgiler

Tarımsal Yapılar ve Sulama, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi ve en etkin şekilde üretimde kullanılması aşamasında, özellikle tarımsal işletmeler düzeyinde vazgeçilmez mühendislik hizmetleri sunan bir bilim dalı olarak ortaya çıkmıştır. Tarımsal yapılar ve Sulama Bölümü, tarımsal faaliyetler içerisinde oldukça önemli yeri olan toprak ve su kaynaklarının uygun biçimde kullanılması, geliştirilmesi ve ıslah edilmesi konularında faaliyet göstermektedir. Sulama, drenaj, arazi ıslahı, tarımsal inşaat, tarımsal hidroloji, toprak ve su koruma mühendisliği arazi toplulaştırması, kırsal yerleşim planlaması konularında eğitim, öğretim ve araştırma görevlerini yüklenmiştir. Eğitim ve öğretim lisans, yüksek lisans ve doktora düzeylerinde sürdürülmektedir. Ayrıca tarımsal kuruluşlarda çalışan teknik elemanlar için anılan konularda kurs ve seminerler düzenlenmesi, bölümün çalışmaları arasında önemli bir yer almaktadır.

Programın Süresi ve Kredisi

4 Yıl - 240 AKTS

Özellik ve Tanım

Tarımsal Yapılar ve Sulama, toprak ve su kaynaklarının optimum kullanımı, korunması ve geliştirilmesi, tarımsal üretimin çeşitli aşamalarında uygun çevre koşullarının yaratılması için gerekli yapı ve tesislerin planlanması, projelenmesi ve yapımı, tarımsal işletmelerin yapısal ve fiziksel yönden geliştirilmelerini sağlayan etkileri uzun ömürlü önlemlerin alınması ile ilgili olan Ziraat Mühendisliğinin önemli bir uzmanlık dalıdır. Ayrıca seralar ve hayvan barınaklarının planlanması da Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü ilgi alanına girmektedir.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

Prof. Dr. BÜLENT ÖZEKİCİ

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Prof. Dr. SEMİH METİN SEZEN

Erasmus Koordinatörü

Doç. Dr. BURÇAK KAPUR

Staj Koordinatörü

Prof. Dr. MUSTAFA ÜNLÜ

Oryantasyon Sorumlusu

Dr.Öğr.Üyesi MÜGE ERKAN CAN

Amaç

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü; uğraşı alanı içerisindeki su kaynakları (sulama ve drenaj) ile tarımsal yapılar olmak üzere iki grupta toplanabilen konularda eğitim, öğretim ve araştırma görevlerini yürütmektedir. Su kaynakları grubunda; toprak ve su kaynaklarının etkin kullanımı, geliştirilmesi, iyileştirilmesine yönelik analiz, projeleme ve işletim yöntemleri, sulama suyu sağlanması, yüzey, yağmurlama ve damla sulama sistemlerinin tasarımı, tarımsal drenaj sistemlerinin tasarımı, arazi tesviyesi, sulama suyu kalitesi, tuzluluk, arazi ıslahı, hidroloji ve hidrolik, tarımsal meteoroloji, toprak ve su koruma tarımsal yapılar grubunda ise, bitkisel üretim yapıları (seralar), hayvan barınakları ve tarımsal ürün depolama yapılarının analiz ve projelenmesi, bu yapılarda optimum çevre koşullarının sağlanması, kırsal yerleşim planlaması, arazi toplulaştırması gibi Ziraat Mühendisliği konuları incelenmektedir. Temel araştırma konuları; çeşitli bitkilerin su tüketimleri, sulama programları ve su-verim ilişkilerinin belirlenmesi, sulama suyunun etkin kullanım teknikleri, farklı sulama yöntem ve tekniklerinin karşılaştırılması, küresel iklim değişiminin toprak ve su kaynakları kullanımına etkilerinin azaltılmasına yönelik çalışmalar, bitki-çevre simülasyon modellemesi, hidrolojik havza modellemesi, sulama programlamasında yeni teknikler, tuzlu ve atık suların sulamada kullanımı, tuzlu ve alkali toprakların iyileştirilmesi, seraların sulama-drenaj ve yapısal sorunları, uygun sera tip ve konstrüksiyonlarının belirlenmesi, sera içi iklim denetiminde otomasyon, hayvan barınaklarında çevre koşullarının denetimidir.

Hedef

Tarımsal faaliyetler içerisinde oldukça önemli yeri olan toprak ve su kaynaklarının uygun biçimde kullanılması, geliştirilmesi ve gereken yerlerde ıslah edilmesi gibi tarımın etkinliğinde büyük rol oynayan sulama, drenaj, arazi ıslahı, tarımsal inşaat, tarımsal hidroloji, toprak ve su koruma mühendisliği, arazi toplulaştırması, kırsal yerleşim planlaması yapabilen ve tarım işletmelerinin yapısal ve fiziksel yönden gelişmelerini sağlayan, etkileri uzun süreli olan teknik önlemlerin tümünü alabilme konularında projeler üretilmesi ve anılan konularda yeterliliğe sahip olan Ziraat Mühendislerinin yetiştirilmesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünün hedef kriterini oluşturmaktadır.

Kayıt Kabul Koşulları

Bu programa ögrenciler Ölçme Seçme ve Yerlestirme Merkezi (ÖSYM) tarafindan verilen yerlestirme sonuç belgesi ile kabul edilir.

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

Ziraat Mühendisi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Lisans Programı Mezunu

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Lisans

Kazanılan Derecenin Kuralları

Yasa ve yönetmelikler çerçevesinde Ziraat Mühendisliğinin kazandığı yetkiler.

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Bu programda lisans egitimini basariyla tamamlayan ögrenciler, "Ç.Ü. Lisansüstü Egitim ve Ögretim Yönetmeligi" çerçevesinde ALES, Lisans mezuniyet not ortalamasi ve mülakat sinavinin birlikte degerlendirilmesi sonucunda kendi alaninda veya ilgili alanlarda lisansüstü programlarda egitimlerine devam edebilirler.

Staj

Staj yapılacak yer, yönetim, endüstri, ticaret veya hizmet alanlarında faaliyet gösteren; tarımsal üretim, tarımsal araştırma veya tarımsal uygulamalı ticaret yapan bir kurum veya kuruluş olmalıdır. Kurum, öğrenciye pratik çalışma yeteneği kazandırmaya imkan veren altyapıya sahip olmalıdır. Staj yaptıran kurum, stajyerleri etkin bir şekilde çalıştırmayı taahhüt etmelidir. Öğrenciler toplam 40 iş günü staj yapmak zorundadır.

Uygulamalı Ders

Çukurova Üniversitesi eğitim öğretim yönetmeliğinde uygulamalı dersler için belirtilen kurallar geçerlidir.

İş Yeri Eğitimi

Bu programda uygulanmamaktadır.

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

Çift Ana Dal ve Yan Dal olanakları Çukurova Üniversitesinin konu ile ilgili yönergelerinde sunulmaktadır.

İstihdam Olanakları

Bölüm mezunları Kamu’da • Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, • Tarım Kredi Kooperatifleri, • İl Özel İdareleri, • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, • Belediyeler, • Sulama birlikleri, • Sulama Kooperatifleri, • Devlet Su İşlerinde istihdam olanağı bulabilmektedir. Özel sektörde ise, • Sulama sistemi tasarımı yapan ve sulama ekipmanı üreten firmalarda, • Peyzaj firmalarında, • Sera tasarımı ve malzeme üretimi yapan firmalarda, • Hayvan barınakları ve çiftlik projeleri hazırlayan firmalarda, • Faaliyet alanı tarımla ilgili olan diğer firmalarda, satış, üretim ve pazarlama konularında iş bulma olanağına sahip olmaktadır. Bu alanlarda kendi işyerlerini veya proje büroları açabilmekte, müteahhitlik firmaları kurabilmektedirler. Başta yağmurlama ve damla sulama olmak üzere sulama ekipmanı satışı yapabilmektedirler. Türkiye’nin geleceğinin halen önemli oranda tarım ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine bağlı olduğu gerçeği göz önüne alındığında, ülkemiz için büyük bir tarımsal üretim değerine sahip olan Çukurova Bölgesi ön plana çıkmaktadır. Anılan bölgede tarımsal sulama; öncelikle planlanan, tamamlanan, kullanılan ve yönetimi gerçekleştirilen, verimliliği ve ekonomik büyümeyi arttırmak ve tarımın ulusal ve bölgesel politika hedeflerini karşılamak zorunda olduğu kilit kollarından biridir. Bu bağlamda bölgede hali hazırda çalışan 50 nin üzerinde sulama ve sulama bağlantılı firmaların her yıl Sulama Mühendisi ihtiyacı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Çukurova Bölgesi hayvancılığında en hızlı gelişme ve yapısal değişiklik, Dünya’daki ve ülkemizdeki trende benzer olarak tavukçuluk alanında olmuştur. Mevcut işletmelerin veya yeni kurulacak olanlar için tarımsal yapılar konusunda yeterliliğe sahip bölüm mezunlarına ihtiyaç duyulmaktadır.