Tıbbi Mikrobiyoloji (Tezli)

Yüksek Lisans Programı - Sağlık Bilimleri Enstitüsü


Temel Bilgiler

Mikrobiyoloji yüksek lisans programında; adayların mikrobiyoloji bilim alanında uluslararası standartlarda yetiştirilmesi, mezunların mikrobiyoloji alanında genel bir bilgi ve kavrayış edinip mikrobiyoloji bilimi bakış açısına sahip olmaları yanında mikrobiyoloji alanında kullanılan bilimsel araştırma yöntemlerinin uygulanması konusunda da deneyim kazanmaları amaçlanmıştır.

Programın Süresi ve Kredisi

2 Yıl - 120 AKTS

Özellik ve Tanım

Genel bakteriyoloji, viroloji, parazitoloji, mikoloji, immünoloji, mikrobiyal genetik ve biyoteknoloji alanlarında genel bilgi sahibi olur ve bu alanlarda kullanılan laboratuvar yöntemlerini teorik ve pratik düzeyde öğrenir ve uygular.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

Prof. Dr. FÜGEN YARKIN

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Erasmus Koordinatörü

Staj Koordinatörü

Oryantasyon Sorumlusu

Amaç

Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Programı Tıbbi Mikrobiyolojinin ( bakteriyoloji, viroloji, parazitoloji, mikoloji ve mikroorganizma genetiği başta olmak üzere) temel prensiplerini öğrencilere aktarmak, öğrencilerin mikrobiyoloji laboratuvarında çalışma deneyimlerini arttırmak, bilimsel araştırma yapmayı öğretmek ve öğrencileri akademik yaşama hazırlayarak bilimsel ve etik değerlere bağlı yetkin kişiler yetiştirilmesi amaçlanmaktır.

Hedef

Alanında bir bilimsel çalışma tasarlama, araştırma sorusu/hipotez oluşturma, deneysel tasarım yapabilme ve bu deneyleri gerçekleştirme, deney sonuçlarını analiz etme ve yapılmış önceki çalışmalarla birlikte değerlendirip yorumlama becerisi kazanır

Kayıt Kabul Koşulları

Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Çukurova Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan "Lisansüstü Programlarına Başvuruya Esas Teşkil Eden Mezuniyet Ön Koşulları"nı karşılayan bir bölüm veya fakülte mezun olmak. Sağlık Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve ÇÜ Senatosu tarafından onaylanan ALES (SAY/EA) ve Yabancı Dil taban puanına sahip olmak (ÇÜ Sağlık Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlara Başvuru ve Giriş Koşulları).

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

Tıp – Mikobiyoloji Yüksek Lisans programını başarı ile tamamlayanlara Mikrobiyoloji alanında “Master” (MSc) ünvanı verilir.

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Yüksek Lisans

Kazanılan Derecenin Kuralları

Programın öğrenim süresi dört yarıyıl olup en fazla altı yarıyıla uzatılabilir. En geç dördüncü yarıyılın sonunda, toplam 21 krediden (120 AKTS) az olmamak koşuluyla öğretim planında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden biri İngilizce olmak üzere en az yedi dersin, seminer dersinin ve "Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği" dersinin (kredisiz) alınarak başarılması ve en geç altıncı yarıyılın sonunda ise tez çalışmasının gerçekleştirilerek tez savunma sınavında yeterli bulunulması gerekmektedir.

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Yüksek lisansını başarıyla tamamlayan öğrenciler, isterlerse çeşitli üniversitelerin kendileri için uygun doktora programına başvurabilirler.

Staj

Öğrenciler stajlarını üniversitenin çeşitli birimlerinde, ülkedeki kurum veya kuruluşlarda veya Erasmus staj hareketliliği programından yararlanarak gerçekleştirebilir.

Uygulamalı Ders

Dersler hem teorik hem pratik olarak gerçekleştirilmektedir.

İş Yeri Eğitimi

Öğrenciler, hastaneler, özel laboratuvarlar veya sağlık kuruluşları gibi profesyonel ortamlarda görev alarak mikroorganizmaların tanımlanması, hastalık etkenlerinin teşhisi, kültür ve antibiyotik duyarlılık testleri gibi uygulamaları öğrenirler.

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

Erasmus programı, Avrupalı yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeler i; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır.

İstihdam Olanakları

Yüksek lisans eğitimini almış öğrenciler doktora eğitimi ve akademik hayata hazır hale gelmektedirler. Bunun yanı sıra öğrencilerimiz özel laboratuvarlar, özel sektörde AR-GE laboratuvarları ve ilaç endüstrisinin çeşitli alanlarında (kalite kontrol, klinik araştırma vb) istihdam olanağı bulmaktadırlar. Öğrencilerimizin bir kısmı da kamu ve özel biyoloji alanında çalışma imkanına sahip olmaktadırlar.
Güncelleme Zamanı: 30.09.2024 01:53