Temel Bilgiler
Bilgisayar programcılığı programı, 1990–1991 eğitim-öğretim yılında teknik programlar bölümü bünyesinde normal öğretim, 2000- 2001 yılında ikinci öğretim ve 2004–2005 yılında uzaktan öğretim programına başlamıştır. Bilgisayar progmcılığı bölümü, bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu yazılımsal ve donanımsal alanda bilgi ve beceriye sahip öğrenciler yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Donanımsal alanda temel bilişim teknolojileri ile ilgili donanımları tanıyan, bunları kullanabilen ve sorunları çözebilecek yeterliliğe sahip öğrenciler yetiştirir. Yazılımsal alanda temel bilişim cihazlarını yöneten, web tabanlı, veri tabanı ve temel programlama yeteneklerine sahip öğrenciler yetiştirir. Bilişim teknolojisi için çok gerekli olan ara eleman ihtiyacını karşılamayı hedefleyen bir bölümdür.
Programın Süresi ve Kredisi
2 Yıl - 120 AKTS
Özellik ve Tanım
Endüstri, Bilişim ve hizmet sektörlerinin bilişim alanlarında; bilgisayar donanımı, yazılımı, veri tabanı yönetim sistemleri, internet teknolojileri konularında bilgil ve becerilİ teknik ara elemanların yetiştirilmesi amaçlanır ve buna uygun eğitim planları çizgisinde eğitim öğrencilere verilir.
Eğitim Şekli
Tam Zamanlı
Bölüm Başkanı
Doç. Dr. MEHMET ESEN
AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü
Doç. Dr. MESUT ÖZONUR
Erasmus Koordinatörü
Öğr. Gör.Dr. AHMET YÜCEL
Staj Koordinatörü
Öğr. Gör.Dr. YILMAZ KOÇAK
Oryantasyon Sorumlusu
Öğr. Gör.Dr. MEHMET İSMAİL SOLMAZ
Amaç
Çağın gereklerini yakından takip eden, ofis ve işletmelerde kullanılan bilgisayar ve donanım ve sistemleri tanıyan, özelliklerini bilen, bakım ve onarımlarını yapabilen, mesleki bilgisini donanım ve yazılım alanlarında kullanabilen, programlanabilir cihazları tanıyan ve programlayabilen, veri tabanı , web yazılımı gibi alanlarda yazılım geliştirebilen, mesleğini özümsemiş teknik elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Hedef
Bilgi ve becerileri yüksek, mesleğin gereklerini en üst düzeyde uygulayabilen, nitelikli ara elemanlar yetiştiren ayrıcalıklı bir program olmak hedeflenmektedir.
Kayıt Kabul Koşulları
Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.
Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik
Bilgisayar programcılığı meslek elemanı, Ç.Üniversitesi Adana Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Teknolojileri Diploması
Kazanılan Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kazanılan Derecenin Kuralları
2 yıl (dört yazıyıl) içerisinde donanımsal ve yazılımsal derslerden geçecek puanı almış, uygulamalarda başarı sağlamış ve stajını bitirmiş öğrenciler, bu önlisans programından mezun derecesine sahip olurlar.
Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş
Bilgisayar Programcılığı Programı mezunları mezuniyet sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Lisans Programlarına geçiş yapabilmektedir.
Staj
Staj 30 işgünü içerisinde Kamu kurumları ve özel sektörde, donanımsal ve yazılımsal alanlarda bilgi yeteneklerini geliştirerek ve çalışma disiplin ve kültürünü kazanarak sağlanır. Bu içeriğe sahip staj defteri incelenir ve yeterli ise kabul edilir.
Uygulamalı Ders
Uygulamalı dersler yazılımsal ve donanımsal olmak üzere laboratuarlarda yapılmaktadır.
İş Yeri Eğitimi
Staj sürecinde gerçekleştirilir.
Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları
Program öğrencilerinin Erasmus, Farabi ve Mevlana gibi değişim programlarına kabul olanakları vardır.
İstihdam Olanakları
Program mezunları, 'Bilgisayar Teknikeri' unvanlı nitelikli elemanlar olarak, bilgisayar ağlarının kurulmasında, bilgisayarların bakım ve onarımının yapılmasında, işletim sistemlerinin kurulmasında, bilgisayar yazılımlarının yazılmasında görev alacak olmaları açısından, tüm kamu kurumları ve özel kuruluşlarda istihdam alanı bulabilmektedir. Ayrıca kendi iş yerini açma imkânları da bulunmaktadır.