Bilgisayar Programcılığı

Ön Lisans Programı - Kozan Meslek Yüksekokulu


Temel Bilgiler

Bilgisayar programcılığı programı, 1993–1994 eğitim-öğretim yılında teknik programlar bölümü bünyesinde eğitime başlamıştır. Günümüzde bilişim araçlarının günlük hayattaki kullanım oranındaki hızlı artış sonucu bilgisayar cihazların üretimi ve servis hizmeti ile ilgili mesleklerde gelişmelerin olduğu, buna bağlı olarak da bu mesleklerde güncel bilgi donanımlı, vasıflı eleman ihtiyacı ortaya çıktığı görülmektedir. Bu çerçevede nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve mevcut iş gücünün donanımlı kılınması, istihdam artışına katkı sağlayacağı gibi rekabet gücünün ve verimliliğin artmasında da olumlu etkiler sağlayacaktır. Programımızda öğrencilere, doğrudan bilişim sektörünün ihtiyaçlarını karşılayacak yeterlikleri esas alan modüller eğitim yaklaşımı sunulmaktadır.

Programın Süresi ve Kredisi

2 Yıl - 120 AKTS

Özellik ve Tanım

Endüstri ve hizmet sektörlerinin bilişim alanlarında; bilgisayar donanımı, yazılımı, veri tabanı yönetim sistemleri, internet teknolojileri konularında bilgili ve becerili teknik elemanların yetiştirilmesi.

Eğitim Şekli

Tam Zamanlı

Bölüm Başkanı

Öğr. Gör. Mahir ATMIŞ

AKTS / Bilgi Paketi Koordinatörü

Öğr. Gör. Mehmet KARABULUT

Erasmus Koordinatörü

Öğr. Gör. Mehmet KARABULUT

Staj Koordinatörü

Öğr. Gör.Dr. ADNAN GÖKTEN

Oryantasyon Sorumlusu

Öğr. Gör.Dr. ADNAN GÖKTEN

Amaç

EA1. Teknolojik Bilgi ve Uygulama Becerisi: Öğrencilere, bilgisayar teknolojileri ve yazılım alanında temel, güncel ve uygulamalı bilgi kazandırarak, sektördeki yeniliklere uyum sağlayabilme ve teknolojik trendleri proaktif bir şekilde takip ederek yenilikçi çözümler geliştirme becerisi kazandırmak. EA2. Problem Çözme ve Analitik Düşünme: Algoritma geliştirme, veri yapılarını tasarlama, yazılım geliştirme ve bilgisayar donanımı ile ilgili karşılaşılan karmaşık ve belirsiz durumları analiz ederek yaratıcı çözümler geliştirme ve analitik düşünme yetkinliği kazandırmak. EA3. İş Sağlığı, Çevre Bilinci ve Kalite Yönetimi: Öğrencilere iş sağlığı ve güvenliği, çevresel sorumluluk ve kalite süreçleri konularında bilinç kazandırarak, sürdürülebilir iş çözümleri üretme ve uygulama alışkanlıkları geliştirmelerini sağlamak. EA4. Etkili İletişim ve Takım Çalışması: Öğrencilerin, Türkçe ve bir yabancı dilde etkin iletişim kurmalarını, yazılı ve sözlü olarak düşüncelerini ifade etmelerini, küresel çalışma ortamlarına uyum sağlamalarını, ekip çalışmasına katkıda bulunmalarını ve liderlik yapabilmelerini teşvik etmek. EA5. Küresel ve Mesleki Farkındalık: Bilgisayar programcılığı alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeleri ve standartları takip ederek, kültürel farklılıklara duyarlı olma ve yaşam boyu öğrenme bilinciyle mesleki gelişimlerini sürdürebilmelerini sağlamak. EA6. Etik Değerler ve Toplumsal Sorumluluk: Bilimsel, toplumsal ve kültürel değerleri gözeterek, bilgisayar teknolojileri alanında etik kurallar çerçevesinde etkin karar alma süreçlerini yürüten, sosyal sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler yetiştirmek. EA7. Profesyonel Beceriler ve Uygulama Yetkinliği: Öğrencilere, sektörde en çok ihtiyaç duyulan yazılım test etme, veri tabanı tasarımı, ağ sistemleri kurma, web teknolojileri geliştirme ve bilgisayar programcılığıyla ilgili uygulamaları etkin bir şekilde gerçekleştirme becerisi kazandırmanın yanı sıra, gelecekte ortaya çıkacak ihtiyaçlara yönelik beceri geliştirme yetkinliği kazandırmak.

Hedef

Bilgi ve becerisi yüksek, mesleğin gereklerini en üst düzeyde uygulayabilen, nitelikli ara elemanlar yetiştiren ayrıcalıklı bir program olmaktır.

Kayıt Kabul Koşulları

ÖSYM tarafında yapılan sınavlarda belirlenen puanları almak

Kazanılan Derece / Unvan / Nitelik

Önlisans

Kazanılan Derecenin Düzeyi

Ön Lisans

Kazanılan Derecenin Kuralları

Yasal süresi içerisinde mezuniyet için gerekli tüm dersleri almak ve GNO 'sının (genel not ortalaması) en az 2.00 olması.Stajını yapmak ve devamsızlık şartını sağlamak.

Mezuniyet Sonrası Üst Kademeye Geçiş

Bilgisayar Programcılığı Programı mezunları mezuniyet sonrasında ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Lisans Programlarına geçiş yapabilmektedir.

Staj

30 işgünü/ Kamu kurumları ve özel sektör.

Uygulamalı Ders

Teorik olarak işlenen konular uygulamalı olarak da öğrenciler tarafından tekrarlanmaktadır.

İş Yeri Eğitimi

İşyeri eğitimi 30 iş günü zorunlu Staj ile yapılmaktadır.

Çift Anadal, Yandal ve Değişim Olanakları

Öğrencilerimiz erasmus, farabi ve mevlana ile gerek yurt dışı ve gerekse de yurt için değişim programlarından istifade edebilirler

İstihdam Olanakları

Program mezunları, 'Bilgisayar Teknikeri' unvanlı nitelikli elemanlar olarak, bilgisayar ağlarının kurulmasında, bilgisayarların bakım ve onarımının yapılmasında, işletim sistemlerinin kurulmasında, bilgisayar yazılımlarının yazılmasında görev alacak olmaları açısından, tüm kamu kurumları ve özel kuruluşlarda istihdam alanı bulabilmektedir. Ayrıca kendi iş yerini açma imkânları da bulunmaktadır.
Güncelleme Zamanı: 12.01.2025 10:18