BAC443 Davranışsal Ekonomi

4 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod BAC443
Ad Davranışsal Ekonomi
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. BAŞAK GÜL AKAR


Dersin Amacı

Dersin temel amacı iktisadın yeni ve hızlı büyüyen bir alanı olarak psikolojik motifleri ekonomik modellere dahil etmeye girişen davranışsal iktisat ve iktisadi psikolojiyi kavranmasını sağlamaktır. Bu amaçla bireysel kararları açıklamakta davranışsal ve deneysel iktisattan kanıt ve teoriler incelenir ve deneysel iktisat yöntemini tanıtır.

Dersin İçeriği

Dersle ilgili açıklamalar, dersin tanıtımı ve temel kavramlara ilişkin değerlendirmeler; Davranışsal iktisatın konusu ve kapsamı; Davranışsal iktisadın metodolojisi; Davranış motifleri olarak diğerkamlık, adalet, karşılıklılık, utanç, değerler, tercihler, seçimler; Nöro iktisat.

Dersin Ön Koşulu

YOK

Kaynaklar

İktisatta Davranışsal Yaklaşımlar - Derleme - İmge Kitabevi Yayınları Hızlı ve Yavaş Düşünme - Daniel Kahneman - Varlık Yayınları Dürtme - Cass Sunstein ve Richard Thaler - Pegasus

Notlar

Akıl Dışı Ama Öngörülebilir - Dan Ariely - Optimist Yayınları Tamamen Duygusal - Dan Ariely ve Jeff Kreisler- Optimist Yayınları


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Psikoloji ve nörobilimdeki gelişmelerin de etkisi ile şekillenen davranışsal iktisadın temel varsayımlarını ve yöntemlerini kavrar.
ÖÇ02 İktisadi ajanların aldıkları kararlarda bilişsel ve duyusal faktörlerin etkilerini göz önüne alır, rasyonalite, önyargılar, bilişsel kısa yollar vb. faktörlerin tercihlere etkisini tartışır.
ÖÇ03 Bu sayede davranışsal iktisat perspektifinden geleneksel iktisadın varsayım ve politika önermelerini daha gerçekçi bir şekilde değerlendirir, politika tasarımında davranışsal iktisadın ulaştığı sonuçları yorumlar.
ÖÇ04 Ekonomi ve psikoloji disiplinlerinde kullanılan deneysel yöntemleri karşılaştırır.
ÖÇ05 Belirsizlik altında karar verme durumlarının farklı boyutlarını açıklayarak temel seviyede analiz eder.
ÖÇ06 İktisadın prensiplerinden biri olan rasyonelliği tartışır.
ÖÇ07 Bireyin karmaşık davranışlarını yorumlar.
ÖÇ08 Karar alma sürecindeki etkenleri analiz eder.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmenin tüm temel fonksiyonlarını kavramsal olarak açıklar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekonomi kavramlarını ve temel ekonomik kavramların işletme yönetimi kavramlarıyla ilişkisini açıklar.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletmecilik alanı ile ilgili hukuk disiplinine ilişkin temel bilgileri tanımlar.
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Etkin sözlü, yazılı ve görsel iletişim yöntemlerini kullanarak işletme alanı ile ilgili bilgi aktarımını öğrenim dilinde yapar.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İşletmelerin sektörünü, büyüklüğünü, kaynaklarını, kültürünü, hedef ve amaçlarını göz önünde bulundurarak en uygun işletme yönetimi yaklaşım, uygulama ve yöntemlerini belirler. 3
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Karşılaştığı işletme sorunlarının çözümü için uygun yöntemleri belirler.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İşletme alanında bilimsel araştırma yapar ve araştırma sonuçlarını yönetimsel karar verme süreçlerinde kullanmak üzere raporlaştırır.
PÖÇ08 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Etkin bir biçimde ekip çalışması yapar ve ekip içinde gerekli sorumluluğu alır. 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alanıyla ilgili güncel gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği İşletme yönetiminin temel sayısal ve istatistiksel analiz programlarını kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İşletmelerin faaliyetlerini etkileyen sektör yapısı, rekabet, teknoloji, ekonomi, siyaset, kültür gibi dış çevre unsurlarını izleyerek işletmenin dış paydaşları ile etkili iletişim kurar. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik İşletme yönetiminin gerektirdiği İşletme Bilgi Sistemleri ve alt modüllerini kullanır/raporlar/yorumlar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır. 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Mesleki etik, çevre duyarlılığı, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk, kültürel, toplumsal ve evrensel değerler konularında farkındalık sahibi olur. 4
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Yenilikçi iş fikirleri geliştirerek kaynakları girişimci faaliyetler için etkin bir şekilde kullanır. 3


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Davranışsal iktisadın temelleri ve iktisat - psikoloji etkileşimi,Davranışsal iktisadın tarihsel gelişimi Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
2 Davranışsal iktisadın metodolojisi ve deneysel iktisat Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası
3 Değerler, Tercihler ve Seçimler: Rasyonalite ve fayda/ Geleneksel model ve davranışsal iktisat yaklaşımı Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Rol Oynama, Grup Çalışması, Örnek Olay
4 İnanışlar, Sezgiler ve Önyargılar: Geleneksel model ve irrasyonalitenin kaynakları Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
5 Risk ve belirsizlik altında karar verme-Standart model ve beklenen fayda Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Örnek Olay
6 Risk ve belirsizlik altında karar verme-Davranışsal iktisat yaklaşımı: Beklenti teorisi, referans noktası ve kayıptan kaçınma Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
7 Zihinsel muhasebe Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Dönemler arası seçim:İndirgenmiş fayda modeli-İndirgenmiş fayda modelinden sapmalar Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
10 Dönemler arası seçim:Zaman tutarsız tercihler-Hiperbolik indirgeme Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Stratejik etkileşim:Oyun Teorisi ve Davranışsal Oyun Teorisi Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Sosyal tercihler:Geleneksel model ve sosyal tercihlerin doğası/Sosyal tercihleri etkileyen faktörler/Eşitsizlikten kaçınma modelleri/Karşılıklılık modelleri Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası
13 Davranışsal iktisat ve dürtme/özendirme (nudge) teorisi Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Rol Oynama, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
14 Davranışsal iktisat perspektifinden 'öznel iyi oluş' ve 'mutluluk' Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Rol Oynama, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Örnek Olay
15 Davranışsal iktisat perspektifinden 'öznel iyi oluş' ve 'mutluluk' (devam) Ders kitaplarını ve notlarını okuma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 7 7
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 109
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,36
AKTS 4 AKTS