Genel Bilgi
Kod | SUF206 |
Ad | Su Kalitesi ve Kontrolü |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 4. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. FATMA ÇEVİK |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. FATMA ÇEVİK
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Suyun önemini, fizikokimyasal ve biyokimyasal özelliklerini irdeleme, su kalitesini etkileyen çevresel faktörleri degerlendirme, kirlilik kaynaklarini ve genel olarak aritma yöntemlerini kavrama, su ürünleri sektöründe su kalitesinin önemini anlama ve ilgili analizleri yapmaktir
Dersin İçeriği
Suyun özellikleri, su çesitlerinin bilesimi, hidrolojik döngü, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar, dogal sularin fiziksel ve kimyasal özellikleri, kirlilik kaynaklari, besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliligi, Termal Kirlilik, Organik madde kirliligi, Kati madde kirliligi, Petrol ve yag kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri, Tarimsal ilaçlar ve gübre kirliligi, Deterjan kirliligi ve etkileri, Agir metal kirliligi ve etkileri, mikrobiyal kirlilik, Su kirliligini aritma metotlari; fiziksel, kimyasal ve biyolojik aritma, Su Çerçeve Direktifi, suyun fiziko-kimyasal analizleri (Çözünmüs oksijen, karbondioksit-bikarbonat-karbonat, klorür esdegeri, aktif klor, organik madde, askida kati madde, amonyum, fosfat, kadmiyum)
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Boyd, C.,Tucker, C., 1998. Pond Aquaculture Water Quality Management. Published in Springer Egemen, Ö., 2011. Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Basımevi. Uslu, O., Türkman, A., 1992. Su Kirliliği ve Kontrolü, Çevre Müsteşarlığı Yayını, Ankara Egemen, Ö., 2006. Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:14 Yanık T., Çiltaş, A., Aras, M., 2001. Balık Yetiştiriciliğinde Su Kalitesine Giriş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:225 Göksu, M.Z.L., 2015, SU KİRLİLİĞİ, Akademisyen Kitapevi, ISBN-978-605-9942-01-0, Ankara, 200 s. Çevik, F., 2011. Su Kalitesi ve Kontrolü Ders Notları ve power point sunu
Notlar
İnternet kaynakları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Suyun fiziko-kimyasal yapısı ve önemli özelliklerini bilir. |
ÖÇ02 | Doğal ve insan müdahalesi sonucunda su kalitesinin nasıl etkilendiğini kavrar. |
ÖÇ03 | Su kalite kriterlerini tanımlar ve sınıflandırır. |
ÖÇ04 | Kirlilik kaynaklarını kavrar ve arıtımları ile ilgili yorum yapar. |
ÖÇ05 | Su kalitesindeki değişimlerin ekosistem üzerine etkilerini kavrar. |
ÖÇ06 | Su kalite kriterleri ile ilgili olarak ölçüm ve analiz yapar. |
ÖÇ07 | Doğal kaynakları korumada kaynak kontrolü bilincine sahip olur. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 2 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 1 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 2 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 1 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 4 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 4 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Giris, Suyun önemi, ülkemizin ve dünyanin su potansiyeli, Su molekülünün özellikleri Su kalitesi laboratuvarinda kullanilan alet ve malzemeler | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
2 | Hidrolojik çevrim ve çevrim sirasinda su kalitesindeki degisim, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar Su analizlerinde kullanilan konsantrasyon birimleri | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama |
3 | Dogal sularin fiziksel ve kimyasal özellikleri, Ölçüm cihazlari (oksijenmetre, pHmetre vb.) ve kalibrasyonu, bakimi | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma |
4 | Dogal sularin fiziksel ve kimyasal özellikleri Askida kati madde analizi, seki diski ölçümü | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar |
5 | Kirlilik kaynaklari, siniflandirilmalari Oksijen, Çözünmüs oksijen analizi | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar |
6 | Besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliligi pH, Karbondioksit, karbonat, bikarbonat analizleri | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
7 | Termal Kirlilik, Organik madde kirliligi Toplam sertlik analizi | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Suda çözünmüs tuzlar, elektriki iletkenlik, Agir metal kirliligi ve etkileri, Tuzluluk analizi | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
10 | Petrol ve yag kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri Organik madde analizi | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
11 | Tarimsal ilaçlar ve gübre kirliligi Spektrofotometrenin prensibi ve standart çözelti hazirlama | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
12 | Kati madde kirliligi, Deterjan kirliligi ve etkileri, mikrobiyal kirlilik Nitrit analizi | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
13 | Su kirliligini aritma metotlari; fiziksel, kimyasal ve biyolojik aritma Fosfat analizi | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
14 | Yetistiricilikte su kalite kriterleri Aktif klor analizi | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar |
15 | Su çerçeve direktifi, Su kalite kontrolünde kriter ve standartlar Laboratuvar sınavı | Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Final sınavına hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 108 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 4,32 | ||
AKTS | 4 AKTS |