SUF303 Su Ürünleri İşleme Teknolojisi

4 AKTS - 2-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF303
Ad Su Ürünleri İşleme Teknolojisi
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. AYGÜL KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM


Dersin Amacı

Taze ve işlenmiş su ürünlerinin biyokimyasal kompoziyonunun ve su ürünleri işleme teknolojisinin tanımlanması, su ürünlerinde kalite kontrol metotlarının açıklanması, farklı su ürünleri işleme tekniklerinin öğretilmesi, su ürünlerinin işlenmesi esnasında meydana gelen değişimlerin açıklanması, balık ve kabuklu atıklarının değerlendirilmesi

Dersin İçeriği

Su ürünleri işleme teknolojisinin bugünü ve geleceği, farklı su ürünlerinin biyokimyasal oranları ve bu oranları etkileyen faktörler, avlanmadan sonra meydana gelen kimyasal, fiziksel mikrobiyolojik ve duyusal değişimler, su ürünlerinde ön işleme teknolojisi (fileto çıkarma vb.), su ürünlerinde soğutma, dondurma, tütsüleme, konserve, tuzlama, kurutma, marinat, surimi ve paketleme teknolojileri, fermente balık ürünleri, balık ve kabuklu atıklarının değerlendirilmesi, farklı su ürünlerinde bu tekniklerin uygulamaları

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

Gülyavuz, H., Ünlüsayın, M. 2008. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Akdeniz Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Antalya.

Notlar

Gökoğlu, N. 2002. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Yayınları.


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünlerinin biyokimyasal kompozisyonunu ve su ürünleri işleme teknolojisini tanımlar
ÖÇ02 Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemlerini tanımlar
ÖÇ03 Farklı su ürünleri işleme teknolojilerini listeler
ÖÇ04 Su ürünleri işleme sırasında meydana gelen değişimlerin anlatır
ÖÇ05 Balık ve kabuklu atıklarının değerlendirilmesini açıklar
ÖÇ06 Su ürünleri etinin yapısını ve beslenme açısından önemini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünleri işleme teknolojisine giriş, Su ürünleri işleme teknolojisinin bugünü ve geleceği, farklı su ürünlerinin biyokimyasal oranları ve bu oranları etkileyen faktörler Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Su ürünleri etinin özellikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
3 Avlama sonrası meydana gelen kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve duyusal değişimler Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
4 Su ürünlerinde tazeliğin korunması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
5 Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemleri (duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
6 Soğutma ve dondurma teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
7 Tuzlanmış ürün ve marinasyon teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
8 Arasınav Sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Kurutulma teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
10 Dumanlama teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
11 Konserve teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
12 Surimi teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
13 Paketleme teknolojisi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
14 Balık yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
15 Kabuklu yan ürünlerinin değerlendirilmesi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Final sınavı Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final sınavı Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 108
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,32
AKTS 4 AKTS