Genel Bilgi
Kod | SUF315 |
Ad | Kıyılmış Su Ürünleri İşleme Teknolojisi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 5. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Kiyilmis su ürünleri ile yapilan isleme tekniklerini ve kalite degisimlerini ögretirve kalite tespit yöntemlerinin gösterilmesi
Dersin İçeriği
Kiyilmis su ürünleri ile yapilan isleme tekniklerini ve kalite degisimleri
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Su ürünleri işleme teknoloji kitapları, derleme ve makaleler
Notlar
internet kaynakları
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kıyılmış su ürünlerinden elde edilen ürünleri tanımlar |
ÖÇ02 | Herbir ürünün işleme tekniklerini tanımlar ve gösterir |
ÖÇ03 | Kıyılmış su ürünlerinde kullanılan alet ve ekipmanları gösterir |
ÖÇ04 | İşlenmeleri ve depolanmaları esnasında meydana gelen kalite değişimlerini açıklar |
ÖÇ05 | Kıyılmış su ürünleri mezuatını öğretir |
ÖÇ06 | Kıyılmış su ürünlerinin kalitesini ölçer |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 3 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 5 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 3 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 4 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 3 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 1 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 4 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 2 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 4 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Kiyilmis su ürünleri isleme teknolojisine giris | Düz anlatım ve beyin fırtınası | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
2 | Su ürünlerinin kiyilmasi için gerekli olan makine ve teçhizatlar | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
3 | Kiyilmis su ürünleri ile elde edilen ürünlerden balik burger yapimi ve teknolojisi | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
4 | Balik burgerlerin depolama boyunca kalite degisimleri | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
5 | Balik kroketler ve teknolojisi | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
6 | Balik kroketlerin depolama boyunca kalite degisimleri | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
7 | Surimi üretim teknolojisine giris | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Surimiden elde edilen ürünlerdeki kalite degisimleri | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
10 | Surimi temelli ürünlerde kalite değerlendirmesi | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
11 | Balik sosis ve salam teknolojisi | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
12 | Balik sosis ve salamindaki kalite degisimleri | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
13 | Kiyilmis su ürünleri ile ilgili mevzuat | Ödev,sözlü sunum ve laboratuar | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
14 | Kiyilmis su ürünleri ile ilgili mevzuata devam | Ödev-Sözlü sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
15 | Ödevlerin değerlendirilmesi | Ödev-Sözlü sunum | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Deney / Laboratuvar |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 86 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,44 | ||
AKTS | 3 AKTS |