SUF319 Uygulamalı Balık Farmakolojisi

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 5. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF319
Ad Uygulamalı Balık Farmakolojisi
Yarıyıl 5. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ARGUN AKİF ÖZAK


Dersin Amacı

Balık yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalıklarla mücadelede ilaç uygulama metodları hakkında teorik ve pratik bilgisi kazandırmak

Dersin İçeriği

Balık yetiştiriciliğinde karşılaşılan hastalıkların çeşitleri, ilaç çeşitleri, etkin dozun belirlenmesi ve doğru ilaç uygulama metodu seçimi.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Treves-Brown, K.M. 2000. Applied Fish Pharamacology. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, NL. ISBN 0412-62180-0

Notlar



Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Farmakoloji ve alt dalları hakkında bilgi edinir ve terminolojiyi öğrenir.
ÖÇ02 İlaçların sınıflandırılmasını öğrenir ve hastalık etkenine göre ilaç seçimini yapar.
ÖÇ03 Doğru ilaç, doğru dozu ve doğru tedavi muhakemesini yapar.
ÖÇ04 Balıklara ilaç veriliş yollarını öğrenir ve uygular.
ÖÇ05 Uygulanacak ilaç dozunu hesaplar ve uygular.
ÖÇ06 Balıklara uygulanan ilaçlarla ilgili yasal mevzuatı öğrenir.
ÖÇ07 İlaç kalıntısı, yasal arınma sürelerinin hesabı konularında bilgi sahibi olur.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 1
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 farmokoloji bilimi ve alt bilim dalları yok Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Farmokolojide kullanılan terimler, ilaçların veriliş yolları önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
3 ilaçların vücuttaki dağılımı önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 ilaçların emilim yolları önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
5 ilaçların itrahı önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Gösteri
6 balıklarda ilaç uygulama yöntemleri önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması
7 doz kavramı ve hesabı önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Gösterip Yaptırma
8 Ara Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 balık aşıları önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri
10 balıklarda aşı uygulama yöntemleri önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
11 yeme ilaç karıştırma uygulaması önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
12 banyo tarzında ilaç uygulaması önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
13 balıklara enjeksiyon önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
14 larval balıklarda daldırma metodu önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösteri, Gösterip Yaptırma
15 ilaç uygulamalarında alınacak tedbirler önerilen kaynaklar ve verilen bilgilerden hazırlanılacaktır. Öğretim Yöntemleri:
Gösterip Yaptırma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS