SUF324 Su Ürünleri İşlemede Biyoteknolojik Uygulamalar

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF324
Ad Su Ürünleri İşlemede Biyoteknolojik Uygulamalar
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. YASEMEN YANAR


Dersin Amacı

Su ürünleri isleme teknolojisinde biyoteknolojik gelismeleri taniyarak, biyoteknolojik uygulamalar ve bu alanda kullanilan biyoteknolojik yöntemler konusunda temel bilgileri kazanmaktir

Dersin İçeriği

Bu derste, biyoteknolojinin tanimi, önemi ve baslica uygulama alanlari anlatilarak, geleneksel ve modern biyoteknolojinin farkliliklari ögretilmektedir. Gida biyoteknolojisi alanindaki gelismeler anlatilarak, su Ürünleri isleme teknolojisindeki biyoteknolojik uygulamalar ögretilmektedir. Enzimlerin (Proteaz, lipaz ve transglutaminaz vb.) su ürünleri isleme teknolojisinde islem yardimcilari olarak ve kalite kontrolde kullanilmalari anlatilmaktadir.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

YANAR, Y. POWER POİNT OLARAK SU ÜRÜNLERİ İŞLEMEDE BİYOTEKNOLOJİK UYGULAMALAR DERS SUNUSU Seafood Safety, Processing, and Biotechnology:Fereidoon Shahidi (Editor), Yvonne M. Jones (Editor), David Kitts (Editor) , CRC Press Gıda Biyoteknolojisi: Necla Aran. Nobel Yayınevi Ankara

Notlar

Seafood safety, processing, and biotechnologyAuthor(s): Jones, Yvonne Marene; Kitts, David D.; Shahidi, Fereidoon Publisher: CRC Press, Year: 2020


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Biyoteknolojiyi tanımlar, geleneksel ve modern biyoteknoloji arasındaki farkı ayırt eder
ÖÇ02 Tarımsal biyoteknolojiyi kavrar
ÖÇ03 Su ürünleri işleme alanındaki biyoteknolojik yöntemleri açıklar
ÖÇ04 Su ürünlerinde biyoteknolojik uygulamaların sektör için avantajlarını ve dezavantajlarını tanımlar
ÖÇ05 Enzimlerin su ürünleri işleme endüstrisinde işlem yardımcıları olarak kullanımlarını açıklar
ÖÇ06 Su Ürünlerinin kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemini açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 1
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 1
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 2
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Biyoteknolojinin tanimi, gida biyoteknolojisi; geleneksel ve modern biyoteknoloji ve tarihsel gelisimi Ders ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap
2 Akuatik biyoteknoloji: su ürünleri yetistiriciliginde biyoteknolojik uygulamalar, transgenik baliklar; insan sagligina olan etkileri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Tartışma
3 Su Ürünleri Isleme Teknolojisinde biyoteknolojik gelismeler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Soru-Cevap
4 Enzim biyoteknolojisi, Su ürünleri isleme alaninda kullanimlari Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Soru-Cevap
5 Proteazlarin Kullanimlari ile yöntem gelistirme: protein hidrolizati, balik isleme atiklarindan protein ayrimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Gösteri, Tartışma, Soru-Cevap
6 Balık pullarının temizlenmesinde, kabukluların kabuk ayırma işleminde, tuzlanmış balığın olgunlaşma süresini kısaltmada proteazların kullanımı Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
7 Kalamarin yumusatilmasinda, Mukozanin vizkozitesini düsürmede proteazlarin kullanimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Pigmentlerin Izolasyonu Isleminde, Havyar üretiminde proteaz kullanimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
10 Transglutaminazlarin kullanimi: Tekstür degisikligi yapmak için Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
11 Lipazlarin Kullanimi: EPA ve DHA ekstraksiyonunda kullanimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
12 Su Ürünlerinin Kalite kontrolünde enzimlerin yeri ve önemi ; Kalite göstergesi ve analitik amaçli enzimler; Biyosensörler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
13 Taze balik kalitesinin tayininde direkt enzimatik yöntemler: K-degeri, TMA analizi vb. Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
14 Islenmis su ürünlerinde, tür tayininde enzimatik yöntemler, Donmus-çözülmüs balik ürünlerinin tayininde enzimlerin kullanimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri
15 Su Ürünleri işleme atıklarından biyoaktif bileşenler eldesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS