Genel Bilgi
Kod | SUF318 |
Ad | Balık Yetiştiriciliğinde Yeni Türler |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 6. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 1-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amaci ögrencilere alternatif türler ile ilgili genel bir bilgi vermek, türler bazinda yetistiricilik farkliliklarini anlatmak, yeni türlerin geleneksel türlere göre yetistiricilik modellerinin farkliliklarini ortaya koymaktir.
Dersin İçeriği
Alternatif balik yetistiriciligine giris; Barramundi yetistiriciligi; Mercan yetistiriciligi; Dil baligi yetistiriciligi; Japon levregi yetistiriciligi; Atlantik cod yetistiriciligi; Lahoz yetistiriciligi; Sunshine yetistiriciligi; Halibut yetistiriciligi; Cobio yetistiriciligi.
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Su Ürünleri yetiştiriciliğinin prensipleri Su Ürünleri Yetiştiriciliği: İlkeler ve Uygulamalar (https://www.amazon.com/Aquaculture-Principles-Practices-T-Pillay/dp/1405105321)
Notlar
1- CARP AND CATFISH BIOLOGY, BEHAVIOR AND CONSERVATION STRATEGIES 2-Biology and Culture of Asian Seabass Lates calcarifer
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Alternatif türlerin yetiştiricilik teknikleri uygular |
ÖÇ02 | Alternatif türlerin üretim modelleri ve karşılaşılan problemlere çözüm üretir |
ÖÇ03 | Uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapabilme ve alternatif türlerin yetiştiricilik kriterlerini belirler |
ÖÇ04 | Farklı türlerin besleneme alışkanlıklarını karşılaştırabilir. |
ÖÇ05 | Alternatif türlerin üretim modellerini planlar. |
ÖÇ06 | Dünyadaki kültüre alınan türlerin üretimlerini bilir. |
ÖÇ07 | Yeni türlerin üretim modellerini planlar. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 4 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 4 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 2 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Alternatif balik yetistiriciligine giris I. Dünyadaki genel durum | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Alternatif türlerin yetisticiligine giris II. Avrupada genel durum | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
3 | Alternatif Sparid türleri I. | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Alternatif Sparid türleri II. | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
5 | Mercan yetistiriciligi | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Barramundi yetistiriciligi | Sunumlar, ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma |
7 | Ön degerlendirme | Ders Notları ve Sunumlar | Öğretim Yöntemleri: Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme |
8 | Ara Sınav | Ev ödevi ve grup çalışması | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav |
9 | Alternatif Yassi balik yetistiriciligi : Dil baligi yetistiriciligi | Ders Notları, ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Alternatif Yassi balik yetistiriciligi : Halibut yetistiriciligi | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
11 | Japon levregi yetistiriciligi | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma |
12 | Atlantik cod yetistiriciligi | Ev ödevi ve grup çalışması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Lahoz yetistiriciligi | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Sunshine yetistiriciligi ve Cobio yetistiriciligi | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
15 | Genel Değerlendirme | Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav |
|
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Ölçme Yöntemleri: Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 1 | 14 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 74 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 2,96 | ||
AKTS | 3 AKTS |