SUF318 Balık Yetiştiriciliğinde Yeni Türler

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF318
Ad Balık Yetiştiriciliğinde Yeni Türler
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN
Dersin Öğretim Elemanı Prof. Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Dersin amaci ögrencilere alternatif türler ile ilgili genel bir bilgi vermek, türler bazinda yetistiricilik farkliliklarini anlatmak, yeni türlerin geleneksel türlere göre yetistiricilik modellerinin farkliliklarini ortaya koymaktir.

Dersin İçeriği

Alternatif balik yetistiriciligine giris; Barramundi yetistiriciligi; Mercan yetistiriciligi; Dil baligi yetistiriciligi; Japon levregi yetistiriciligi; Atlantik cod yetistiriciligi; Lahoz yetistiriciligi; Sunshine yetistiriciligi; Halibut yetistiriciligi; Cobio yetistiriciligi.

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Su Ürünleri yetiştiriciliğinin prensipleri Su Ürünleri Yetiştiriciliği: İlkeler ve Uygulamalar (https://www.amazon.com/Aquaculture-Principles-Practices-T-Pillay/dp/1405105321)

Notlar

1- CARP AND CATFISH BIOLOGY, BEHAVIOR AND CONSERVATION STRATEGIES 2-Biology and Culture of Asian Seabass Lates calcarifer


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Alternatif türlerin yetiştiricilik teknikleri uygular
ÖÇ02 Alternatif türlerin üretim modelleri ve karşılaşılan problemlere çözüm üretir
ÖÇ03 Uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapabilme ve alternatif türlerin yetiştiricilik kriterlerini belirler
ÖÇ04 Farklı türlerin besleneme alışkanlıklarını karşılaştırabilir.
ÖÇ05 Alternatif türlerin üretim modellerini planlar.
ÖÇ06 Dünyadaki kültüre alınan türlerin üretimlerini bilir.
ÖÇ07 Yeni türlerin üretim modellerini planlar.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 4
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Alternatif balik yetistiriciligine giris I. Dünyadaki genel durum Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Alternatif türlerin yetisticiligine giris II. Avrupada genel durum Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
3 Alternatif Sparid türleri I. Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Alternatif Sparid türleri II. Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
5 Mercan yetistiriciligi Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Barramundi yetistiriciligi Sunumlar, ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım, Tartışma
7 Ön degerlendirme Ders Notları ve Sunumlar Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme
8 Ara Sınav Ev ödevi ve grup çalışması Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav
9 Alternatif Yassi balik yetistiriciligi : Dil baligi yetistiriciligi Ders Notları, ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Alternatif Yassi balik yetistiriciligi : Halibut yetistiriciligi Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
11 Japon levregi yetistiriciligi Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma
12 Atlantik cod yetistiriciligi Ev ödevi ve grup çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Lahoz yetistiriciligi Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Sunshine yetistiriciligi ve Cobio yetistiriciligi Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevi Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Genel Değerlendirme Ders Notları, Sunumlar ve ev ödevleri Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Bireysel Çalışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Proje / Tasarım, Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 74
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,96
AKTS 3 AKTS

Güncelleme Zamanı: 22.11.2022 10:03