SUF403 Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF403
Ad Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL


Dersin Amacı

Gida güvenligi ve kalite yönetim sistemiyle uygun ürün ve hizmet üretiminin saglanmasi için üretim asamasindan, pazarlama ve satis sonrasi hizmetlere kadar olan tüm asamalar hakkinda bilgi ve deneyim kazandirmak

Dersin İçeriği

Gida sektöründe hijyen, gida güvenligi, gida sektöründe tehlikeli maddeler ön kosul programlari (GMP, GHP, GSP vb.), HACCP sistemi, BRC ve IFS sistemi ISO 22000 gida güvenligi yönetim sistemi ve standardinin getirdigi degisiklikler, HACCP ve ISO 22000 el kitabi, gida güvenligi yönetim sisteminin sektöre uygulanmasi, kalite yönetim sistemine giris, kalite yönetim sistemleri, kalite yönetim sistemlerinin gida sektörüne uygulanmasi, ISO 9001:2008 standardinin getirdigi degisiklikler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Ders notu ve internet kaynağı

Notlar

internet


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin amacı hakkında bilgi edinir
ÖÇ02 ISO22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardının içeriğini öğrenir
ÖÇ03 ISO22000:2005, HACCP, IFS ve BRC arasındaki ilişkiyi tanır
ÖÇ04 ISO22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardına göre kalite yönetim sistemini planlama, yürütme, rapor etme ve takip etme becerisi kazanır
ÖÇ05 Gıda sanayinde kalite kontrol uygulama yöntemlerini kavrayabilme yeteneği kazandırır.
ÖÇ06 Kalite standartlarını uygulayabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir.
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 5
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder.
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Gida sektöründe hijyen Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
2 Gida güvenligi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
3 Gida sektöründe tehlikeli maddeler, ögrenciye proje dersi verilir Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
4 Ön kosul programlari (GMP, GHP, GSP vb.) Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
5 HACCP sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
6 BRC ve IFS sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
7 ISO 22000 gida güvenligi yönetim sistemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 ISO 22000 gida güvenligi yönetim sistemi standardinin getirdigi degisiklikler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
10 Gida güvenligi yönetim sisteminin sektöre uygulanmasi 1 Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
11 Gida güvenligi yönetim sisteminin sektöre uygulanmasi 2 Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
12 Kalite yönetim sistemine giris Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
13 Kalite yönetim sistemleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
14 Kalite yönetim sistemlerinin gida sektörüne uygulanmasi, Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
15 ISO 9001:2008 standardının getirdiği değişiklikler, Proje teslimi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 1 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 24 24
Toplam İş Yükü (Saat) 88
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,52
AKTS 4 AKTS