Genel Bilgi
Kod | SUF403 |
Ad | Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim Sistemleri |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. FATİH ÖZOĞUL
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Gida güvenligi ve kalite yönetim sistemiyle uygun ürün ve hizmet üretiminin saglanmasi için üretim asamasindan, pazarlama ve satis sonrasi hizmetlere kadar olan tüm asamalar hakkinda bilgi ve deneyim kazandirmak
Dersin İçeriği
Gida sektöründe hijyen, gida güvenligi, gida sektöründe tehlikeli maddeler ön kosul programlari (GMP, GHP, GSP vb.), HACCP sistemi, BRC ve IFS sistemi ISO 22000 gida güvenligi yönetim sistemi ve standardinin getirdigi degisiklikler, HACCP ve ISO 22000 el kitabi, gida güvenligi yönetim sisteminin sektöre uygulanmasi, kalite yönetim sistemine giris, kalite yönetim sistemleri, kalite yönetim sistemlerinin gida sektörüne uygulanmasi, ISO 9001:2008 standardinin getirdigi degisiklikler
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Ders notu ve internet kaynağı
Notlar
internet
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Gıda güvenliği ve kalite yönetim sisteminin amacı hakkında bilgi edinir |
ÖÇ02 | ISO22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardının içeriğini öğrenir |
ÖÇ03 | ISO22000:2005, HACCP, IFS ve BRC arasındaki ilişkiyi tanır |
ÖÇ04 | ISO22000:2005 gıda güvenliği yönetim standardına göre kalite yönetim sistemini planlama, yürütme, rapor etme ve takip etme becerisi kazanır |
ÖÇ05 | Gıda sanayinde kalite kontrol uygulama yöntemlerini kavrayabilme yeteneği kazandırır. |
ÖÇ06 | Kalite standartlarını uygulayabilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 4 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 3 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 3 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 5 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | 3 |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 3 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 5 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 5 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Gida sektöründe hijyen | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
2 | Gida güvenligi | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
3 | Gida sektöründe tehlikeli maddeler, ögrenciye proje dersi verilir | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
4 | Ön kosul programlari (GMP, GHP, GSP vb.) | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | HACCP sistemi | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
6 | BRC ve IFS sistemi | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | ISO 22000 gida güvenligi yönetim sistemi | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
8 | Ara Sınav | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | ISO 22000 gida güvenligi yönetim sistemi standardinin getirdigi degisiklikler | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Gida güvenligi yönetim sisteminin sektöre uygulanmasi 1 | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Gida güvenligi yönetim sisteminin sektöre uygulanmasi 2 | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
12 | Kalite yönetim sistemine giris | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Kalite yönetim sistemleri | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
14 | Kalite yönetim sistemlerinin gida sektörüne uygulanmasi, | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
15 | ISO 9001:2008 standardının getirdiği değişiklikler, Proje teslimi | Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 24 | 24 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 88 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,52 | ||
AKTS | 4 AKTS |