SUF425 Balık Besleme

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF425
Ad Balık Besleme
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. ABDURAHMAN POLAT


Dersin Amacı

Balik beslemede temel prensipler, besin maddelerinin sindirimi ve metabolizmasi, antibesinsel maddeler ve balik besleme açisindan önemi, baliklarin protein, aminoasit, yag, yag asitleri, karbonhidrat, vitamin ve mineral ihtiyaçlari ile ilgili temel bilgilerin verilmesi

Dersin İçeriği

Balik beslemede temel prensipler, balik beslemede antibesinsel maddeler ve besleme açisindan önemi, sindirim orani, metabolizma, baliklarin protein ve aminoasit ihtiyaçlari, esansiyel aminoasitler, aminoasit metabolizmasi, besinlerin enerjetigi, balik besinlerindeki protein-enerji dengesi, baliklarin lipit ve yag asitleri ihtiyaçlari, esansiyel yag asitleri, yag asitlerinin beta oksidasyonu, baliklarda karbonhidratlarin sindirimi ve degerlendirilmesi, balik beslemede vitaminlerin metabolizmadaki rolleri ve önemi, baliklarin vitamin ihtiyaçlari, balik beslemede minerallerin önemi, Baliklarin mineral madde ihtiyaçlari, baliklarda vitaminlerin, yag asitlerinin, aminoasitlerin ve bazi minerallerin eksikliginde görülen belirtiler

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Balık Besleme Ders Kitabı

Notlar

Balık Besleme ile ilgili makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Balıklarda besin alımı, besleme oranı ve besleme sıklığı konularını açıklar
ÖÇ02 Balıkların protein ve esansiyel aminoasit gereksinimlerini açıklar
ÖÇ03 Balıklarıda yağ asitlerinin önemi ve esansiyel yağ asitlerini açıklar
ÖÇ04 Balıklarda vitaminlerin ve minerallerin önemini açıklar
ÖÇ05 Antibesinsel maddeler ve bunların balıklarda önemini anlatır
ÖÇ06 Vitamin yetersizliğine bağlı belirtileri açıklar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 5
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Giris Konu ile ilgili bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Beyin Fırtınası
2 Baliklarda besin alimi, beslenme davranislari. Ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
3 Baliklarda yemleme orani, sikligi, besleme sekli. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
4 Baliklarda besinlerin sindirimi, besin maddelerinin metabolizmasi, Ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
5 Metabolizma, besinlerin enerjetigi. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
6 Baliklarin protein gereksinimleri, esansiyel olan aminoasitler, ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
7 Aminoasitlerin deaminasyonu Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Balik beslemede lipitlerin önemi, ödev Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödev çalışması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
10 Enerji kaynagi olarak yaglar, baliklarda esansiyel olan yag asitleri. Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
11 Baliklarda karbonhidratlarin önemi, glikoz metabolizmasi, Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
12 Baliklarin karbonhidrat kullanimlari Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
13 Balik beslemede vitaminlerin önemi ve gereksinimi, vitamin eksikliginde görülen belirtiler Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
14 Yagda eriyen vitaminler, suda eriyen vitaminler Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması, ödevler için çalışma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
15 Ödevlerin değerlendirilmesi Ders konusu ile ilgili notların ve bilgilerin okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösteri, Beyin Fırtınası
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Final sınavına hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 114
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,56
AKTS 5 AKTS