SUF431 İş Sağlığı ve Güvenliği 1

3 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF431
Ad İş Sağlığı ve Güvenliği 1
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. SUAT DİKEL


Dersin Amacı

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu hakkında bilgi vermek. Bu kanun kapsamında görev, yetki ve sorumlulukların öğretilmesi ve iş yerlerindeki mevcut risklerin ortaya koyulması. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda güncel mevzuat hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlamak.

Dersin İçeriği

İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Prensipleri/ Hukuksal Yönden İş Sağlığı ve Güvenliği/ Riskin Tanımı ve Değerlendirilmesi/Risk Yönetimi ve Değerlendirme/ Gürültü/ Titreşim/ Ergonomi/ İş Kazaları ve Korunma/ İş Hijyeni/ Yangın ve Korunma/ Kişisel Koruyucu Malzemeler

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Ders Notları

Notlar

Dergiler ve makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 İş Güvenliğinin önemini kavrar.
ÖÇ02 İş Kazalarından korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ03 Meslek Hastalıkları hakkında bilgi edinir.
ÖÇ04 Kişisel koruyucu malzemelerin kullanılmasının önemini bilir
ÖÇ05 İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili öğrendiği bilgileri başkalarıyla paylaşır
ÖÇ06 Kanun ve yönetmeliklerdeki değişiklikleri takip eder
ÖÇ07 İş yerinde ergonominin önemini detaylı olarak bilir


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır 3
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 4
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 3
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 4
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Temel Tanımlar Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Yasal Hak ve Sorumluluklar Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 İş Sağlığı ve Güvenliği Temel Kavramları Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
4 Risk Kavramı Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
5 Risk Etmenleri Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
6 Meslek Hastalıkları Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
7 Ergonomi Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
8 Ara Sınav Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Yüksekte Çalışma Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
10 Yangın ve Yangın dan Korunma Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
11 Kişisel Koruyucu Donanımlar Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
12 Gürültü ve Titreşim Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
13 Tozdan Korunma Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
14 İlk Yardım ve Acil Durum Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 İlk Yardım ve Acil Durum 1 Ders Notları Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Sınav Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 16 16
Toplam İş Yükü (Saat) 78
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,12
AKTS 3 AKTS