SUF417 İşleme Ünitelerinin Planlaması ve Donanımı

3 AKTS - 1-2 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod SUF417
Ad İşleme Ünitelerinin Planlaması ve Donanımı
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 1-2 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. AYGÜL KÜÇÜKGÜLMEZ YANDIM


Dersin Amacı

Su ürünleri işleme fabrikalarının planlanması ve dizaynı, işleme fabrikasında uyulacak kurallar, ürünlerin fabrika girişinden çıkışına kadarki tüm aşamalarının planlanması, son ürün kontrolü, işleme fabrikaları ile ilgili yasal mevzuatlar

Dersin İçeriği

Su ürünleri işleme fabrikalarının genel özellikleri, su ürünleri işleme fabrikasının yeri, alt yapı, teknik ve fiziksel şartları, işleme fabrikalarında kullanılan alet ve ekipmanların özellikleri, ideal bir işleme ünitesinin dizaynı ve planlaması, işleme fabrikalarında bulunması gereken bölümler, depolama ünitelerinin özellikleri, işleme fabrikalarında hijyen mekanizması, temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları, işleme tesislerinde personel hijyeni için alınması gereken önlemler, bölgede bulunan su ürünleri işleme fabrikalarına teknik gezi

Dersin Ön Koşulu

Dersin ön koşulu yoktur.

Kaynaklar

"İşleme Ünitelerinin Planlaması ve Donanımı" başlıklı ders notu

Notlar

Yasal Mevzuatlar


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Su ürünleri işleme tekniklerini sıralar
ÖÇ02 Su ürünleri işleme fabrikalarınının dizaynı ve donanımını açıklar
ÖÇ03 Türkiye'deki su ürünleri işleme fabrikalarının durumunu açıklar
ÖÇ04 Su ürünleri işleme fabrikaları ile ilgili yasal mevzuatları öğrenir
ÖÇ05 Su ürünleri işleme fabrikalarının kurulumunu açıklar
ÖÇ06 Fabrikalardaki ürün akışını listeler


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir.
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 4
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2
PÖÇ12 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur 2
PÖÇ15 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Su ürünleri işleme teknolojisi konusuna genel giriş Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 Şekilsel tradisyonel ünite gösterimi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Soru-Cevap
3 İşleme ünitelerin şekillerine göre farklılıklarının açıklanması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
4 Soğutma sistemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
5 Soğutma ünitelerinin önemi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri
6 İşçi denetimi Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
7 Çalışma alanlarının kontrolü ve temizliği Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
8 Ara sınav Ara sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Ürün sınıflandırılması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
10 Hijyen ve sanitasyon Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
11 Dondurma yöntemleri ve ekipmanları Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
12 Su ürünlerinde diğer muhafaza yöntemleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
13 Su ürünleri atıklarının kontrolü Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama
14 Su ürünleri işleme teknolojisinde kalite kontrol yönetmelikleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
15 Su ürünlerinin pazarlanması Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma
16 Yazılı sınav Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yazılı sınav Sınav hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü (Saat) 86
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,44
AKTS 3 AKTS