Genel Bilgi
Kod | SUF408 |
Ad | Deniz Balıkları Yetiştiriciliği |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 8. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-2 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 5 AKTS |
Yerel Kredi | 3 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. MAHMUT ALİ GÖKÇE
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Dersin amaci kuluçkahane yer seçimi, kuluçkahane filitre sistemleri, kuluçkahanedelerde bulunan unsurlar, Kafes sistemleri, canli yem üretimi ile ilgili genel bilgiler, çipura, levrek, dil baligi, kalkan, mercan ve sari kuyruk yetistiriciligi, büyüme performansi ölçüm kriterleri konularinin anlatilmasidir.
Dersin İçeriği
Kuluçkahane sistemleri ve kuluçkahane filtre, tank ve larva üretim sistemleri, Kafes yeri seçim ölçütleri ve kafes sistemleri, canli yem üretiminin genel özellikleri, çipura, levrek, dil baligi, kalkan, mercan ve sari kuyruk yetistiriciligi, büyüme performansi ölçme kriterleri
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
İç su balıkları yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu, Nobel yayınevi. Anadrom, katadrom ve deniz balıkları yetiştiriciliği, Nazmi Tekelioğlu, Nobel yayınevi.
Notlar
Deniz balıkları yetiştiriciliği, Devrim Memiş, İstanbul Üniversitesi Yayınları.
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Kuluçkahane sistemlerini tanımlar |
ÖÇ02 | Larva kültürü sistemlerini karşılaştırır |
ÖÇ03 | Canlı yem ünitesi tasarlar |
ÖÇ04 | Kuluçkahane elemanlarını üretim için düzenler |
ÖÇ05 | Üretim için uygun kafes sistemi seçer |
ÖÇ06 | Levrek, çupra, mercan, dil balığı, sarı kuyruk yatiştiricilik sistemlerini karakterize eder |
ÖÇ07 | Büyüme performansı ölçüm kriterlerini bilir |
ÖÇ08 | Deniz balıkları yetiştiricilik sistemlerinin genel karakteristiğini bilir. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 5 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 4 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 1 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 2 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 3 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 1 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 3 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 3 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Dünyada ve Türkiye'de balık yetiştiriciliği, deniz balıkları yetiştiriciliğinin aşamaları. | Kitap bölümleri ve güncel makaleler | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
2 | Kuluçkahane yeri seçim ölçütleri, larva kültürü için alternatifler. | Kitap bölümleri, güncel makaleler ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
3 | Canlı yem kültürü ile ilgili temel bilgiler (Alg kültürü). | Ders notları, sunumlar ve ev ödevi | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
4 | Canlı yem kültürü ile ilgili temel bilgiler (zooplankton kültürü). | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
5 | Filtre sistemleri ve işlevleri. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
6 | Kuluçkahane unsurları. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
7 | Çipura ve levrek larva kültürü. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
8 | Ara Sınav | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Dil balığı kültürü. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
10 | Mercan kültürü. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
11 | Sarıkuyruk kültürü. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
12 | Kafes yeri seçim kriterleri. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
13 | Kafes ve toprak havuzda balık yetiştiriciliği. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
14 | Balık gelişim performans kriterleri. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
15 | Balık gelişim performans değerlendirmesi. | İnternet kaynakları, kitap bölümleri | Öğretim Yöntemleri: Alıştırma ve Uygulama |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Sınava hazırlık | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 4 | 56 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 125 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 5,00 | ||
AKTS | 5 AKTS |