Genel Bilgi
Kod | SUF410 |
Ad | Balıkçılık Yönetimi |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 8. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 3 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Doç. Dr. HACER YELDAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Doç. Dr. HACER YELDAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Bu dersin amaci balikçilik yönetiminin paydaslari, gerek duyulan veri kaynaklari ve bu verilerin kullanildigi modelleri ögrenmek; balikçiligi sosyal, kültürel, ekonomik ve biyolojik açidan irdeleyek yönetimde dogru karar verebilmektir.
Dersin İçeriği
Balikçilik Yönetiminin Amaci ve Hedefleri, Balikçiligin Genel Seyri ve Incelenmesi, Balikçilik ve Modeller, Balikçilik Verileri, Avcilik Filosu, Asiri Avcilik, Stoktaki Dalgalanmalar ve Optimum Balikçilik, Balik Stoklarinin Yönetimi, Avciligi Düzenleme
Dersin Ön Koşulu
Yok
Kaynaklar
Balıkçılık Yönetimi Prof.Dr. Mustafa Sarı
Notlar
Sarı, M., 2000. Balıkçılık Yönetimi
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Bir stoka uygulanan balıkçılığın mevcut durumunu tanımlar |
ÖÇ02 | Balıkçılık yönetiminde kullanılacak modelin holistik mi, analitik mi olacağını belirler. |
ÖÇ03 | Balıkçılık yönetiminde kullanılacak modelin gerek duyduğu verileri listeler. |
ÖÇ04 | Balıkçılık yönetiminin paydaşlarını açıklar. |
ÖÇ05 | Balıkçılık yönetiminde izlemesi gereken stratejiyi belirler. |
ÖÇ06 | Balıkçılık yönetimi tekniklerinden uygun olanını ayırd eder. |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. | 2 |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. | 4 |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. | 3 |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. | 3 |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. | 3 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. | 2 |
PÖÇ07 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. | 4 |
PÖÇ08 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır | 5 |
PÖÇ09 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. | 4 |
PÖÇ10 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. | 3 |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. | 2 |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur | 3 |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. | 4 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Balikçilik Yönetiminin Amaci ve Hedefleri | Balıkçılık Yönetimi 1-10. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım |
2 | Balikçiligin Genel Seyri ve Incelenmesi | Balıkçılık Yönetimi 10-19. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
3 | Balikçilik ve Modeller | Balıkçılık Yönetimi 19-26. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası |
4 | Mesleki Balikçilik Verileri | Balıkçılık Yönetimi 27-44. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
5 | Arastirma Avciligi Verileri | Balıkçılık Yönetimi 45-52. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası |
6 | Avcilik Filosu | Balıkçılık Yönetimi 53-65. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Asiri Avcilik | Balıkçılık Yönetimi 66-74. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
8 | Ara Sinavi | Sınav için Çalışma | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
9 | Stoktaki Dalgalanmalar ve Optimum Balikçilik | Balıkçılık Yönetimi 75-84. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
10 | Balikçilik Yönetimi ve Modeller | Balıkçılık Yönetimi 85-92. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
11 | Beverton ve Holtun Stoka Katilanlar Basina Düsen Ürün Model | Balıkçılık Yönetimi 93-103. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Alıştırma ve Uygulama |
12 | Balik Stoklarinin Yönetimi | Balıkçılık Yönetimi 104-112. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
13 | Balikçilik Yönetiminde Teorinin Uygulanmasi | Balıkçılık Yönetimi 113-130. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
14 | Avciligi Düzenleme Stratejileri | Balıkçılık Yönetimi 131-136. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap |
15 | Avcılığı Düzenleme Teknikleri | Balıkçılık Yönetimi 136-148. sayfalar okunacak | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
16 | Final Sınavı | Final Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
17 | Final Sınavı | Final Sınavı | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 6 | 6 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 16 | 16 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,12 | ||
AKTS | 3 AKTS |