TYM115 Pantomim ve Beden Perküsyon

3 AKTS - 0-2 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 1 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TYM115
Ad Pantomim ve Beden Perküsyon
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 0-2 (T-U) (32 Hafta)
AKTS 3 AKTS
Yerel Kredi 1 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Müge ÇAKIR KORKUT


Dersin Amacı

Bedeni tanımak, bedenden ve objelerden sesler yakalayarak müzik yaratmak, bedenin iki lobunu da kullanmayı öğrenerek estetiği yakalayarak ritim, perküsyon ve dans koreografisi yaratmak. Pantomim disiplinini kavramak oyunculukta kullanmak. Nesne ile partner ilişkisi kurmayi öğrenerek sahne üzerinde daha yaratici olma yetisini gelistirmek. Bedenini parçalara bölerek her birini ayri eğitmeyi öğrenerek sahne üzerinde kendisine sinirsiz alan açabilmeyi öğrenmek.

Dersin İçeriği

Bedenden yaratılan sesleri tanıyarak ve ritim egzersizleriyle iç ritmi yakalayarak doğaçlamalarla yaratıcılığı geliştirme.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Kabul görmüş ekiplerin çalişmalari. Y.Oido , Görünmez Oyuncu ; J. Lecoq , Şiirsel Beden ; M. Chekhov , Oyuncuya ; V. Meyerhold , Kaynak Kitap ve videolar.

Notlar

Berken Bereh - Pandomim


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Ritim duygusuyla beraber kolektif hareketi bilir ve uygular.
ÖÇ02 Bedeninin iç ritmini tanır ve onu doğru yönlendirebilmeyi bilir.
ÖÇ03 Doğadaki her nesneden doğru sesi yakalayarak müzik yaratabilir.
ÖÇ04 Algılarını kontrollü olarak açar ve beyninin her iki lobunu da kontrollü olarak kullanılır.
ÖÇ05 Sahne üzerinde nesne ile partner ilişkisi kurmayı bilir ve uygular.
ÖÇ06 Yaratıcılığını geliştirerek özgün hikaye çalışmaları yapar ve bunu dansla, perküsyonla birleştirerek koreografi çalışmaları desteğiyle sahne üzerinde uygular.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası Tiyatro - Oyunculuk literatürünü, teknik ve yöntemlerini bütün yönleriyle araştırırken, öğrendiği bilgileri sentezleyip çağın gereklerini dikkate alarak eleştirel bir bakış açısı oluşturur. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Oyunculuk Sanatı; yöntemleri, kuramları, tarihi, ses ve beden kullanım teknikleri, davranış psikolojisi, estetik ve sanat kuramları ile desteklenir. Sanatını kavrayıp, geçmişiyle beraber geleceğe aktaracak düzeyde bilgiye sahiptir. 4
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Oyunculuk sanatı ile ilgili gerekli doküman bulma, araç gereç, kaynak ile arşive sahip olmanın yollarını bilir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sahne teknolojisi açısından yeterli bilgiye sahip olarak, oyunun sanatsal anlatım imgelerinin nasıl ifade edileceğini kavrar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Değişik kitlelere Tiyatro-Oyunculuk Sanatı alanıyla ilgili bilgiler sunma yetisi kazanır.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusuna, kendine ve insanlığa karşı, üzerine düşen sorumluluğun bilincinde bir sanatçı olma duyarlığı kazanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki ve bireysel gelişim için; araştırma, keşfetme, alternatif çözüm yolları üretme, bilgiye ulaşma, eleştirel düşünme ve tartışma becerilerine sahiptir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tiyatro-Oyunculuk sanatından yola çıkarak geçmişten geleceğe sanatın gelişim ve dönüşüm çizgilerini kavrar ve çağımızın ihtiyaçlarına göre uygular.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Koordinasyon becerisini geliştirerek kendi bedenini, duygu ve düşünce dünyasını tanımış ve tahlil etmiş olarak sahne üzerinde doğal mekanizmasını bir enstrüman olarak kullanma yetisi kazanır. 5
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Oyunculuk teknikleri yanısıra hareket, dans, vücut plastiği ve eskrim disiplinleri ile bedenin sahne üzerinde doğru kullanım yollarını bilir ve uygular. 5
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sesin sahne üzerinde doğru kullanma yollarını ses ve konuşma tekniği, şan, solfej ve kulak eğitimi ile etkileşimini değerlendirerek uygular.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi alanında edindiği bilgi birikimi ile evrensel değerleri yorumlama becerisi kazanır.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Profesyonel disiplin ve sahne koşullarına en yakın bir şekilde hazırlanan tam kapsamlı (kostüm, makyaj, dekor, müzik, ışık, efekt v.b. içeren) bir temsil içerisinde var olarak, karakterini icra eder.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Profesyonel oyunculuk nitelikleri ile birlikte sanat ahlakına ve meslek disiplinine sahip olma bilincini kazanır ve sahne ve set üzerinde prova, temsil ve tüm çalışmalarda uygular.
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sanat insanı olarak kendini sürekli geliştirir; mesleki etik kurallara uygun bilgi ve becerileri diğer sanat alanlarıyla ilişkilendirip bağlar kurar.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişimin yanı sıra bireysel gelişimi için bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tiyatro-Oyunculuk sanatının doğası gereği iletişim ve sosyal yetkinlik becerisini kazanır. 3
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Oyunculuk teknik ve yöntemleri aracılığıyla oynayacağı karakterin duygu ve düşüncelerini sahne üzerinde var etmenin yollarını gösterir ve sağlar.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tiyatro-Oyunculuk sanatından yola çıkarak, sosyal ve estetik bakış açısını kazanır ve sahne sanatları, radyo, televizyon ve sinema alanlarında uygulama yeterliliğini sağlar.
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma yeterliliğine sahip olmanın yollarını gösterir ve sağlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Isınma, adım çalışmaları,zamanı iç ritminde algılama, kondisyon,ekip içinde ritim algısını yakalama, bedeni tanıma,sesleri yakalama yöntem çalışması, beden perküsyonu egzersizleriyle ve pantomim disipliniyle ilk tanışma Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
2 Kondisyon, beden perküsyonu ve müzik eşliğinde doğaç çalışmalarına ilk geçiş, müzik olmaksızı bireysel beden perküsyonu eşliğinde dans koreografisi doğaçlamaları ve pantomim temel egzersizleriyle doğaçlama teknikleri Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
3 Kondisyon, müzik olmaksızın ekip olarak beden perküsyonu eşliğinde dans koreografisi doğaçlamaları, ekip olarak kısa öykü yaratımı ve beden perküsyonla birlikte çalışma, kontakt dans ve diğer oyunculuk ekolleri aracılığla bedeni açma, karakter çalışmaları için gestus belirleme egzersizleri. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
4 Kondisyon, bireysel öykü yazımı ve beden perküsyonuyla tekli çalışma. Nesnelerden ses yakalama çalışması için kısa bir tanışma, beden perküsyonu koreografisi, hafıza çalışması ve pantomim disiplini aracılığıyla meyerhold tekniğiyle tanışma, beden perküsyonu koreografisine tek tek eklenerek doğaç hikaye yaratma. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
5 Kondisyon, bagetlerle davul egzersizleri ve ritim, matematik hafıza çalışmaları.Pantomim egzersizleriyle de destekli karakter çalışması. Bagetlerle ritim yakalayarak aynı zamanda objeyi öykü yaratmada kullanma.Michael Chekov oyunculuğunu tanıma egzersizleriyle beraber duyu çalışması Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
6 Kondisyon, baget, bardak eşliğinde doğaç oyun ve dans yaratma, sopayla denge, ses yakalama egzersizleri, sopa, baget,kova kullanarak bireysel doğaç çalışmaları. Meyerhold oyunculuk ve Lecoq oyunculuk tekniğine giriş. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
7 Kondisyon, nesneleri beden peküsyonuyla birlestirme ve ekip çalışmaları Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
8 Kondisyon, Tanınmış performans ekiplerinden çalışmalar izleme (STOMP,MAYUMANA vb...), Bulunan nesneler ile koreografi kurmak ve denge çalışmaları. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
9 Kondisyon,oyun çalışmaları (Bir tiyatro oyunun belirlenen partını bu çalışmalarla hikayeleme), oyunların ekip olarak birleştirilip bütün yaratılması. Hafıza çalışmaları. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
10 Kondisyon, seçilen müziğe bedenle (dans, perküsyon) eşlik etme ve comedia delarte tipleriyle tanışma, komutlara adapte olma ve refleks çalışması. Beden egzersizleri. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
11 Kondisyon, koreografi çalışması, öykü hazırlama ve öyküye uygun beden hareketi yakalama ve verilen komutları uygulama. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
12 Seçilen beden hareketini farklı ritimlerde ,hızlarda verilen sıraya göre yakalamak,konsantrasyon çalışması.Yaratılan tiplerle mimik ve bedenin tezat çalışması tekniği. Farklı beden formları ile tip yaratmak. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
13 Yazılan öyküleri birleştirme ve bütün oluşturma, ekip çalışması. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması
14 Ekip oyunu kurmak, dünya örneklerini izleme. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması
15 Ara Sınav Çalışma Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi
16 Dönem Analizi Genel Tekrar Çalışma Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
17 Kondisyon, verilen müziğe bedenle (dans,peküsyon) eşlik etme. Performans ekiplerinin çalışmaları üzerine konuşma ve uygulama. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
18 Kondisyon, kendi müzik aletini yaratma ve onu yazdığı oyunla tanıtma. Dünya klasiklerinden bir oyun karakterini pantomim ve beden perküsyonu eşliğinde çıkarmak. Bir oyun metninden bir komedi, bir dram hazırlama. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
19 Kondisyon, baget -kova eşliğinde teknik çalışma. Yeni dönem bir oyunu üretilen müzik desteğiyle pantomim oyunu olarak 3-5 dk anlatma . Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
20 Bir önceki hafta üretilen oyunu gelistirme. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
21 Kondisyon,dersi öğrencilerin geri dönüşü ile yönlendirmeleri için serbest bırakma. Ekip çalışması egzersizleri , ortaya çıkan çalışmaları birlestirme, gösteriye hazırlık. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
22 Oyunların provası ve gösterimi Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Gösteri
23 Çalışmaların yıl sonu değerlendirmesi. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Tartışma, Gösterip Yaptırma
24 Ders içinde kaydı alınan çalışmaların izlenmesi ve değerlendirilmesi. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
25 Pantomim tekniklerinin disiplinlerarasi katkısı ilişkilendirilir. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
26 Pantomim tekniklerinin beden farkındalığına katkısı incelenir. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
27 Yıl içinde çalışılmış farklı ekollerin akademik süreçleri ve örnekleri incelenir. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
28 Sanatsal bir çalışmadan ilham alma ve taklit arasındaki farkı algılama egzersizleri. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
29 Beden farkındalığı ,yıl icerisindeki gelişim süreci üzerine geri dönüş alma. Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma
30 Final sınavına hazırlık Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
31 Final sınavına hazırlık Isınma ve egzersiz Öğretim Yöntemleri:
Alıştırma ve Uygulama
32 Final Sınavı sınav programının hazırlığı Ölçme Yöntemleri:
Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 30 2 60
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 30 0 0
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 64
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,56
AKTS 3 AKTS