TYM409 Kamera Önü Oyunculuk Teknikleri

4 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 7. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod TYM409
Ad Kamera Önü Oyunculuk Teknikleri
Yarıyıl 7. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (32 Hafta)
AKTS 4 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Konservatuar - Yardımcı Meslek
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Öğr. Gör. İsmail DİKİLİTAŞ


Dersin Amacı

Yönetmenin elinde yaratıcı özne olarak aktörün edinmesi gereken kamera önünde profesyonel mesleki alışkanlıkları ve bilgileri dahilinde, profesyonel disiplin ile set ortamını tanıması ve set koşullarına hızlı adaptasyonu amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Kamera önünde set içerisinde yaratıcı aktörlük sanatının disiplinini ve prensipleri ve çekim planları ile oyuncunun kamera önünde aksiyonel konumu üzerine bir ders planı oluşturulmuştur.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Çeşitli Kamera Arkası Çekimleri, Film Video ve Belgeseller

Notlar

1. Yörükhan Ünal Dram Sanatı ve Sinema. 2. Prof. Dr. Seyide Parsa Film Çözümlemeleri 3. Andre Bazin Sinema Nedir 4. Süalp, Z. Tül Akbal Zaman mekan kuram ve Sinema


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kamera önünde rolünü üç çember (tümden gelim yöntemiyle analiz) prensibi ve eylemli analiz yöntemini iç içe kullanarak analizini yapar ve uygular.
ÖÇ02 Kamera önünde set içerisinde yaratıcı aktörlük sanatının disiplinini ve prensiplerini bilir ve uygular.
ÖÇ03 Set organizasyonu içerisinde yer alan yapıları bilir ve çalışma prensiplerine göre uygular.
ÖÇ04 Kamera açılarını ve kamera hareketlerini bilir ve kamera rolünün kendine özgü sanatsal yorumunun partisyonunu oluşturarak karakterini icra eder.
ÖÇ05 Audition çekiminin temel prensipleri bilir ve uygular.
ÖÇ06 Çekim Planları ve oyuncunun kamera önünde aksiyonel konumunu bilir ve tam kapsamlı olarak (kostüm, makyaj, dekor, müzik, ışık, efekt v.b. içeren) bir aksiyon içerisinde var olarak, karakterini icra eder.
ÖÇ07 Çekim sürecinin sonunda rolün beyazperdede veya televizyon üzerinde uygulaması esnasında, içinde bulunduğu aksiyonel yapıyı ve yarattığı karakteri değerlendirip geliştirebilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusal ve uluslararası Tiyatro - Oyunculuk literatürünü, teknik ve yöntemlerini bütün yönleriyle araştırırken, öğrendiği bilgileri sentezleyip çağın gereklerini dikkate alarak eleştirel bir bakış açısı oluşturur.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Oyunculuk Sanatı; yöntemleri, kuramları, tarihi, ses ve beden kullanım teknikleri, davranış psikolojisi, estetik ve sanat kuramları ile desteklenir. Sanatını kavrayıp, geçmişiyle beraber geleceğe aktaracak düzeyde bilgiye sahiptir.
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Oyunculuk sanatı ile ilgili gerekli doküman bulma, araç gereç, kaynak ile arşive sahip olmanın yollarını bilir.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sahne teknolojisi açısından yeterli bilgiye sahip olarak, oyunun sanatsal anlatım imgelerinin nasıl ifade edileceğini kavrar. 4
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Değişik kitlelere Tiyatro-Oyunculuk Sanatı alanıyla ilgili bilgiler sunma yetisi kazanır.
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ulusuna, kendine ve insanlığa karşı, üzerine düşen sorumluluğun bilincinde bir sanatçı olma duyarlığı kazanır.
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mesleki ve bireysel gelişim için; araştırma, keşfetme, alternatif çözüm yolları üretme, bilgiye ulaşma, eleştirel düşünme ve tartışma becerilerine sahiptir.
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Tiyatro-Oyunculuk sanatından yola çıkarak geçmişten geleceğe sanatın gelişim ve dönüşüm çizgilerini kavrar ve çağımızın ihtiyaçlarına göre uygular.
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Koordinasyon becerisini geliştirerek kendi bedenini, duygu ve düşünce dünyasını tanımış ve tahlil etmiş olarak sahne üzerinde doğal mekanizmasını bir enstrüman olarak kullanma yetisi kazanır.
PÖÇ10 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Oyunculuk teknikleri yanısıra hareket, dans, vücut plastiği ve eskrim disiplinleri ile bedenin sahne üzerinde doğru kullanım yollarını bilir ve uygular.
PÖÇ11 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Sesin sahne üzerinde doğru kullanma yollarını ses ve konuşma tekniği, şan, solfej ve kulak eğitimi ile etkileşimini değerlendirerek uygular.
PÖÇ12 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Kendi alanında edindiği bilgi birikimi ile evrensel değerleri yorumlama becerisi kazanır.
PÖÇ13 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Profesyonel disiplin ve sahne koşullarına en yakın bir şekilde hazırlanan tam kapsamlı (kostüm, makyaj, dekor, müzik, ışık, efekt v.b. içeren) bir temsil içerisinde var olarak, karakterini icra eder.
PÖÇ14 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Profesyonel oyunculuk nitelikleri ile birlikte sanat ahlakına ve meslek disiplinine sahip olma bilincini kazanır ve sahne ve set üzerinde prova, temsil ve tüm çalışmalarda uygular. 5
PÖÇ15 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Sanat insanı olarak kendini sürekli geliştirir; mesleki etik kurallara uygun bilgi ve becerileri diğer sanat alanlarıyla ilişkilendirip bağlar kurar.
PÖÇ16 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişimin yanı sıra bireysel gelişimi için bilimsel, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda kendini sürekli geliştirir.
PÖÇ17 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Tiyatro-Oyunculuk sanatının doğası gereği iletişim ve sosyal yetkinlik becerisini kazanır.
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Oyunculuk teknik ve yöntemleri aracılığıyla oynayacağı karakterin duygu ve düşüncelerini sahne üzerinde var etmenin yollarını gösterir ve sağlar.
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Tiyatro-Oyunculuk sanatından yola çıkarak, sosyal ve estetik bakış açısını kazanır ve sahne sanatları, radyo, televizyon ve sinema alanlarında uygulama yeterliliğini sağlar. 5
PÖÇ20 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma yeterliliğine sahip olmanın yollarını gösterir ve sağlar.


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Öğrencilerle tanışma yıl içi çalışmaların tanıtımı Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
2 Sinema setinin tanıtılması. Set ile Sahne arasındaki farklılıklar. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
3 Set organizasyon yapısı. Reji Grubu ile çalışma prensipleri Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
4 Set organizasyon yapısı. Yapım Grubu ile çalışma prensipleri. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
5 Kameranın teknik yapısı ve kamera açıları Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
6 Öznel (Subjektif) Kamera Açıları ve Kamera Yüksekliği ve çevrinme hareketleri: Panoromik Çevrinme, Dairesel Çevrinme, Dikey Çevrinme Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
7 Öznel (Subjektif) Kamera Açıları ve Kamera Yüksekliği ve çevrinme hareketleri: Dikey Yükseliş ve Dikey Alçalış, Vinç hareketi (Jimmy Jib) Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
8 Kamera hareketleri: Takip Hareketi, Dolly Çekimi, Truck Çekimi, Crane Çekimi üzerine çalışma ve örnekller Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
9 Kamera hareketleri: Pan Tekniği, Hızlı Pan Tekniği, Eğimli Çekim, Havadan Çekim, Pedestal Çekimi üzerine çalışma ve örnekller Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
10 Kamera hareketleri: Elde Çekim, Zoom Hareketi, Dolly Zoom, Odak Çektirmesi üzerine çalışma ve örnekller Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
11 Sette Ses teknisyenleriyle çalışma prensipleri ve boom operatörü Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
12 Sette Işık teknisyenleriyle çalışma prensipleri ve ışık içinde oyun. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
13 Sette Makyöz ve Makyör ile çalışma prensipleri ve karakterin dış görünüşüne hazırlanma. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
14 Ara sınav Bireysel Çalışma Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
15 Dönem analizi ve genel tekrar Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
16 Dönem analizi ve genel tekrar. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
17 Audition süreçleri ve hazırlanma. Headshot ve Showreel hazırlama. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
18 Audition çekiminin temel prensipleri ve uygulama. Deneme Çekimleri hazırlama.-1 Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
19 Audition çekiminin temel prensipleri ve uygulama. Deneme Çekimleri hazırlama.-2 Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
20 Yönetmenle çalışma prensiplerine giriş: Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
21 Sette Okuma Provaları ve karaktere hazırlık süreçleri Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
22 Kamera önünde Karakter, Tempo - Ritim, Değerlendirme (Etki- Tepki) üzerine çalışmalar. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
23 Kamera önünde Duygu ve ifade üzerine çalışmalar. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
24 Çekim Planları ve oyuncunun kamera önünde aksiyonel konumu: Uzak Plan, Yüz Plan Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
25 Çekim Planları ve oyuncunun kamera önünde aksiyonel konumu: Detay Plan, Omuz Plan, Göğüs Plan Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
26 Çekim Planları ve oyuncunun kamera önünde aksiyonel konumu: Diz Plan (Amerikan Plan), Boy Plan, Bel Plan Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
27 Süreç Odaklı Oynanabilir Direktifler Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama
28 Final Hazırlık çalışmaları; çekimi yapılacak dramaturjik malzemenin seçimi. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama, Proje Temelli Öğrenme
29 Final Hazırlık çalışmaları; çekimi yapılacak dramaturjik malzemenin çekim planları üzerine çalışma. Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Rol Oynama, Proje Temelli Öğrenme
30 Seçilen dramaturjik malzemenin çekimleri-1 Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Proje Temelli Öğrenme
31 Seçilen dramaturjik malzemenin çekimleri-2 Bireysel Çalışma Kaynak Okuma, Araştırma Öğretim Yöntemleri:
Proje Temelli Öğrenme
32 Final Sınavı Bireysel Çalışma Ölçme Yöntemleri:
Proje / Tasarım, Performans Değerlendirmesi


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 30 2 60
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 30 1 30
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 2 2
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 2 2
Toplam İş Yükü (Saat) 94
Toplam İş Yükü / 25 (s) 3,76
AKTS 4 AKTS