ISLZ101 İşletme Yönetimine Giriş I

6 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 1. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ISLZ101
Ad İşletme Yönetimine Giriş I
Yarıyıl 1. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. AZMİ YALÇIN


Dersin Amacı

Dersin amacı işletme bilimi ile ilgili temel kavramların öğrencilere aktarılması ve işletme fonksiyonlarının öğrenimi için bir altyapı oluşturulmasıdır.

Dersin İçeriği

Temel İşletmecilik ve Ekonomi Kavramları, İşletme Türleri ve İşletmenin Kuruluşu, İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı, Uluslararası İşletmecilik, Yönetim, örgütleme, İnsan kaynakları yönetimi, İşçi-İşveren Çalışma İlişkileri, Üretim ve Üretim Yönetimiyle İlgili Temel Kavramlar, Üretim Yönetimi

Dersin Ön Koşulu

Yok

Kaynaklar

Çağdaş İşletme Boone ve Kuntz, Editör: Azmi Yalçın

Notlar

Temel İşletmecilik Bilgisi, H.Özgen ve A.Yalçın


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Temel işletmecilik ve ekonomi kavramlarını tanımlar
ÖÇ02 İşletme türlerini açıklar, aralarındaki farklılıkları ayırt eder ve işletmelerin kuruluş yöntemlerini saptar
ÖÇ03 İşletmelerde iş ahlakının nedenlerini açıklar ve işletmelerin sosyal sorumluluklarını ifade eder
ÖÇ04 Uluslararası işletmecilik kavramlarını tanımlar
ÖÇ05 Yönetim ve örgütleme yaklaşımlarını açıklar İnsan kaynakları yönetimi, işçi-işveren ve çalışma ilişkilerini açıklar
ÖÇ06 İnsan kaynakları yönetimi, işçi-işveren ve çalışma ilişkilerini açıklar
ÖÇ07 Üretim yönetimine ilişkin temel kavramları tanımlar


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletme ile ilgili kavramları ve birbirleriyle olan ilişkilerini açıklama 4
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletme yönetiminin temel kuramsal modellerini, sayısal ve istatistik yöntemlerini açıklama
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel ekonomi kavramlarının işletme yönetimi kavramlarıyla ilişkisini açıklama 2
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletme yönetiminde kullanılan kuramsal, sayısal ve istatistik yöntemlerin nasıl uygulanacağını açıklama 2
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletme yönetiminde kullanılan kuramsal, sayısal ve istatistik yöntemlerin oluşturulması/uygulanması sonucu elde edilen sonuçların nasıl yorumlanacağını açıklama 3
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Karşılaştığı işletme sorunlarının çözümü için uygun yöntemleri belirleme 3
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İşletme yönetimi yöntemlerinin uygulanması sonucu elde edilen sonuçları değerlendirme 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel sayısal ve istatistiksel analiz programlarını kullanma
PÖÇ09 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Temel kurumsal kaynak planlama paket programlarını kullanma
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel olarak ve/veya ekip içinde etkin biçimde çalışma 4
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişimin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirme 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alanıyla ilgili güncel gelişmeleri izleyerek kendini sürekli yenileme 5
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Akademik kurallar çerçevesinde farklı kaynaklardan yararlanarak elde ettiği bilgileri etkin biçimde sunma 2
PÖÇ14 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanma 3
PÖÇ15 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Elde ettiği bilgileri ve yorumlarını yazılı ve sözlü olarak doğru bir şekilde ifade etme 4
PÖÇ16 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Geleneksel yaklaşım, uygulama ve yöntemleri sorgulayarak, gerekli gördüğü durumlarda yeni çalışma yöntemleri uygulama 3
PÖÇ17 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İşletmeci bakış açısıyla toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere uygun davranma 4
PÖÇ18 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İşletmelerin sektörünü, büyüklüğünü, kaynaklarını, kültürünü, hedef ve amaçlarını göz önünde bulundurarak en uygun işletme yönetimi yaklaşım, uygulama ve yöntemlerini belirleme
PÖÇ19 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik İşletmelerin faaliyetlerini etkileyen sektör yapısı, rekabet, teknoloji, ekonomi, siyaset, kültür gibi dış çevre unsurların işletmeler üzerindeki etkisini yorumlama


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Temel İşletmecilik ve Ekonomi Kavramları Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 3-30) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 İşletme türleri ve İşletmenin Kuruluşu 1 Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 31-41) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 İşletme türleri ve İşletmenin Kuruluşu 2 Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 42-68) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 69-84) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Uluslararası İşletmecilik Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 85-102) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Yönetim Yaklaşımları 1 Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 105-114) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Yönetim Yaklaşımları 2 Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 115-125) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Örgütleme Yaklaşımları 1 Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 127-136) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Örgütleme Yaklaşımları 2 Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 137-146) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 İnsan Kaynakları Yönetimi Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 147-168) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 İşçi-İşveren ve Çalışma İlişkileri Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 169-192) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Üretim ve Üretim Yönetimi ile İlgili Temel Bilgiler Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 193-210) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Üretim Yönetimi Temel İşletmecilik Bilgisi Kitabı (s. 211-248) Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Proje sunumları Sunumların hazırlanması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama
16 Yarıyıl Sonu Sınavları 1 Sınava hazırlık 1 Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları 2 Sınava hazırlık 2 Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 15 15
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 30 30
Toplam İş Yükü (Saat) 157
Toplam İş Yükü / 25 (s) 6,28
AKTS 6 AKTS