Genel Bilgi
Kod | BL413 |
Ad | Endüstriyel Mikrobiyoloji |
Dönem | 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı |
Yarıyıl | 7. Yarıyıl |
Süre (T+U) | 2-0 (T-U) (17 Hafta) |
AKTS | 4 AKTS |
Yerel Kredi | 2 Yerel Kredi |
Eğitim Dil | Türkçe |
Seviye | Lisans Dersi |
Tür | Normal |
Öğretim Şekli | Yüz Yüze Öğretim |
Bilgi Paketi Koordinatörü | Prof. Dr. BURHAN ARIKAN |
Dersin Öğretim Elemanı |
Prof. Dr. BURHAN ARIKAN
(A Grubu)
(Sor. Öğr. Ele.)
|
Dersin Amacı / Hedefi
Mikroorganizmaların endüstriyel alandaki kullanımlarının kavratılması
Dersin İçeriği
Endüstriyel mikrobiyolojiye giriş, Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları, Doğadan uygun organizmaların izolasyonu, ve tanımlanması, Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği, Up stream ve Down stream fermentasyon, 5.Fermentörler, Antibiyotik üretimi, Tek hücre proteini ve üretimi, Organik asitlerin üretimi, Organik çözücülerin üretimi, Fermente ve distile içkilerin üretimi, amino asit, vitamin ve diğer gelişme faktörlerinin üretimi, besin maddelerinin üretimi ve Steroidlerin transformasyonu konularını kapsar
Dersin Ön Koşulu
BL 413 Endüstriyel Mikrobiyoloji
Kaynaklar
Endüstriyel Mikrobiyoloji, Fermentasyon, Proses mühendiisliği
Notlar
Temel Endüstriyel Mikrobiyoloji
Dersin Öğrenme Çıktıları
Sıra | Dersin Öğrenme Çıktıları |
---|---|
ÖÇ01 | Endüstriyel mikrobiyolojinin öneminin kavranmasını kavrar |
ÖÇ02 | Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanlarını kavrar |
ÖÇ03 | Doğal ortamdan endüstriyel organizmaların izolasyonu, tanımlanması ve kültür koleksiyonlarını kavrar |
ÖÇ04 | Up stream fermentasyonu kavrar |
ÖÇ05 | Organik asitlerin üretimini yapar |
ÖÇ06 | Fermente ve distile içkilerin üretimini yapar |
ÖÇ07 | Tek hücre proteini ve üretimde kullanılan organizmaları kavrar |
ÖÇ08 | Doğal materyalden Organik asitlerin üretimini yapar |
ÖÇ09 | Organik çözücülerin üretimini ve kullanımını yapar |
ÖÇ10 | Fermente ve distile içkilerin üretimi yapar |
ÖÇ11 | Mikroorganizmalardan aminoasit ve vitamin üretimini yapar |
ÖÇ12 | Mikroorganizmalar kullanılarak çeşitli besin maddelerinin üretimini yapar |
ÖÇ13 | Biyogaz ve kompost üretimini kavrar |
ÖÇ14 | Mikrooganizmalardan antibiyotik üretimini yapar |
Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi
Sıra | Tür | Program Öğrenme Çıktıları | Duzey |
---|---|---|---|
PÖÇ01 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoloji alanında temel kavram ve ilkeleri açıklar. | |
PÖÇ02 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoloji alanında edindiği bilgileri diğer bilim alanlarındaki bilgilerle birleştirir. | |
PÖÇ03 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoloji alanındaki problemleri tanımlayıp çözümlerine yönelik yöntemleri uygular. | |
PÖÇ04 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoloji alanında bilimsel bilgi üretmenin yöntemini açıklar. | |
PÖÇ05 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoloji alanında bilgilere ulaşıp tasnif ederek amacına yönelik olarak kullanır. | 4 |
PÖÇ06 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Biyoloji alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır. | |
PÖÇ07 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak uzman veya uzman olmayan kişilere aktarır. | 2 |
PÖÇ08 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | |
PÖÇ09 | Bilgi - Kuramsal, Olgusal | Alanı ile ilgili projelerin planlanmasında ve yürütülmesinde bir ekip üyesi olarak aktif görev alır. | 3 |
PÖÇ10 | Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı | Öğrenme sürecinin yaşam boyu olduğunu bilip ona göre davranır. | |
PÖÇ11 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Biyolojinin temel konuları dışında özgün seçimlik derslerle farklı alanlarda bilgisini ve deneyimini artırır. | |
PÖÇ12 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Biyoloji alanındaki temel konuları anlayacak ve meslektaşlarıyla iletişim kuracak kadar İngilizce bilgisini kavrar. | 2 |
PÖÇ13 | Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | Hem meslektaşları ile hem de alan dışı kişilerle bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak etik ilişkiler kurup mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. | |
PÖÇ14 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Biyoloji alanında gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir. | |
PÖÇ15 | Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği | Bireysel gelişimin önemini kavrayarak gereğini uygular. | 2 |
Haftalık Akış
Hafta | Konu | Ön Hazırlık | Yöntemler |
---|---|---|---|
1 | Endüstriyel mikrobiyoloji ve uygulama alanları | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
2 | Doğal ortamdan endüstriyel organizmaların izolasyonu, tanımlanması ve kültür koleksiyonları | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma |
3 | Mikrobiyal metabolizma ve üreme kinetiği | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
4 | Up stream fermentasyon | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
5 | Down stream fermentasyon | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
6 | Fermentör tipleri ve uygulama alanları | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
7 | Tek hücre proteini ve üretimde kullanılan organizmalar | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
8 | Ara Sınav | İlgili bölümün çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
9 | Organik asitlerin üretimi | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
10 | Organik çözücülerin üretimi | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Tartışma |
11 | Fermente ve distile içkilerin üretimi | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
12 | Mikroorganizmalardan aminoasit ve vitaminlerin üretimi | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
13 | Mikroorganizmalar kullanarak çeşitli besin maddelerinin üretimi | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
14 | Biyogaz ve kompost üretimi | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
15 | Mikroorganizmalardan antibiyotik üretimi | İlgili bölümün çalışılması | Öğretim Yöntemleri: Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası |
16 | Yarıyıl Sonu Sınavları | İlgili bölümün çalışılması | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav, Ödev |
17 | Yarıyıl Sonu Sınavları | Bütün konuları çalışır | Ölçme Yöntemleri: Yazılı Sınav |
Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders ile İlgili Çalışmalar | |||
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 2 | 28 |
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar | |||
Ödev, Proje, Diğer | 1 | 0 | 0 |
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) | 1 | 8 | 8 |
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı | 1 | 26 | 26 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 90 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (s) | 3,60 | ||
AKTS | 4 AKTS |