PFZ204 Maliye Tarihi ve Düşünce Okulları

5 AKTS - 3-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 3 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod PFZ204
Ad Maliye Tarihi ve Düşünce Okulları
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 3-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 5 AKTS
Yerel Kredi 3 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Prof. Dr. HAŞİM AKÇA


Dersin Amacı

Bu dersin amacı, iktisadi ve mali tarihi detaylı bir biçimde ele alarak öğrencilere iktisadi doktrinler tarihi hakkında bilgi vermektir. İktisadi teori ve disiplinlerin bilim disiplini olarak ele alındığı süreçten günümüze kadar değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Dersin İçeriği

Bu derste mali olayların geçirdiği tarihsel aşamalar incelenmektedir

Dersin Ön Koşulu

ön koşul yoktur

Kaynaklar

Prof. Dr. Ali ÖZGÜVEN İktisadi Düşünceler- Doktrinler ve Teoriler

Notlar

Maliye Tarihi Doç. Dr. Filiz Giray


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Kamu gelirleri, giderleri, bütçe ve hazine gibi kavramların tarihi süreçte ilk oluşumlarını ve mali düşünce akımlarını açıklar
ÖÇ02 Maliye alanındaki konularda öncülük eden bazı Batılı Ülkelerdeki mali olayların gelişimini analiz eder
ÖÇ03 İslam mali sisteminin temel özelliklerini açıklar
ÖÇ04 Osmanlı mali sisteminin özelliklerini, kamu gelirleri, kamu giderleri, bütçe, hazine gibi kavramlar çerçevesinde analiz eder
ÖÇ05 Cumhuriyet döneminde izlenen maliye olayları tarihsel süreç içinde analiz eder


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Ekonomi ve maliye ile ilgili temel kavramsal bilgilere dayalı analiz yapar. 3
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Çağdaş iletişim araç, yöntem ve süreçlerini kullanarak farklı kaynaklardan veri toplar ve yorumlar. 3
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel bilgisayar bilgi ve becerilerine sahip olarak, mesleki alanda bu bilgileri kullanır.
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Kamu Mali Kurumlarının görev ve yetkilerini açıklar
PÖÇ05 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Bireysel olarak ve/veya bir ekip içinde etkin biçimde çalışır. 4
PÖÇ06 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Araştırma yaptığı alanda akademik kurallar çerçevesinde farklı kaynaklardan elde ettiği bilgileri sentezler ve etkin biçimde sunar. 2
PÖÇ07 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincinde olarak alanıyla ilgili güncel gelişmeleri izler. 4
PÖÇ08 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Akademik kurallar çerçevesinde farklı kaynaklardan elde ettiği bilgileri sentezler. 2
PÖÇ09 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Türkçeyi ve en az bir yabancı dili akademik yaşamın ve iş yaşamının gereklerine uygun biçimde kullanır 3
PÖÇ10 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Mesleki kişilerin iş tanımlarını açıklar
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olur. 5
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Geleneksel yaklaşımın haricinde, gerekli gördüğü durumlarda yeni çalışma yöntemleri geliştirir.
PÖÇ13 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Kendisini yazılı ve sözlü olarak ifade eder 4


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İktisadi Düşünce Konularına Genel Bir Bakış ve Yöntem Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
2 İlk ve Orta Çağda iktisadi Düşünce Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım
3 Yeni Çağ Başlarında Avrupa Düşüncesi ve Merkantilist Doktrin Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Liberal Doktrin ve Liberal İktisadın Doğuşu Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 İktisadın İlk yüzyılında Klasik Politik İktisada Yön Veren Olgular Ve Klasik İktisat Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Klasik İktisat ve Başlıca Katkılar Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Milli İktisat Doktrini ve Tarihçi Düşünceler Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara Sınav Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Sosyalist Düşünceler Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Neo-klasik İktisat ve Katkılar Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Kurumcu Düşünce Okulu ve Katkılar Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Keynes İktisadı ve Keynescilik Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Avusturya Okulu ve Yeni Liberal İktisat Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Monetarizm, Yeni-Klasik İktisat ve Arz Ekonomisi Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Keynezyen İktisat ve Katkılar Öğrenciler, konu başlıklarına göre kitapların ilgili bölümlerini okuyarak derse ön hazırlık yapacaklardır. Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Final sınavı Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Final Sınava Hazırlık Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 18 18
Toplam İş Yükü (Saat) 114
Toplam İş Yükü / 25 (s) 4,56
AKTS 5 AKTS