HMS252 Özel durumlarda iletişim

6 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 4. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod HMS252
Ad Özel durumlarda iletişim
Yarıyıl 4. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 6 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Doç. Dr. SALİHA BOZDOĞAN YEŞİLOT


Dersin Amacı

Bu dersin sonunda öğrencinin; iletişim kavramı, iletişimin insan ilişkilerindeki önemi ve iletişimi etkileyen faktörleri, insanın temel özellikleri ve gereksinimleri, bilişsel yönüyle insan ve duygulanım süreci, benlik, beden imajı, benlik saygısı, kimlik kavramı, kendini tanıma ve farkındalık, insan davranış özellikleri, değişim, grup dinamikleri ve gruplarda iletişim, terapötik iletişim ve empati, öfke yönetimi, kişilerarası ilişkilerde çatışma ve çatışma yönetim stratejileri, stres ve baş etme, özel durumlarda iletişim kurma ve bütün bu bilgilerin sağlık alanında kullanımını kavraması ve uygulaması amaçlanmaktadır.

Dersin İçeriği

Kendini tanıma yoluyla kazanılan etkili iletişim kurmaya ilişkin teorik bilginin sosyal yaşama ve verilen sağlık hizmetine aktarılmasını içerir.

Dersin Ön Koşulu

yok

Kaynaklar

Ayşe Özcan, Hemşire Hasta İlişkisi ve İletişim

Notlar

Yüksel Demir, Sağlık Hizmetlerinde Sağlıklı İletişim


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 1. İnsanı, kendini tanımayı, iletişimi, mesleki iletişimi, yardım edici iletişimi, stres ve baş etme, değişim, çatışma ve öfke kavramlarını tanımlayabilir.
ÖÇ02 2. İnsanın bilişsel yönünün ilişkileri üzerindeki etkisinin, kendi bilişlerinin, davranış özelliklerinin, benlik kavramının farkına varabilir.
ÖÇ03 3. Kendini tanıma yöntemlerini, atılgan davranış özelliklerini, yardım edici iletişim becerilerini, stresle baş etme, öfke, çatışma ve değişim yönetim stratejilerini sıralayabilir.
ÖÇ04 4. Sosyal ve mesleki yaşantısında kendini tanımaya ve gerçekleştirmeye, bilişsel çarpıtmalarını akılcı düşüncelerle değiştirmeye, etkili öfke, çatışma ve stres yönetim stratejilerini ve yardım edici iletişim becerilerini kullanmaya gönüllü olur.
ÖÇ05 5. Sosyal ve mesleki yaşantısında atılgan davranışı, etkili öfke, çatışma ve stres yönetim stratejilerini, yardım edici iletişim becerilerini uygulayabilir.


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal İnsan vücudunu oluşturan hücre, doku, organ, sistemlerin yapı ve fonksiyonlarını, bu sistemlerin birbirleriyle olan ilişkilerini bilir. Sağlıklı ve hasta bireyin yapısını, fizyolojik fonksiyonlarını açıklar, sağlıktan sapma durumlarını tanımlar, uygun hemşirelik girişimlerini planlar.
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Temel insan gereksinimleri doğrultusunda birey, aile ve toplumun sağlık ve-veya hastalık durumlarında hemşirelik bakım uygulamalarını etkileyebilecek faktörleri bilir
PÖÇ03 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelik bakımına temel oluşturan kavram ve kuramları bilir, etkili iletişim tekniklerini de kullanarak sağlığı koruma ve geliştirmede uygun hemşirelik girişimini planlar ve değerlendirir 1
PÖÇ04 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Hemşirelikle ilgili gelişmeleri bilimsel yöntemleri kullanarak değerlendirir. Sağlıklı ve hasta bireyin sağlık bakım ihtiyaçlarını karşılamada kanıta dayalı uygulamalardan yararlanma yollarını bilir 1
PÖÇ05 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Öğrenme ve öğretme sürecini hemşirelik hizmetlerinde nasıl kullanacağını bilir
PÖÇ06 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Sağlık politikaları, sağlık mevzuatı ve yönetim sürecini hemşirelik hizmetlerinde nasıl kullanacağını, görev, yetki ve sorumluluklarını bilir
PÖÇ07 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Bilimsel bilginin üretimi ile ilgili yöntemleri bilir. Bilimsel problem çözme yönteminin nasıl kullanılacağını bilir
PÖÇ08 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Demokrasi, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır 1
PÖÇ09 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sağlık politikalarının oluşturulmasına ve toplumun sağlık düzeyinin yükseltilmesine katkı sağlar. Toplum sağlığı konusuna duyarlı sağlığı koruma ve geliştirmeye yönelik proje ve etkinliklerde yer alır
PÖÇ10 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki sorunları çözmede sorumluluk üstlenir 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Öğrenme gereksinimlerinin bilincinde yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir 1
PÖÇ12 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Sağlıkla ilgili uygulamalarda ekibin etkin bir üyesi olarak sorumluluk alır 1
PÖÇ13 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. En az bir yabancı dil kullanır 1
PÖÇ14 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Alanının gerektirdiği bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 İletişim kavramı , İletişimin insan ilişkilerindeki önemi ve iletişim sürecinin ögeleri, İletişimi etkileyen faktörler Konuya ilişkin kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 Sözlü sözsüz iletişim biçimleri, İnsanın temel özellikleri ve gereksinimleri, Bilişsel yönüyle insan ve duygulanım süreci Konuya ilişkin kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Beyin Fırtınası
3 Bilişsel çarpıtmaların akılcı düşüncelerle yer değiştirilmesi Benlik kavramı, beden imajı, benlik saygısı Kimlik kavramı Sağlıklı benlik kavramına sahip olmanın önemi Konuya ilişkin kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması
4 Kendini tanıma yöntemleri Kendini tanımanın kişilerarası ilişkilerde ve sağlık alanında önemi Konuya ilişkin kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri, Örnek Olay
5 İnsan davranış özellikleri (pasif, saldırgan, manipülatif, girişken/atılgan davranış) Konuya ilişkin kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Grup Çalışması, Örnek Olay
6 Grup kavramı ve dinamikleri Konuya ilişkin kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Gösteri
7 Terapötik iletişim ve empati Konuya ilişkin kaynakların okunması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Gösteri, Rol Oynama
8 Ara Sınav Konuya ilişkin kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
9 Özel/sorunlu durumlarda iletişim kurma öfkeli bireye yaklaşım Grupla yapılan çalışmaların sunulması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
10 Özel/sorunlu durumlarda iletişim kurma Gebelik kaybı yaşayan kadınla iletişim Grupla yapılan çalışmaların sunulması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
11 Özel/sorunlu durumlarda iletişim kurma Hastanede yatan çocukla iletişim Grupla yapılan çalışmaların sunulması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
12 Özel/sorunlu durumlarda iletişim kurma (kötü haber verme, ölüm haberi) Grupla yapılan çalışmaların sunulması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
13 Özel/sorunlu durumlarda iletişim kurma (ağlayan hasta) Grupla yapılan çalışmaların sunulması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
14 Özel/sorunlu durumlarda iletişim kurma (ölümü yaklaşan hasta vb.) Grupla yapılan çalışmaların sunulması Öğretim Yöntemleri:
Grup Çalışması
15 Dersin değerlendirmesi Tartışma Öğretim Yöntemleri:
Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Konuya ilişkin kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları Konuya ilişkin kaynakların okunması Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 6 84
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 2 6 12
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü (Saat) 142
Toplam İş Yükü / 25 (s) 5,68
AKTS 6 AKTS