ECS308 Protein, Vitamin ve Minerallerce Zengin Doğal Ürünler

2 AKTS - 2-0 Süre (T+U)- 6. Yarıyıl- 2 Yerel Kredi

Genel Bilgi

Kod ECS308
Ad Protein, Vitamin ve Minerallerce Zengin Doğal Ürünler
Dönem 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı
Yarıyıl 6. Yarıyıl
Süre (T+U) 2-0 (T-U) (17 Hafta)
AKTS 2 AKTS
Yerel Kredi 2 Yerel Kredi
Eğitim Dil Türkçe
Seviye Lisans Dersi
Tür Normal
Etiket S Seçmeli
Öğretim Şekli Yüz Yüze Öğretim
Bilgi Paketi Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi TUBA ŞERBETÇİ
Dersin Öğretim Elemanı Dr. Öğr. Üyesi TUBA ŞERBETÇİ (A Grubu) (Sor. Öğr. Ele.)


Dersin Amacı / Hedefi

Doğal kaynaklarda özellikle tıbbi bitkilerde bulunan protein, vitamin ve minerallerin özellikleri, insan sağlığına etkileri ve kullanım amaçlarını kavrar ve analiz eder.

Dersin İçeriği

Bitkisel ve hayvansal doğal protein ve doğal kaynaklardan elde edilen vitamin ve minerallerin insan sağlığındaki rolü ve bunların zengin olduğu doğal bitkisel kaynakların detaylı işlendiği derstir

Dersin Ön Koşulu

Yoktur.

Kaynaklar

Life Essentials: Carbohydrates, Fats, Protein, Vitamins & Minerals, Water, C.D Shelton ders notları

Notlar

literatürden edinilen makaleler


Dersin Öğrenme Çıktıları

Sıra Dersin Öğrenme Çıktıları
ÖÇ01 Hayvansal ve bitkisel protein kaynaklarını sınıflandırır ve bunlara çok sayıda örnek verebilir.
ÖÇ02 Hayvansal ve bitkisel proteinlerin tamamlayıcı sağlıkta ve tedavide kullanım alanlarını bilir
ÖÇ03 Hayvansal proteinlerin sağlıktaki rolü ve risk faktörlerini anlatır
ÖÇ04 Bitkisel proteinlerin sağlıktaki rolü ve risk faktörlerini anlatır
ÖÇ05 Doğal vitamin kaynaklarını açıklar ve tıbbi bitkilerde dahil olmak üzere farklı kaynaklardan örnekler verir.
ÖÇ06 Doğal ve sentetik vitaminlerin karşılaştırılmasını yapar ve farklılıklarının etkilerini tartışır.
ÖÇ07 Doğal vitaminlerin kullanım alanlarını bilir ve bunların kaynaklarına örnekler verebilir.
ÖÇ08 Minerallerin sağlıkta rolünü açıklar ve biyofizyolojik etkilerini anlatır.
ÖÇ09 Minerallerce zengin doğal ürünleri sınıflandırır ve her bir gruba örnekler verir.
ÖÇ10 Süpergıdaları açıklar ve bu gruptaki gıdalara örnekler verir
ÖÇ11 Sağlık problemlerinde destekleyici süpergıdalara örnekler verir
ÖÇ12 Metabolik hastalıklarda doğal vitamin ve minerallerin rolünü açıklar
ÖÇ13 Güncel sağlık problemlerinde kullanılabilecek bitkisel protein, doğal mineral ve vitaminleri sınıflandırır
ÖÇ14 Güncel sağlık problemlerinde kullanılabilecek bitkisel protein, doğal mineral ve vitaminlere uygun dozlarını bilir.
ÖÇ15 Güncel sağlık problemlerinde kullanılabilecek bitkisel protein, doğal mineral ve vitamin kombinasyonları oluşturur


Program Öğrenme Çıktıları ile İlişkisi

Sıra Tür Program Öğrenme Çıktıları Duzey
PÖÇ01 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Farmasötik alanda yeterli bilgiye sahip olur ve edindiği bilgileri geliştirir. 2
PÖÇ02 Bilgi - Kuramsal, Olgusal Mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik sorumluluk ile mesleki bilgileri kavrar.
PÖÇ03 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı İlaç konusunda edindiği bilgiler ile hastaya, topluma ve sağlık personeline danışmanlık hizmeti sunar, ileri düzeydeki bilgi ve becerisini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. 3
PÖÇ04 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Eczacılık alanında tarihi ve güncel gelişmelere ulaşma, bilimsel ve kanıta dayalı verileri izleme, değerlendirme ve uygulama bilgisine sahip olur.
PÖÇ05 Beceriler - Bilişsel, Uygulamalı Klinik eczacılık temelini öğrenerek, ilaç/hasta odaklı eczacılık uygulamalarının ve bireyselleşmiş farmasötik bakım hizmetinin sağlanmasına yardımcı olacak bilgi ve beceriye sahip olur.
PÖÇ06 Yetkinlikler - Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği Eczacılık meslek ve eğitiminin gelişimine ait olay ve olguları araştırma, değerlendirme ve çözümlemede rol alır. 2
PÖÇ07 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve edinmiş olduğu bilgileri toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kullanır. 2
PÖÇ08 Yetkinlikler - Öğrenme Yetkinliği Temel bilimler ve temel tıp bilimlerinin kavram ve uygulamalarını ilaç ve eczacılık alanında etkili bir şekilde kullanılır, yaşam boyu öğrenme ilkesi ile bilgilerini doğru bilgi kaynakları ile günceller.
PÖÇ09 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Sözlü ve yazılı olarak etkili iletişim kurar. 2
PÖÇ10 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Atatürk İlke ve İnkılaplarına bağlı evrensel bilgi ile donanmış, Türkçeyi doğru kullanan en az bir yabancı dil bilen eczacı olarak bilgi birikimini kullanarak mesleğini yürütür. 1
PÖÇ11 Yetkinlikler - İletişim ve Sosyal Yetkinlik Dış görünüm, tavır, tutum ve davranışları, profesyonel kimliği ile meslektaşlarına rol model ve topluma örnek olur. 3
PÖÇ12 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Toplumun sağlık düzeyinin ve kalitenin yükseltilmesine yönelik sağlık politikaları ve sağlık ekonomisi, eczane yönetimi konularında bilgi sahibi olur ve farmasötik alandaki problemleri tanımlar.
PÖÇ13 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Güncel sağlık ve tedavi sorunları hakkında bilgileri kavrar, bu konularda ulusal ve uluslararası toplantılara katılır ve toplum sağlığı konusunda etkin rol oynar.
PÖÇ14 Yetkinlikler - Alana Özgü Yetkinlik Hastalıklar ile ilgili temel bilgileri edinir, tedavide kullanılan ilaçlar hakkında akılcı ilaç kullanımına uygun kararlar verir. 2


Haftalık Akış

Hafta Konu Ön Hazırlık Yöntemler
1 Hayvansal ve bitkisel protein kaynakları Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
2 Hayvansal ve bitkisel proteinlerin tamamlayıcı sağlıkta ve tedavide kullanım alanları Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
3 Hayvansal proteinlerin sağlıktaki rolü ve risk faktörleri Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
4 Bitkisel proteinlerin sağlıktaki rolü ve risk faktörleri Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
5 Doğal vitamin kaynakları Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
6 Doğal ve sentetik vitaminlerin karşılaştırılması Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
7 Doğal vitaminlerin kullanım alanları I Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Soru-Cevap, Anlatım
8 Ara Sınav sunum Ölçme Yöntemleri:
Ödev, Performans Değerlendirmesi
9 Doğal vitaminlerin kullanım alanları II Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Minerallerin sağlıkta rolü Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Minerallerce zengin doğal ürünler I Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Minerallerce zengin doğal ürünler II Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Fonksiyonel gıdalar ve süpergıdalar Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Metabolik hastalıklarda doğal vitamin ve minerallerin rolü Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Güncel sağlık problemlerinde kullanılabilecek bitkisel protein, doğal mineral ve vitaminler Ders notu ve literatür araştırması Öğretim Yöntemleri:
Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 Yarıyıl Sonu Sınavları Konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav
17 Yarıyıl Sonu Sınavları konu tekrarı Ölçme Yöntemleri:
Yazılı Sınav


Öğrenci İş Yükü - AKTS

Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü (Saat) 54
Toplam İş Yükü / 25 (s) 2,16
AKTS 2 AKTS

Güncelleme Zamanı: 21.11.2022 03:07